Евтим Милошев: Това лято по морето ще плащат на персонала с 20% повече

Липсата на кадри принуждава работодателите в туризма да обещаят с 20% по-високо заплащане в сравнение с миналото лято, поне в това ме увериха дейците в бранша при срещите ми с тях през последните дни. Това съобщи в предаването „Неделя 150" на БНР министърът на туризма Евтим Милошев.

Той призова външно министерство да направи всичко възможно да командирова допълнително служители в консулските ни служби в страните от Средна Азия, откъдето идват много кандидати за работа в нашия туризъм. Става дума за държави като Индия, Бангладеш, Непал, Киргистан и Узбекистан.
В момента заявките за срещи за издаване на визи са с няколко месеца напред, а работодателите в туризма очакват тези служители, каза Милошев.

Според последните данни около и над 10% ръст на туристите ще има това лято. Времето в началото на май когато се събраха много почивни дни беше един добър период, някъде около 80 хиляди туристически регистрации е имало, което е добър старт на сезона, каза Милошев.

Ранните записвания започнаха при 9% ДДС и обещавам да поставя пред финансовото министерство въпроса за това дали не трябва да се тълкува, че при започнал вече сезон не може ставката да се променя отново на 20% от 1 юли, каза Милошев.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още