Христо Ковачки: В успял човек ме превръщат успехите на моите деца

Не обичам да работя с хора, които си поставят ниски цели

Уроците от грешките са по–сурови и по-важни, те задвижват колелото на успеха

Той е доктор на техническите науки. Автор на изобретения, свързани с лазерите, електрониката и енергетиката, разработва различни технологии и придобива над 15 патента в областта на екологията и енергетиката. Владее английски, френски и руски език. През 2013 г. издава книгата „Вселенски ред. Теория на познанието“. Има разнородни бизнес интереси с фокус върху внедряването на иновации в българската енергетика. Женен, с 2 деца.

Интервюто е част от специалното издание на „24 часа" и TREND „Мъжете. Главна роля", част от поредицата за успели личности с визионерски нюх. Новият брой е посветен на онези мъже, които взимат важни и трудни решения всеки ден, на лидерите, които утре ще сочат посоката в бизнеса, технологиите, ценностите и стремежите на съвременния човек. „Мъжете. Главна роля е издание за търсещите и за смелите, за хората с вроден усет към промените и със здрав гръб за отговорността на растежа.

- Кой изигра първата главна роля във вашия свят?

- Майка ми и баща ми. Всеки спомен с тях е изключително ярък.

- Влияехте ли се от възрастните около себе си като дете, или бяхте изявен индивидуалист?

- Не бях индивидуалист, не съм бил и невидим. Имах позиция, обичах да чета. Математиката ми беше любим предмет, защото стъпва на логиката. Обичах, когато някой от учителите ми ме предизвикваха с по-трудни задачи. Не бих казал, че в процеса ми на израстване обаче имаше по–големи авторитети от родителите ми.

- Помните ли първите си важни решения и битки като малък?

- Може би битките, които водех със себе си, бяха най-трудни. Дали да продължа да уча архитектура, или физика, беше такова решение. Науката е много по–близо до моя вътрешен свят и сега оценявам това решение като правилно.

- Какво беше вашето детство и по какво се различава от това на децата днес?

- Прекарвах много време в библиотеката. Нямаше такъв портал за знания, какъвто е интернет. Живото общуване беше много повече. Карахме колело, през зимата ски, ритахме топка. Всяко време има своите предимства. Днес можеш да черпиш знания неограничено, можеш да пътуваш почти навсякъде, децата имат по–смели мечти и те съвсем не са недостижими. Може би обаче така, както възможностите са много повече, така и заплахите се увеличават значително.

- Имали ли сте някога желание да живеете на друго място?

- Когато завърших, ми предложиха научна работа в американски институт. Но семейството беше основната притегателна сила да се върна в България.

- Кои са най-важните крачки от живота на един мъж, за да се превърне в успял човек.

- В успял човек ме превръщат успехите на моите деца. Тяхната поява беше най–важната крачка. Благословен съм с хубаво семейство и това е суперсилата, която притежавам. Останалото е на второ място.

- Кога и как беше посято зрънцето на успеха у вас?

- Ще излъжа, ако кажа, че не съм бил горд, когато завърших математическата гимназия с отличие. Всяка възраст има своите предизвикателства и успехи. Със съзряването осъзнах, че много по-удовлетворен съм, когато помагам на млади, знаещи и амбициозни хора да реализират потенциала си и да се развиват.

- Доколко късметът е чертал пътя ви до този момент?

- Ще цитирам Хенри Форд: „Късметът е това, което се случва, когато подготовката срещне добрата случайност“.

- От успехите или от провалите научихте повече?

- Уроците от грешките са по-сурови и по-важни. Успехите дават сила, но грешките задвижват колелото на успеха.

- Ако животът ви дотук беше филм, кой жанр щеше да бъде и какво щеше да е заглавието му?

- „Теория на познанието“. Така озаглавих и книгата си, защото знанието е ключът към еволюцията. Иска ми се да вярвам, че моят филм би бил със сюжет, подобен на Форест Гъмп. Том Ханкс прави невероятна роля, в която главните герои стават движението и силата на волята. Те премахват оковите и така едно дете с тежко заболяване оставя трайна следа в обществото.

- Какво ще отличава вашата компания, вашия бизнес през 2024-а?

- Иновации, гъвкавост, диверсификация и отлично подготвен екип. С това влизам във всеки проект. Надявам се новото в 2024-а да бъде по-добър и спокоен бизнес климат, защото последните години са наситени с кризи. Искам да вярвам, че това, което ще ни отличи, е проектите да се реализират по-бързо и с още по–висока добавена стойност.

- С кои ваши бизнес решения се гордеете истински?

- Толкова години успяваме да защитим и запазим работните места и достойния труд на десетки хиляди българи. Истински се гордея и с хората, които съм успял да привлека в екипа си.

