Само "Еврика" не стига за успех, като ви осени идея в работата

11 правила, за да я изведете до резултат

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Често ви спохождат умни мисли какво да правите в работата си. Сигурни сте, че те ще доведат до успех целия екип, а оттам и до напредък във вашата собствена кариера.

Пролемът обикновено е да изминете ефективно пътя от идеята до резултата. Има различни правила, които може да приложите.

Правилото на бързия старт. Започнете реализацията на идеята си колкото може по-бързо. Не губете време в размишления, колебания и изчисления, а се насочете към достъпен метод за осъществяването й. При бързия старт няма да имате време да се разколебаете и да намерите достатъчно убедителни аргументи за отхвърляне на идеята. А точно това е проблемът на много служители.

Правилото "Започни от най-простото". Тръгнете с малки стъпки, изберете за начало най-лесната и постепенно се движете към по-сложното.

Правилото на 15-те минути. Ако идеята ви е по-голяма, иска обмисляне и поредица от подготвителни действия, може да бъде изпълнена единствено на етапи и т.н., си обещайте, че всеки ден ще посвещавате 15 минути на реализирането й. Дори си определете точен час и настройте алармата на часовника или мобилния телефон. Когато алармата звънне, не се мотайте в очакване на вдъхновение. Захванете се с работа по идеята. И така всеки ден, докато постигнете нужния резултат.

Правилото на мотивацията. Обмислете и визуализирайте до какво ще доведе вашата идея. В това число и лично за вас. Тази представа е мотивацията, която ще ви помогне да направите толкова крачки, колкото са нужни за постигането на резултата. Задължително включете и разсъждения за негативните последствия от липсата на резултат - примерно "няма да получа повишение". Това също мотивира.

Правилото на плана. Съставете си план на действие и се опитайте да предвидите слабите звена. Важно е, защото точно те могат да ви провалят в решаващия момент, ако не ги предвидите навреме и не вземете мерки за неутрализирането им.

Правилото на старта за 72 часа. То е подходящо е за големи идеи. Но понякога може да се прилага за хрумвания, които ви идват, когато сте затрупани със спешни задачи. Тогава запишете основните точки от идеята веднага и си поставете за цел да започнете реализацията им в рамките на следващите 72 часа.

Иначе намерението ви никога няма да види бял свят. Според психолози вероятността човек да започне ново начинание, след като е отлагал повече от три денонощия, е под 10%.

Правилото на срока. Задължително си сложете краен срок за постигане на резлутат. Ако се отклоните от него, прекратете всякакви излишни занимания.

Правилото на контрола. Събитията, оставени да се развиват от само себе си, показват трайна тенденция да се развиват от зле към по-зле.

Правилото на мълчанието. Празните приказки не водят до никакви резултати, а в най-лошия случай водят до отрицателни. Не споделяйте идеята си с никого, преди да постигнете напредък поне на ниво планиране. Иначе енергията ви ще отиде не за действия, а за думи. (Рискът "символично самозавършване" или Защо да си криете идеите.)

Правилото на похвалата. На всяка цена се поздравете при постигането на резултат, дори и да е в начален или междинен етап. Това ще ви стимулира да видите завършено делото си.

Правилото на шефа. Обикновено е необходимо одобрението на началника, за да реализирате и най-блестящата идея. След като сте я структурирали, трябва да я поднесете така, че той да я оцени.

Тук е моментът да изберете какъв е начинът той да я хареса. Както съветват мъдрите, за да влияете на шефа си, трябва да виждате света така, както той го вижда - по принцип и в момента.

Одобрението на идеята ви пряко зависи от това как ще я "продадете". Ако началникът ви се стреми да намали разходите, тогава започнете с аргумента колко ще спестите фирмата благодарение на вашата идея, а не колко иновативна е тя.

Познавате шефа си и сте наясно какво харесва - сухи числа и графики или добре разказан бизнес план. Задължително е да влезете в кабинета му точно с любимото му. Защото прагматикът иска папка със статистики и не слуша речта, с която го убеждавате. А визионерът може да няма време да се вторачва в десетина графики, а за решението му да е достатъчно стройно словесно изложение за очаквания ефект.

Според специалистите с твърда решимост да реализирате идеите си и с известна практика ще започнете лесно да избирате правилото, което е най-подходящо за целта и за момента.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Грешно, по-грешно, най-грешно, "Не си прав, шефе"

Въпроси, с които да впечатлите новия шеф

Когато началникът ви обикне миг преди да го напуснете

Конкретни стъпки, за да ви признаят за авторитет в работата

Спестовни хитрини, ако имате шеф, който смуче време

8 роли в екипа извън длъжностната характеристика - коя сте припознали и води ли към успех

Самолюбие не е мръсна дума, помага за успех в работата

Неочаквани беди от шеф визионер и от микромениджър

Как синдромът на късмета влияе на успеха в кариерата

Наръчник да се оправяте с колега циклофреник

Автор на статията

Димитрана Александрова Димитрана Александрова


Споделете статията

Четете още