Проф. д-р Йоаким Каламарис: Изкачвам върха, за да видя света, а не за да ме види той

Алчният човек винаги е беден

Агонията ни е да сме една стъпка пред тъй наречената „конкуренция", но и пред себе си

Той е икономист, университетски преподавател, писател, политически и икономически анализатор, общественик, предприемач, дипломат, експерт в областта на управление и поддръжка на активи на недвижими имоти и на уникални концепции и проекти в сектора на строителството. Освен това е филантроп, хуманист, разпознаваем е с даренията си за деца в неравностойно положение, S.O.S. детски селища и педиатрични клиники. През 2011 г. основава AXION GROUP – холдинговата структура е пър­вата и единствена компания на пазара, която осъществява както реално развитие на RealEstate проекти, строителство, така и пълен набор от услуги за управление и поддръжка на имоти.

Обявен е за мeниджър на годината през 2004 г. През август 2017 г. е номиниран за престижната международна награда „Сократес" – Великобритания. През август 2021 г. е избран от българското издание на списание Forbes за корпоративен фактор в бизнес постижения. Автор е на осем книги на български език.

Интервюто е част от специалното издание на „24 часа" и TREND „Мъжете. Главна роля", част от поредицата за успели личности с визионерски нюх. Новият брой е посветен на онези мъже, които взимат важни и трудни решения всеки ден, на лидерите, които утре ще сочат посоката в бизнеса, технологиите, ценностите и стремежите на съвременния човек. „Мъжете. Главна роля е издание за търсещите и за смелите, за хората с вроден усет към промените и със здрав гръб за отговорността на растежа.

- Кой изигра първата главна роля във вашия свят?

- Целите се постигат с достойни и доказани образи на човешки идеали, а не с идоли в живота, ако си мъж, който сам е успял. Без волята и закрилата на Господ нищо нямаше да съм постигнал, без присъствието в живота ми на дядо ми Томас и баба Евангелия (Лула) – също.

- Влияехте ли се от възрастните около себе си като дете, или бяхте строго изявен индивидуалист?

- Само от възрастните около мен. Млад и неопитен „индивидуалист"щеше да е пагубно. Егото щеше да надделява, идеите и визията в живота щяха да бъдат стриктно ограничени. По-възрастните хора често предават своите слабости като облаги според тях, това са житейските им травми. От друга страна, те носят мъдрост, опит и душевно богатство. Всеки различно усвоява позитивните им страни и се влияе от слабостите.

- Какво беше вашето детство и по какво се различава от това на децата днес?

- Всичко беше различно от днес. Отношенията, възприятията... Сега липсва тази свята, детска невинност.

Технологията е помогнала в много аспекти, но е трансформирала негативно комуникацията, свободното време, дистанцирала е детето от природата.

- Кои бяха най-важните крачки от живота ви, за да се превърнете в успял човек?

- Не бяха крачки, бяха скокове. Животът се печели със скорост, не с темпо.

- Представяли ли сте си някога, че ще сте в светлината на прожекторите?

- От много ранна възраст съм освободен от суетата. Изкачвам върха, за да видя света, а не за да ме види светът.

- Блясък, пари, внимание, аплодисменти – има ли стремежът към успех в тяхно лице примамки?

- Което не е в баланс и не споделя критериите за скромност и заземеност, е лош пътеводител в живота.

- Кога и как разбрахте, че сте пораснали? А че сте успели?

- Древногръцкият философ Солон е казал: „Никога не предричай миналото и настоящето на един мъж". Успехът е осъзнат елемент и част от живота ми, но е вложен доста труд, за да бъде устойчив.

- Страшно ли е да наречеш себе си „успял"? Носи ли отговорност и очаквания?

- Успешен човек означава по-добър човек, по-прям, който се стреми постоянно към съвършенство. Който развива добродетели като интелигентност, учтивост, любезност, който гради своята аура, бори се за победата. А не гледа в обратната посока и в това да прецака останалите, защото всичко е кръговрат.

- Днес сте в ГЛАВНАТА РОЛЯ, но допускате ли, че е възможно утре да получите второстепенна?

- Не позициите дефинират успеха ни, а личностите, които сме станали. Въпреки това никога не трябва да се предрича съдбата на един успешен мъж, преди да се види краят му. Когато мислите и делата са в хармония и не се позволява на другите да те третират като „тъжно изключение", няма как да бъдеш в засада или изненадан от падение. Личното нещастие, както и обратното, зависи от самите нас, докъде ще позволим и ще „подарим" пространство, за да бъдем уязвени.

