Успехът не обича "ако". Представете си го в "кърпа вързан"

Според американско изследване трикът е да си внушите, че вече имате наградата и само трябва да я задържите

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Пешо всеки ден ходел в храма да се моли "Боже, нека спечеля шестица от тотото". На втората година на господ му омръзнало да го слуша. Небесата се разтворили и един глас казал на Пешо "Пусни един фиш, бе, идиот".

Този виц сигурно го знаете. Неговият смисъл преди време в реклама от устата на Христо Стоичков звучеше така: "Който играе, пичели. Който не играе, не пичели".

Та първото условие, за да спечелите, е да влезете в играта. Но горчивата житейска правда е, че не всеки, който играе, печели. Ново научно изследване подсказва какво още може да направите, за да грабнете наградата.

Голям залог - голям стрес

Предстои ви да представите важен проект или да направите отчет пред началниците и колегите си. Залогът е голям - от вашата убедителност (Техники да включите на скорост способността да убеждавате) зависи дали свършената работа ще бъде оценена като успех. От тази оценка следва награда за вас - по-висока заплата, бонус, повишение.

Естествено, че сте напрегнати. Даже ви е страх, че може да се провалите в представянето. Тогава огромните усилия, които сте полагали дълго време, ще останат неоценени и ненаградени. Тази несигурност е в състояние да провали и най-способният професионалист. Особено пък ако той е от онези хора, които не са много обиграни и очарователни при публични изяви.

Затова учените и специалистите по приложна психология не спират да търсят техники за успех - как при голям залог да се накарате да полагате максимални усилия и едновременно да овладявате стреса, за не ви саботира.

Интересни резултати дава американско проучване, а въз основа на тях психолозите предлагат полезни съвети как да манипулирате съзнанието си.

Птиче в ръката и орел в небето

Изследователи от медицинския факултет на университета "Джон Хопкинс" наблюдавали доброволци, на които било възложено да решават компютърни задачи. Успехът им винаги водел до парични награди, а ситуациите се променяли.

В първия тур учените действали по познат от живота сценарий. С всяка следващата задача определената за спечелване сума нараствала. И изненада - задачите не ставали по-трудни, но въпреки това представянето на участниците се влошавало. Причината е, че се включвал механизмът, при който големият залог водел до голямо напрежение, а то - до малък успех.

Подобни резултати са познати от маса изследвания, а и всеки човек от собствен опит знае, че пренатягането да се грабне наградата често завършва с провал.

Американските изследователи обаче обърнали гледната точка. Във втория тур при решаването на всяка следваща задача участниците не трябвало да печелят повече пари. Залогът бил друг - да запазят вече спечелените. След тази промяна в условието те започнали да правят значително по-малко грешки отколкото при първата част от проучването с ескалиращите суми.

След като анализирали постигнатите резултати, изследователите организирали нов експеримент. Целта му била да провери дали участниците ще постигат по-добри резултати, ако се научат да променят начина, по който гледат на високите залози.

Въобще нямало първоначална задача, с решаването на която се печелела парична награда. Учените накарали доброволците само да си представят, че вече са я спечелили. Сега единствената им работа е да я запазят.

Резултатите от експеримента били категорични - и само при внушение участниците се справяли значително по-добре със задачите отколкото в онзи ситуация с ескалиращите суми.

"Нашето изследване показва, че може да намалите негативното влияние на напрежението при работа, като преформулирате начина, по който гледате на високите залози - коментират учените. - Това означава не да се страхувате дали ще се справите, а да си представяте, че вече сте постигнали успех."

Изглежда тук се намесват два психологически фактора. От една страна, човек се чувства по-малко напрегнат, като смята, че наградата, която опитва да спечели, вече е негова. От друга страна, волята му става по-силна, когато може да загуби нещо, което вече има, отколкото когато си представя нещо, което може да спечели. Едното е реално, другото е много желано, но е имагинерно. Нещо от онази философия, изразявана с поговорката "По-добре птиче в ръката отколкото орел в небето". Сработва някаква практичност, но за да стигнете до нея, първо трябва да напрегнете въображението си, за да се самоманипулирате.

Самовнушение с лимит, все пак

Техниката да си представяте наградата, за да се въодушевявате и да полагате усилия за постигането й, е отдавна позната. Новото в американското изследване обаче е, че трябва да напрягате въображението си в по-различна посока - не към "ако" и "когато", а към нещо "в кърпа вързано".

Щом мислите, че наградата, която опитвате да спечелите, вече е ваша и че от настоящите ви усилия зависи да успеете да я запазите, ще имате успех, уверяват психолозите.

В това изречение трябва да забележите ключово важното - самовнушението ви не бива да стига дотам, че да престанете да полагате усилия. Неговата цел е да свали страховете и напрежението ви, да повиши самоувереността ви, за да не пречи да се представите по най-добрия начин. Ако обаче решите, че победата действително е постигната и започнете да мързелувате, няма да има никакъв смисъл от психологическото ви упражнение, предупреждават специалистите.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Предизборни страсти на работата? Защо да лавирате много внимателно

Как да познаете дали от високомерие не саботирате успеха си

Няма да станете шеф, като чакате за мястото на шефа

Хитри фрази, за да кажете на колега, че е сгафил

Когато разпознаете доносника на шефа

Научно доказано: Като пишете 8 минути на ръка, се успокоявате и взимате умно решение

5 християнски добродетели, които винаги носят успех в кариерата

С психологически техники ще разберете дали семейството основателно недоволства, че много работите

Научен алгоритъм в 6 стъпки да се справяте с тревоги и да успявате в кариерата

Хлъзгави фрази, когато не искате директно да кажете "не"

10 качества, с които винаги блестите като професионалисти

Техники да отличите арогантен надувко от уверен професионалист

Автор на статията

Димитрана Александрова Димитрана Александрова


Споделете статията

Четете още