В ЕС одобриха по-стриктни екологични правила за камионите и автобусите

Представители на страните от Европейския съюз са одобрили промяна на европейското законодателство, свързана с ограничаване на емисиите от въглероден диоксид, отделяни при движението на камиони и на други големи превозни средства. Това съобщиха официални представители, цитирани от ДПА.

Средното количество въглероден диоксид да бъде ограничено с 45 на сто до 2030 г., с 65 на сто до 2035 г. и с 90 на сто до 2040 г. в сравнение с нивата, отчетени през 2019 г. Това предвиждат законодателните промени, свързани със замърсяването на околната среда в страните от ЕС от страна на големите превозни средства. 

В момента ограниченията за отделените емисии от въглероден диоксид се прилагат за тежкотоварните камиони. Предлага се те да важат и за автобусите от градския и междуградския транспорт, както и за камионите с ремаркета. 

Промяната предвижда до 2035 г. да бъдат намалени с 90 на сто емисиите от въглероден диоксид, отделяни от градските автобуси. До 2040 г. тези автобуси трябва изцяло да спрат да замърсяват атмосферата с този вреден газ, предаде БТА.  

Това означава, че страните от Евросъюза ще се наложи да оборудват обществения транспорт в градовете си изцяло с автобуси, които не са с двигатели с вътрешно горене. 

Новите правила трябва да бъдат гласувани от Европейския парламент. За да влязат в сила обаче, трябва да бъдат одобрени от отделните страни в Европейския съюз.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още