Аз следвам стриктно святото правило в живота да не наранявам никого. Само така мога да вникна и да се превърна в незабравим, да виждам в сърцата на другите и те в моето сърце.

- Какво ще отличава вашата компания, вашия бизнес през 2024 г.?

- Уникалността на услугите ни, подплатени с високотехнологичен, разработен от нас ERP/Software в паралел с използване на съвременен изкуствен интелект, с най-икономични ценови параметри (въпреки кризата) в отрасъла.

Притежавайки всички тези предимства, пазарът ни разпознава като лидери и ни „тласка". Оставаме единствена алтернатива спрямо нелоялната морално остаряла, буквално „чалга" конкуренция и шуробаджанащина. Клиентите имат два избора – нас или изброените по-горе.

- С кои ваши бизнесрешения до този момент се гордеете истински?

- За основния ни принос – демистификация на таксите на услугите. Преди нашето появяване цените са били космически високи.

Гордея се, че сме първите и единствените досега, които са въвели на българския пазар консолидирана услуга за управление и поддръжка на активите. Гордея се, че облекчаваме финансово нашите клиенти от първия ден, включително и по време на продължителни кризи, с такси без конкуренция, както и че постоянно внасяме още по-високо качество в услугите. Въпреки „бюджетните" такси екипът ни се радва на достойно и справедливо заплащане.

Но най-вече се гордея с изграденото доверие между клиентите ни, екипа и всички нас.

- На какви компромиси сте склонни в бизнеса и какви няма да допуснете никога?

- Ние сме единствената компания, която не принадлежи на „нерагламентирана собственост". Никога не бихме склонили да изберем спекулата и корупционните методи и практики пред бизнес етиката и достойната печалба.

И никога няма да нарушим принципа си. Ние работим за клиентите си, за прозрачна среда и за бъдещето, а не за забогатяване на всяка цена.

- Кои са трендовете във вашия бранш – тези, които вие създавате, и световните, които следвате?

- Неотклонното технологично развитие, съвременно оборудване, топконсумативи и материали. Агонията ни е да сме една стъпка не само пред тъй наречената „конкуренция", но и пред себе си.

- По какво разбирате, че една идея или проект ще донесе успех?

- Изградили сме бизнесинтуиция. Винаги избираме страната на доброто, на истината и на реалния труд, а не евтините оправдания и мотото, че няма хора на пазара на труда.

- Какъв важен урок получихте от парите?

- Няколко са. Че алчният човек винаги е беден. Че е важно да спазваш обещанията си. И още нещо, човек предполага, а Господ разполага.

- Има ли връзка между начина, по който управляваш парите си, и начина, по който управляваш живота си?

- Лоялността е водещ фактор. Тя не трябва да е „цел", защото лоялността е стандарт.

В живота и в бизнеса трябва да се споделя висок морален интегритет, без никаква „отстъпка". Познаването на финансовия инженеринг също е важно, но е второстепенно.

- Има ли връзка между успеха в служебния и този в личния живот?

Разбира се, че има. И на двете места ще успееш, ако не се самозабравяш, ако останеш „старият", добре познат човек за своите хора, но и за средата ти. Иначе каквото оставяш, ще те остави.

- Има ли „мъжки" и „женски" бизнес?

- За съжаление, нашият пазар е предимно „мъжки". Бих казал „съветски" спрямо предимствата на „слабия" пол. Все още се борим за западното във и извън нас, а би трябвало след 30 години свободна икономика да е било постигнато, но уви.

Вярвам, че бизнес дамите, че жените изобщо са адски по-продуктивни и по-креативни, отколкото който и да е успешен мъж. Нека се борим за баланса.

- Какво е съдържанието на успеха в България? Къщи, коли и престиж или по-скоро влияние, визионерски подход, възможност за реализиране на идеи и идеали?

- Аз уважавам не задължително богатите хора, а най-вече смелите и радетелите за истината.

Предстоят много битки за правовата система в България. Тя влияе включително и на постиженията, и на свободата за реалното им постигане.

В чужбина обикновените хора са най-богатите, а средната класа, новобогаташите, се изтъкват материално. Тук продължава да съществува контраст именно заради липсата на тъй наречените „стари пари". На точно тази прослойка богаташи.

- Ежедневните ритуали, без които не можете?

- Молитвите към Бога и извършване на добри дела спрямо „по-слабите".

Може да намерите „Мъжете. Главна роля" на местата за продажба на списания в цялата страна.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още