Когато началникът ви обикне миг преди да го напуснете

Или какво да правите, щом сте си намерили нова работа, а в старата ви предложат повишение

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

До вчера положението ви в работата не изглеждаше обещаващо. Давахте всичко от себе си, не само се справяхте прилично с отговорностите си, ами постигахте успехи. Шефът ви обаче не се скъсваше да ви хвали, не получавахте увеличение на доходите. На хоризонта не се виждаше възможност за повишение.

Като разумен човек решихте да се погрижите за себе си. Поогледахте се, кандидатствахте за работа в друга компания. Вече имате предложение за по-висока заплата и за позиция, която е крачка напред в кариерата ви.

Като отговорен и етичен служител отидохте при шефа, за да му съобщите, че напускате и да дадете предизвестие.

И изненада - този човек се оказа направо влюбен във вас. Хвали ви, прелъствява ви, сваля звезди, твърди, че ще ви повиши. Само и само да не напускате.

Ако сте зяпнали от учудване, затворете уста. Днешният шеф си е същият като вчерашния, който не даваше знаци, че е впечатлен от представянето ви и че се готви да ви възнагради. В бизнеса не може да е като в любовта и във всекидневния битов живот, когато често се случва човек да оцени нещо едва когато го загуби.

Дайте си малко време да се поздравите и да потънете в задоволство от себе си. Все пак на малцина се случва да избират между две страхотни възможности. Времето за тези щастливи чувства обаче трябва да е кратко, защото имате да мислите спокойно и мъдро какво решение да вземете.

На шефа отговорете точно това - че имате нужда да мислите, но понеже сте изненадани от предложението му, искате още една среща, за да зададете въпроси, които го конкретизират.

Седнете и си напишете предварително какво да попитате шефа. Не бъдете подозрителни, но имайте едно на ум. Неговата цел е да ви задържи, да се откажете да напускате. Има риск да ви обещае разни неща, а после да не ги изпълни. Постарайте се да постигнете максималното и да си го гарантирате.

Усетите ли, че началникът увърта, не му давайте кредит на доверие. Нали помните, че и вие, и той сте същите хора. Променило се е само едно обстоятелство - искате да напуснете. Когато то изчезне, шефът може да престане да ви цени въпреки пламенните си уверения.

Не допускайте и да ви рекетира, като се позовава на лоялност, признателност, привързаност към колегите и т.н. Щом постъпвате, както трябва - давате предизвестие, довършвате задачите си и т.н., нямате основание да сте гузни. А пък опитите да ви вмени чувство за вина не говорят, че иска да ви задържи, понеже ви оценява високо като специалист.

Като изясните всичко около офертата и сте сигурни, че шефът ще го изпълни, направете анализ кое е по-добре за вас в дългосрочен план - да останете или да започнете в новата фирма.

На първо място опитайте да прогнозирате къде ще имате по-сигурни перспективи. В крайна сметка надали смятате повишението в старата работа или позицията в новата за върха в кариерата си.

Стъпките в йерархията и по-високите доходи не са всичко, от което имате нужда. Да се развивате като професионалист, да учите нови неща, да срещате предизвикателства, да правите промени в дейностите, които вършите всеки ден, да ви е интересно, да ви ентусиазира - всичко това също е важно. Предимствата на по-високото заплащане и по-авторитетната позиция ще се изчерпят бързо, ако осъзнаете, че тази работа не е за вас, защото не се чувствате по-доволни. Накратко, трябва правилно да прецените къде ще сте по-щастливи.

Не на последно място, разгледайте с кого ще работите. Ако докато сте смятали, че нямате друга възможност за повишение, не сте се интересували много от новия шеф и новите колеги, сега съберете информация за тях. От огромно значение е да работите с хора, които споделят вашите ценности и цели. Важно е да бъдете с началник и с професионалисти, от които може да черпите опит.

При това имайте предвид, че винаги е по-добре да отидете на ново място. На старото сте взели, каквото си заслужава да се вземе.

Вероятно трябва да мислите и да решавате бързо, но бъдете хладкоръвни и не се поддавайте на никое от двете противоречиви чувства - нито на нормалното желание да останете в позната среда, нито на еуфорията да поемете ново предизвикателство.

И да, като човек с опит отчитайте, че внезапно избликналата обич и висока оценка за вас у началника са малко закъснели. Подобен мениджър и подобна фирма не ги очакват блестящи перспективи, щом нямат верен подход към най-ценния капитал - служителите.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Конкретни стъпки, за да ви признаят за авторитет в работата

Спестовни хитрини, ако имате шеф, който смуче време

8 роли в екипа извън длъжностната характеристика - коя сте припознали и води ли към успех

Самолюбие не е мръсна дума, помага за успех в работата

Неочаквани беди от шеф визионер и от микромениджър

Как синдромът на късмета влияе на успеха в кариерата

Наръчник да се оправяте с колега циклофреник

И усамотението е полезно за успех в кариерата

Когато мразите началника, а обичате работата си

13 телесни хитрини помагат на интервю за работа

Автор на статията

Димитрана Александрова Димитрана Александрова


Споделете статията

Четете още