Европейската комисия дава на Гърция 1 милиард евро за възобновяема енергия

Европейската комисия одобри финансиране от 1 милиард евро за два проекта за производство и съхранение на възобновяема енергия в Гърция, съобщи гръцкият вестник „Катимерини".

„Тези мерки, възлизащи на 1 милиард евро, подкрепят два иновативни проекта за възобновяема енергия, които ще ускорят зеления преход", каза заместник-председателят на ЕК Маргрете Вестагер. „Мерките ще помогнат на Европейския съюз и на Гърция да постигнем нашите цели за декарбонизация и неутралност на климата, както и да намалим зависимостта си от вносни изкопаеми горива, в съответствие със стратегията на ЕС за слънчевата енергия и проекта REPowerEU".

Финансирането засяга проектите „Фаетон" (Faethon) и „Сели" (Seli), които подпомагат постигането на целите за климата и енергията на страната в рамките на Европейската зелена сделка.

Проектът „Фаетон" включва изграждането на два фотоволтаични блока, всеки с капацитет 252 MW, заедно с интегрирани складове за термично съхранение на разтопена сол и подстанция с изключително високо напрежение. Целта на проекта е да позволи производството на електричество през деня и съхранението на излишната енергия. Този излишък ще бъде преобразуван в електроенергия, която може да се използва по време на пиковите периоди – следобедите и вечерите, предаде БТА.

Проектът „Сели" включва изграждане на фотоволтаична централа с мощност 309 MW с интегрирана система за съхранение на енергия от литиево-йонна батерия. Целта на проекта е да оптимизира производството на електроенергия и стабилността на мрежата.

Очаква се и двата проекта да бъдат завършени до средата на 2025 г.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още