Като чуете "С цялото ми уважение", хич няма да ви уважат. И още пасивно-агресивни реплики

Някои фрази значат обратното на това, което уж съобщават. Сигнал са за спор, в който ще има удари под пояса

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Човек и добре да се разбира с колегите си, все някога му се налага да влезе в спор. Това е част от работата. И даже й помага, когато аргументи се разменят по същество, спокойно, наистина с уважение, без удари под пояса.

Понякога обаче по време на съвещание може да се отпуснете от възпитания тон, да проспите началото на спора и трудно да възстановите откъде тръгна. Ако сте само свидетели, ще се концентрирате и ще наваксате. Но ако вие сте обектът, на когото колегата възразява, трябва веднага да слушате внимателно и да готвите контрааргументи.

Специалистите по комуникация казват, че има фрази, които ви подсещат да наострите уши. Макар че значат точно обратното на това, което ще последва.

Една от тях е "С цялото ми уважение". Като някой я изрече, със сигурност се готви да възрази. Даже нещо повече - да разбива на пух и прах, особено пък ако се обръща не към началника, а към равен по ранг колега.

Тази книжна фраза е увод, който само в редки случаи е нещо като извинение. Човекът може да е новак или притеснителен по характер и се чувства леко неудобно, но все пак държи да поправи нещо казано от друг или да изрази мнението си. Не се готви да критикува и ожесточено да спори. Обикновено е така, когато е изречена набързо. Произнесена по този начин, може и да е просто клише, с което някой смята, че изглежда интересен.

Но като я чуете казана отчетливо, с наблягане и с многозначителна пауза, веднага си дайте сметка за интонацията, за да преугадите какво се задава. Вероятно има нотка на ирония и всъщност думите значат "Тук се говорят глупости от напълно некомпетентни хора, сега аз ще кажа какво трябва да се прави".

Ако адресатът на "цялото уважение" сте вие, започнете да внимавате и дори да си водите бележки, защото колегата ви напада и ще трябва да се защитавате.

В повечето случаи онова, с което той ще продължи, не само няма да е уважително, но и няма да е продуктивно. Човекът е дълбоко неискрен и се издава с тази фраза. Тя няма никакъв смисъл, защото е нормално в екипа да се разменят мнения и даже да се спори. Никой не очаква от друг да бъде неуважителен, затова от специална декларация няма нужда. Щом колегата ви я прави, издава истинските си намерения, обясняват психолозите.

Ако искате да му покажете, че схващате лицемерната му любезност, когато отговаряте, може да започнете със същите думи - "С цялото ми уважение".

"Ако позволите да отбележа" съдържа толкова много любезност, че поражда съмнения за ирония. Даже непознатите делови хора не си говорят така, защото е загуба на време в паразитни думи. Та какво остава за колеги, които непрекъснато общуват.

Фразата е безобидна, ако млад колега я казва на началник и наистина иска позволение. Или ако някой желае да прекъсне друг с относително възпитан маниер. Но щом колегата ви взима думата за изказване и започва така, значи се готви за люта словесна битка.
Може да влезете в нея с "А на мен пък позволете да отбележа, че".

"Може и да греша, но" само понякога издава несигурност. Обикновено този израз е също като "Извинявайте, но" - говорещият няма никакво намерение да се извинява. Той иска да възразява. Вижда му се обаче някак по-интелигентно да направи увод, за да предизвика внимание. Или пък използва психологически трик - създава измамно впечатление за неувереност и после блесва с верни, убедителни, неразбиваеми аргументи.

Така че пак внимавайте, щом колега започва да говори след вас по този начин. А ако можете да разбиете аргументите му и няма да звучи като заяждане, когато му отговаряте, елегантно му върнете топката "Ти направи уговорката "Може и да греша". Наистина грешиш, защото".

"Ще се опитам да обясня" само на първо слушане значи, че колегата ви се пробва да ви просвети. Всъщност той най-вероятно заявява нещо съвсем друго - "Що не се опитате да разберете". Общо взето, поставя под въпрос капацитета на останалите да схванат умните му мисли и предложения. Но му се струва, че така е по-възпитано, отколкото да го каже направо. Изглежда по-малко нафукан. Всъщност се представя като един страдалец, който си има работа с полуидиоти.

Фразата може да е насочена директно към вас, ако спорът вече е започнал. Колегата ви е предложил нещо, вие сте изказали различно мнение или сте го критикували. А той сега ви отвръща, че всъщност не го разбирате. Понеже поведението му е леко арогантно, преценете дали и вие да не отговорите в същия стил. След неговото "Ще се опитам да обясня" може да вмъкнете с лъчезарна усмивка нещо от сорта на "Дано този път да успееш".

"Бях много любопитен да науча" е друга типична фраза от т.нар. пасивно-агресивни. Колегата ви не казва, че е узнал нещо ново - тогава щеше директно да заяви "Не знаех, че". Завоалирано съобщава, че започва да напада.

При това е настроен не точно за конструктивен спор, в който двете страни се уважават - тогава щеше да каже "Не си прав за" или "Бях изненадан да науча, че". Фразата с "любопитен" съдържа сарказъм и снизходителност.

И на тази, както и на другите пасивно-агресивни фрази, преценете дали да отговорите с лека доза ирония - "Радвам се, че успя да научиш нещо ново".
------------ Как да реагирате

Наистина е въпрос на конкретна преценка в конкретната ситуация, но мнозина специалисти съветват да покажете на колега, който използва лицемерни изрази, че разгадавате опитите му за манипулации и сте готови да ги посрещнете, засега незлобливо.

Много често, когато спорите само по същество и се правите, че не забелязвате ироничните им фрази, арогантните колеги ви разбират погрешно. Смятат, че щом не оказвате съпротива, може да бъдете лесна жертва и започват да упражняват все по-гадно остроумие. Ако отвърнете реципрочно - т.е. с ироничен израз, демонстрирате, че няма да се дадете.

В никакъв случай обаче не бъдете резки. На пасивно-агрисивните типове това им е номерът - изглежда, че се държат мило.

Съзнателната или подсъзнателната цел на пасивния агресор е да ви изкара от кожата. И тогава, щом вие изглеждате груби, излизате виновни за конфликта - не умеете да спорите, не търпите критика, не приемате чуждо мнение.

Затова бъдете хладнокръвни и не му позволявайте да се възползва от ситуацията. Ще навредите на професионалната си репутация само защото сте били по-искрени в реакцията си.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

За успех във всяка кариера ви трябва креативност. Трикове да я събудите

Акула, делфин, кит или медуза сте и кой тип как постига успех

Как да се справите с шеф, който знае, че всичко знае

Не мразете края на дистационната работа. Тя доказва рискове

Гадни колеги, но полезни при правилна употреба

Фал или провал и как да се върнете на пътя към успеха

Успешните думи - разликата между мисля и вярвам е като между светулка и светкавица

Работите, за да живеете, или живеете, за да работите

Техники да печелите доверие, което ви води към успех

Умните трупат не пари, а свои хора за успех в кариерата

Коварство и любов на шефските комплименти

Мръсните трикове за влияние и как да устоите, за да не саботирате успеха си

Техники да се борите с лошия навик да отлагате неприятна работа

Автор на статията

Димитрана Александрова Димитрана Александрова


Споделете статията

Четете още