"Писна ми" и други уж безобидни, но забранени откровения на работа

Вредите на репутацията си, като се показвате емоционално нестабилни пред колеги

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Ако поне веднъж на ден не ви идва да кажете "Писна ми", значи сте от щастливците, които имат идеалната работа (Най-сигурният признак, че сте намерили идеална работа). По-вероятно е обаче да сте от тези, на които не им липсват поводи за тази фраза: шеф, който не знае точно какво иска, колега, който не си е изпълнил навреме задълженията и ви пречи, капризен клиент, нахален партньор и т.н.

Психолозите обаче твърдят, че в офиса трябва да избягвате уж безобидни реплики, които показват емоционална нестабилност. "Писна ми" е от тях.

Когато изричате често подобни негативни фрази, вероятно смятате, че се разтоварвате. Но с тях постигате два отрицателни ефекта.

Първият е, че започват да ви смятат за човек, който не издържа на напрежение. Т.е. вредите на репутацията си.

Вторият ефект е, че натоварвате колегите, на които се оплаквате. И пак вредите на репутацията си, защото никой не обича мрънкащи хора.

Освен това е малко съмнително, че наистина се разтоварвате, като редовно обявявате "Писна ми" и тям подобни на всеослушание.

Да речем, че има от какво да ви е писнало. Колегите, пред които го казвате, могат да ви разберат в конкретна ситуация. Вие сте напрегнати, сваляте стреса. Те проявят съчувствие, изслушват ви. Но това е по-скоро снизходително съчувствие, от което самочувствието ви няма да се вдигне.

Когато се случва много често да се оплаквате, колегите не само ще престанат да ви обръщат внимание, ами и ще започнат да ви отбягват. Защото изглеждате раздразнителни и неспособни да понасяте натоварванията, които съпътстват вашата работа. Следователно изводът е, че не сте за това място. (Как да не позволявате никой да ви ядосва на работа.)

Ако ви се струва прекален съветът на специалистите да се стремите да държите негативните емоции в себе си, я си помислете какво ще стане, като колегите, на които се оплаквате, отвърнат със същата монета. Казвате "Писна ми" и изливате от какво. Те един по един отвръщат "О, а да знаеш на мен как ми писна" и също изливат кофи жалби. Накрая става толкова скръбно и безнадеждно, че единственият разумен изход ще изглежда веднага да си вземете шапките и да тръгнете да си търсите друга работа. (Най-сигурният признак, че трябва да смените работата си.)

Впрочем съвсем резонен въпрос, който трябва да зададете първо на себе си, е, щом много често ви се иска да изкрещите "Писна ми", какво все още правите на това работно място? Когато човек се чувства нещастен, не се оплаква непрестанно, ами прави нещо, за да промени положението.

Никак добре не се представяте и с репликата "Не ми пука". Няма значение от какво е предизвикана - от забележка на шефа, от това, че не сте получили нещо, което сте искали, от провал на задача. При всички случаи фразата е от т.нар. пасивни-агресивни, издава нерви, зле потискан гняв, сиреч пак емоционална нестабилност.

Според психолозите издава и незрялост. На разумния възрастен човек рядко не му пука, когато му се случва нещо лошо в работата, защото си дава сметка, че то може да навреди на кариерата му. Искате да се покажете пред колегите си като стоик, но всъщност отново вредите на репутацията си.

Специалистите съветват да не правите демонстрации за непукизъм, а точно обратното - че си давате сметка за неуспеха. Но той не ви парализира, понеже можете да анализирате защо се случил и да си вземете поука как да не го допускате никога повече.
Също като "Писна ми", и "Не ми пука" предизвиква въпроса какво още правите тук, щом е престанало да ви интересува дали се справяте или се проваляте в работата си.

"Както и да е" е трета лоша фраза за шефа и колегите. Може да носи агресивно послание, в смисъл "Каквото и да ми говориш или каквото и да ти говоря, няма да се разберем". Може да е произнесена и с тон, който издава досада или примирение, в смисъл "Прави, каквото искаш, не ме е грижа". Все показвате токсично поведение, с което отново вредите на професионалната си репутация, изтъкват специалистите.

Те съветват да изхвърлите тези фрази от речника си и никога да не ги произнасяте публично в офиса.
Ако смятате, че наистина ще се успокоите, излезте навън и се обадете на любимия, на приятел, на мама. Пред всеки от тях можете да кажете колкото пъти си искате тези фрази, без да се притеснявате. Може също кротичко да си седнете на бюрото и да си напишете на телефона няколко пъти "писна ми, писна ми" или "не ми пука, не ми пука". (Как да си вдигнете психическия имунитет за успех в кариерата.) Но не се показвайте като емоционално нестабилни пред колегите и особено пред шефа.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

Успехът не обича "ако". Представете си го в "кърпа вързан"

Предизборни страсти на работата? Защо да лавирате много внимателно

Как да познаете дали от високомерие не саботирате успеха си

Няма да станете шеф, като чакате за мястото на шефа

Хитри фрази, за да кажете на колега, че е сгафил

Когато разпознаете доносника на шефа

Научно доказано: Като пишете 8 минути на ръка, се успокоявате и взимате умно решение

5 християнски добродетели, които винаги носят успех в кариерата

С психологически техники ще разберете дали семейството основателно недоволства, че много работите

Научен алгоритъм в 6 стъпки да се справяте с тревоги и да успявате в кариерата

Хлъзгави фрази, когато не искате директно да кажете "не"

10 качества, с които винаги блестите като професионалисти

Автор на статията

Димитрана Александрова Димитрана Александрова


Споделете статията

Четете още