- На какви компромиси сте склонни в бизнеса и какви няма да допуснете никога?

- Не обичам компромисите, но са неизбежни. Не се примирявам с лъжата, както и да работя с хора, които си поставят ниски цели.

- Кои са трендовете във вашия бранш – тези, които вие създавате, и световните, които следвате?

- Тези, които стъпват на науката, иновациите, тези, които са градивни и съзидателни. Само така може да се гарантира устойчивост. Не обичам да следвам сляпо трендове, защото това означава да изоставаш, да изчакваш. Има една теория, която споделям, че не големите изяждат малките, а бързите поглъщат бавните.

- Иновациите, които правите в бизнеса, за да сте крачка напред?

- Обичам да работя с хора, от които мога да се уча и така да надграждам постигнатото. Наскоро имах среща с Нийл Буш и глобални технологични лидери, на която обсъдихме възможностите за ограничаване на емисиите въглероден диоксид от конвенционалните централи. Екипът им е разработил технология, чрез която това се случва с помощта на амониев карбонат, а отпадъчният продукт, който се генерира, е тор, който е годен за използване в селското стопанство. Това е един любопитен за мен проект и се надявам да го реализираме с някоя българска централа. Обичам да участвам във внедряването на иновации с висока добавена стойност. Нийл Буш е основател и председател и на фондация на името на баща му – американския президент Джордж Хърбърт Уокър Буш, и си партнира с китайски технологични гиганти в посока благотворителност и иновации. Тази среща беше една от най-впечатляващите, които съм имал скоро.

- По какво разбирате, че една идея или проект ще донесат успех?

- Не е достатъчно една идея да стъпва на най-новите тенденции. Много е важно да успея да си я представя в развитие след 5 и 50 години.

- Има ли „мъжки“ и „женски“ бизнес? С какво като мъж ви е по-лесно в сферата, в която се развивате, и какви биха били предимствата, ако сте жена?

В модерното време няма граници. Все пак ми се иска да вярвам, че по-силовите професии ще останат привилегия на мъжете, защото жените трябва да бъдат малко по–щадени, но все пак дамите са добри мениджъри и експерти във всички сфери.

- Какво е съдържанието на успеха в България? Къщи, коли и престиж или по-скоро влияние, визионерски подход, възможност за реализиране на идеи и идеали?

- Успехът в България следва да е като навсякъде по света. За мен белезите са различни от тези, които изброявате – колко устойчив бизнес управляваш, каква е неговата добавена стойност, какъв е твоят принос за обществото или поне за бъдещето на хората, които управляваш.

- С какво последно ви изненадаха децата ви? Учите ли се от тях?

- Изненадват ме всеки ден. Уча се от тях. Само те могат да кажат какъв родител съм, но надявам се такъв, който ги провокира да сбъдват мечтите си и да бъдат добри хора. Радват ме с успехите си. Синът ми все още ме прави горд с напредъка си в училище, а дъщеря ми вече се развива успешно в кариерата си, въпреки че завърши скоро.

- Имате ли визия за бранша, в който се развивате, през следващите 10, 20 години?

- Мисля, че това би означавало, че имаме краткосрочна визия. Надявам се визията на Европейския съюз за пълна декарбонизация до 2050 да се сбъдне. Аз и моят екип се водим именно от тази цел, полагайки усилия за постепенно намаляване на емисиите въглероден диоксид в българската енергетика. Надявам се младите български инженери да завършат успешно този процес.

- Заплаха или възможност е придобиването на ГЛАВНА РОЛЯ от страна на изкуствения интелект в нашия живот?

- Главната роля ще бъде винаги на Човека. Изкуственият интелект е възможност да бъдем по–гъвкави и да оптимизираме част от процесите в нашето битие.

- Имат ли идеалистите място в бизнеса? По-трудно ли пробиват, или обратното?

- Айнщайн е бил възприеман като мечтател преди да открие Теорията на относителността. Без мечти и доза идеализъм бихме били роботи.

- Днес всички говорят и се опитват да надграждат зелената идея – как изглежда тя през очите ви?

- Възприемам зелената идея като мечта за по–чиста околна среда и по–добър начин на живот, която е свързана с промяна на мисленето за заобикалящия ни свят. Вярвам, че тя ще се случи по еволюционен път.

- Какви трябва да са лидерите през 2024 г. и какви ще бъдат през 2044 г. в политиката и в бизнеса?

- От една страна, образовани, мислещи и отговорни, дори мечтатели, от втора – с практически опит в сферата, в която работят. Има обаче и една трета страна – на съхранените семейни и човешки ценности. Иска ми се тази трета страна да не бъде по-малко важна.

Може да намерите „Мъжете. Главна роля" на местата за продажба на списания в цялата страна.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още