Какво полезно да откраднете от актьорите за своята работа

Те не играят в смисъл на преструват се. Те влизат в образ

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за свободни работни места.

Обичате театъра и киното, но може би не ви е хрумвало да извлечете от актьорите нещо полезно за собствената си професия. А има какво.

Първото е да работите в екип. Забележете, че в най-добрите филми и пиеси актьорите не се надиграват и никой не се старае да покаже, че е по-добър от другия. Прави собствения си образ и органично взаимодейства с останалите.

Да, и слуша режисьора. Иначе не се получава хит.

Т.нар. емоционална интелигентност е задължителна за актьорите. Особено в театъра, който се случва наживо, те улавят всеки нюанс в чувства на партньорите си и му откликват, приспособявайки собствената си игра към него. Понякога това е съзнателна импровизация, друг път е моментен подсъзнателен подтик да се вкара нещо ново в ролята. Затова актьорите казват, че всяко представление е различно от предишното и следващото.

В обикновения живот и във всяка професия емоционалната интелигентност е важна, за да усещате хората, с които си имате работа, да бъдете гъвкави и да се напасвате с тях.

Способността за абстрактно мислене е друга характеристика на актьорската професия. Човекът излиза от собствената си личност и влиза в друга. При това по начин, който кара зрителя да му повярва, че е точно другата личност.

Има десетки ситуации, когато е необходимо и вие да действате така - да си представите как бихте постъпили, ако сте в кожата на вашия шеф или партньор, с когото преговаряте. Като мислено се поставите на негово място, може да намерите по-ефективен модел за собственото си поведение.

Влизане в друго "аз" - т.е. да се видите такива, какъвто искате да бъдете, ще ви помогне да си поставяте цели за своето развитие и да ги постигате. Макар че се употребява думата "играят", добрите актьори всъщност не играят в смисъл на "преструват се". Те влизат в образ, вживяват се и тогава наистина правят добра роля. Понякога в реалността това се превръща в техен личен проблем - на улицата ги срещат хора и ги ругаят, защото ги отъждествяват с техния отрицателен герой от популярен сериал например.

С вашата професия надали сте застрашени от подобни случки, но като се замислите, няма да се сетите за професия, в която с лицемерие и повърхностност се стига до успех. Вживяването в работата е по-продуктивно, независимо дали сте счетоводител, учител, лекар, търговец.

Но да не се преиграва е важен принцип, на който учат артистите още в театралната академия. Той върши работа навсякъде в живота. Ако прекалено се вживеете, ще загубите обективната си преценка и ще спрете да напредвате.

Добрият актьор може да влезе във всеки образ - положителен или отрицателен, да играе от баба до бебе. И даже предпочита да не се затваря в калъп, да не бъде от т.нар. "характерни актьори", а да е ту добър герой, ту злодей. Така не приспива творческото си въображение и се развива.

Много е нужна готовността да се изявявате в нови роли и да приемате предизвикателства, каквато и професия да упражнявате. Промяната води напред, рутината убива.

От артистите можете да се научите и на решителност. Повечето не крият, че изпитват сценична треска преди всяко представлениеидори се страхуват. Винаги обаче решително го преодоляват, защото публиката чака.

Актьорите са може би последните хора на земята, които продължават да учат наизуст дълги текстове. Успяват благодарение на трудолюбието и тренираната си памет. Те не са излишни в никоя професия, колкото и днешният човек да мисли, че информацията е на един клик разстояние. Винаги става по-бързо и по-добре, ако основното, нужно да си свършите работата, ви е в главата, а не в компютъра.

Вероятно сте забелязали, че повечето актьори говорят ясно и подредено не само на сцената, но и извън нея. Това е много полезен навик, който също се тренира.

Дори да не ви се налага да държите речи пред голяма публика, вероятно всеки ден общувате с колеги и партньори или представяте идеите си пред началници. Точно за такива моменти е практично да вземете пример от ясната реч на всеки добър актьор.

И последно - актьорите репетират. В киното снимат дубли, докато се получи най-добрата сцена. Макар да не е толкова видимо, в почти всички професии е същото - подготвяте се, упражнявате се, повтаряте, даже се налага да започнете съвсем от начало, докато стигнете до успех. Това му е мъчното и на изкуството, и наживота - рядко нещо си заслужава аплодисментите от раз.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

10 фрази, които ви измъкват от конфликт

3 енергийни вампири в характера, които пречат на успеха

3 думи ефективно парират критиката

Лошият шеф е опасен за здравето. В съвсем буквалния смисъл

Как да се самоентусиазирате за работа, като ви е тъпо

7 прости правила за успех и 5 трика да ги осъществите

10 сигурни начина да урочасате успеха

Леле, по-умни сте от шефа

7 стъпки да уцелите целта за успех в кариерата

Когато ви трябва за съюзник колега, когото мразите

Автор на статията

Димитрана Александрова Димитрана Александрова


Споделете статията

Четете още