НА ЖИВО: Пленарно заседание на 49-ото Народно събрание

Видео Подкаст Профил

Имате успех, ако избирате работата си и по началника

Неговата култура и корпоративната култура като цяло са важни колкото парите

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Tолкова сте поласкани - имате предложение за работа в нова компания. Постът е крачка напред в кариерата ви, а заплатата е супер.

Я не се главозамайвайте, ами обърнете внимание на още важни неща, преди да решите окончателно дали да приемете. Корпоративната култура, атмосферата на работното място, отношенията с бъдещия шеф и с колегите съвсем не са без значение.

Първо, ще прекарвате всеки ден най-малко по 8 часа с тези хора и трябва да се чувствате добре. Второ, компаниите, в които има приятелска работна атмосфера, са по-стабилни и печеливши. Хората дават максималното от себе си за успеха, което е трайно предимство пред конкуренцията.

Чувствайте си се поласкани, но непременно идете на разговор в самия офис на новата фирма. Забравете за притеснението как ще се представите на срещата, отворете очи и уши, внимателно се огледайте и ослушайте.

За целта е добре да пристигнете 15-ина минути по-рано от уречения час и да почакате. През това време наблюдавайте как общуват хората.

Не е добър признак да ви посрещне намусена и високомерна секретарка или преминаващ служител да ви отговори нелюбезно, като го помолите да ви упъти.

Още по-тревожно е този, с когото трябва да се срещнете, да ви кара дълго да чакате. Това показва, че тук не ви искат чак толкова, колкото изглежда. Или че въпросният отговорен фактор не цени хората и времето им. Вече имайте едно на ум, щом това е бъдещият ви шеф.

Ако срещата е с няколко души, забележете как се държат. Дали са приветливи и заинтригувани или мрачни и нетърпеливи. Това може да не е отношение към вас, а по принцип към работата им. Интересно е дали се прекъсват един друг, или се изслушват с уважение. Най-висшият сред тях внушава ли усещане за строга йерархия и подчинение. Хубаво е да сте наясно с типа отношения в екипа, за да решите дали ви харесва.

Начинът, по който шефът съобщава на служителя от отдела по кадри да ви приеме за оформяне на документите, също е показателен. Бъдете сигурни, че щом се отнася пренебрежително или рязко с останалите, надали ще подхожда по-различно към вас, какъвто и пост да заемате.

Този човек - потенциалният ви шеф, е от ключово значение. Азбучна истина е, че хората не напускат компаниите, напускат началниците си. Прекият ръководител влияе ежедневно върху способността ви да работите ефективно, да получавате резултати и високи оценки, а следователно възможности за развитие и повече пари. Трябва да разбирате какво иска от вас, да ви допада стилът му на управление и общуване. С вечно сърдит или песимистично настроен човек няма да се чувствате особено окрилени.

Слушайте как говори мениджърът. Често ли започва изреченията с "аз", или набляга повече на "ние"? Когато споменава другите в компанията, казва ли добри неща за тях, или се фокусира основно върху себе си? Така ще можете да разберете дали шефът е ориентиран към екипа, или се интересува главно от личния си успех.

На този разговор не бива само да отговаряте. Ще ви приемат по-сериозно, ако и вие задавате въпроси. Не се стеснявайте да попитате в прав текст за всичко, което ви интересува не само за бъдещите ви отговорности, но и за атмосферата в колектива. Ще покажете, че знаете най-важното правило - успехът на всеки бизнес зависи от усилията на целия екип, от сработването и мотивацията на отделните му членове.

Няма нищо лошо да поразпитате и как се разрешават евентуални конфликти. Можете да го формулирате елегантно: "Как се справяте, когато има различия в мненията на служителите?" Реакцията към въпроса и отговорът ще ви дадат представа докъде стига демокрацията във въпросната компания.

За вашия успех, развитие като професионалист, напредък в йерархията е от съществено значение шефът ви да е наясно с целите, които иска да постигате заедно. Попитайте го за тях и си направете извод с кого ще работите. Добрият мениджър има визия, която може точно и разбираемо да формулира. Ако знае накъде води екипа си, значи си заслужава да влезете в него. Ако не, какво да му мислите.

За благосъстоянието и реда в компанията сте добили представа още като сте влезли в офиса. Но не се заслепявайте от блясъка в представителните помещения, накрая надникнете и в "задния двор". Помолете след срещата да изпиете чаша вода в кухнята (на повечето места има такова помещение). Мръсните чаши и остатъците от храна говорят за колегите ви също толкова, колкото неразтребена къща на съседката. Културата на служителите и на самата компания си личи и по състоянието на тоалетната.

Постът и парите са важни. Уж дреболиите обаче определят дали ще се чувствате щастливи на новото място и ще имате ли възможност да напредвате в кариерата. Не ги пренебрегвайте и ако много натежат, кажете "не" на изкусителното предложение.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

10 сигнала, че ще ви уволнят

Човекът с най-хубавия костюм невинаги е най-големият шеф

Как пророчеството на приемането помага в кариерата

Три знака издават, че имате неподозирана суперсила за професионален успех

Научно доказано: Умствените контрасти са ключът към успеха

Когато много сте ядосали шефа - алгоритъм на действие

3 сигурни симптома, че сте екстремно амбициозни в кариерата

Как да се защитите, когато шефът безогледно ви товари

5-те най-възпитани начина да издадете неувереност

И страхът от неодобрение е страшен

Автор на статията

Димитрана Александрова Димитрана Александрова


Споделете статията

Четете още