3 енергийни вампири в характера, които пречат на успеха

Работата е най-неподходящото място да се поддавате на чувства

"Точният човек" е новият специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за свободни работни места.

Xиляди пъти сте чували, че за да сте успешни в кариерата, трябва да работите много, да сте инициативни, да умеете да се вписвате в екип, да сте готови да се променяте. И още много неща. Всичките са верни. Но има едни черти от характера, които са истински енергийни вампири. Отнемат много сили и внимание, а често не си давате сметка за тях. 

1. Приемате нещата лично

Шефът ви критикува или влизате в спор с колега. Неприятно, но не си струва да преживявате. Шефът не е мама, колегата не е гадже. В офиса сте в социални роли, които не предполагат бурни емоции. Надали целта е шефът или колегата да ви обидят, унизят, да поставят под съмнение способностите ви. Пък и да е, какво ви пука - не сте се събрали да се обичате, за да приемате толкова лично отношенията.

Несъгласията и даже конфликтите са естествени в процеса на всяка работа. Ако ги преживявате дълго и мъчително, губите само вие. Правилният подход е точно в такъв момент да не се поддавате на чувства, а хладнокръвно да размислите как се е стигнало до ситуацията. Това означава да я анализирате и да си направите верните изводи, ако сте допуснали грешка. А ако не сте, да си дадете сметка с какви хора работите и занапред да знаете какво можете да очаквате.

Нали помните онзи мафиотски израз - нищо лично, само бизнес. В превод, хората, с които сте се сблъскали, нямат нищо срещу вас като личност. Просто техните интереси са се сблъскали с вашите.

Най-лошият начин да реагирате е да се отдадете на чувства - било да страдате, било да мразите. Добрият начин е да действате като във всяка кризисна ситуация - с разумен план.

2. Драматизирате

В случая става дума за собствените ви провали. Човешко е да сте разочаровани, когато претърпите неуспех. Човешко е да се потръшкате и да пострадате. Но колкото повече зацикляте на това, толкова по-лошо става, защото ще хабите енергия за нещо напълно непродуктивно.

Провалите също са естествени в процеса на всяка работа. Нали знаете - който не работи, той не греши, и т.н. мъдри мисли по тази тема.

След неуспех единственото умно нещо е не да скубете коси, а да направите разбор в резултат на
какви действия и бездействия се е случил той. Това е верният начин да го превърнете в полезен опит.

И понеже става отново дума за анализ, а той изисква размисъл, драмите са напълно противопоказни.

3. Живеете в миналото

Може да е в негативен план, защото сте злопаметни. Може да е и позитивен на пръв поглед, защото не можете да се откъснете от постигнати победи. Парадоксално, но и двете отнемат от енергията ви.

Да помните примерно как колегата преди година е омаловажил приноса ви в проект и заради това да не можете днес да работите добре с него, не помага на кариерата ви. Не става дума да забравите, имайте си едно наум за този човек, но се постарайте да си сътрудничите, щом това се налага или ще ви донесе полза. И направете така, че този път да не му
позволите да си присвои ваши заслуги.

Още по-глупаво е да сте злопаметни към себе си. Това означава да се упреквате за някогашни грешки и да се страхувате да не би да ги повторите, поради което да се обричате на бездействие.

Обратното също е разрушително - да идеализирате миналото. В днешно време всичко тече много скоростно, така че да се вживявате в някогашни успехи е най-бързата писта към провала.

Помнете звездните си мигове, но не разчитайте, че стари заслуги ще ви оправдаят при липса на актуални резултати. Да, те ще имат значение като натрупване за крачка нагоре в йерархията. Но само те явно не са достатъчни. Ако бяха, щяха да ви повишат още тогава.

Да оплаквате пък хубави, но отишли си неща е чисто губене на време. По-добре мислете какво да предприемете, за да постигнете други хубави неща. Нали знаете - миналото не се връща, два пъти не можете да се окъпете в една и съща река и т.н.

Лошото е, че тези три енергийни вампири

обикновено вървят в комплект.

Този, който приема случките в службата лично, и драматизира, и после дълго помни собствените си драматизации, даже отново и отново ги преживява, ревностно ровейки в миналото. 

Единственият изход е да си дадете сметка за тези особености във "ведрия" си характер и съвсем съзнателно да се борите с тях. Според психолозите те се срещат доста масово.

В "Точният човек" - новия специален проект на "24 часа", можете да прочетете още:

Три думи ефективно парират критиката

Лошият шеф е опасен за здравето. В съвсем буквалния смисъл

Как да се самоентусиазирате за работа, като ви е тъпо

7 прости правила за успех и 5 трика да ги осъществите

10 сигурни начина да урочасате успеха

Леле, по-умни сте от шефа

7 стъпки да уцелите целта за успех в кариерата

Когато ви трябва за съюзник колега, когото мразите

Какво да правите в края на работния ден, за да имате успех на следващия

Вторник от 14 до 16 – време за блуждаене

Наистина ли искате по-висок пост и как да откажете повишение

Автор на статията

Димитрана Александрова Димитрана Александрова


Споделете статията

Четете още