Какво е общото между хижар и bell boy

И двете занятия са вписани в националния класификатор на професиите, изучават се и има държавни изисквания към тях

В сферата на туризма има общо 24 различни професии. На пръв поглед те са, разбира се, много повече, но под професия се разбира само занятие, което е влязло в националния класификатор на професиите, за него има разписани изисквания

и се изучава

било в средното професионално образование или като висше, обясни за “24 часа” изпълнителният директор на Института за анализи и прогнози в туризма Румен Драганов.

Наред с традиционните туристически специалности например “екскурзовод” и “хотелиер” преди десетина години в класификатора се появиха и “аниматор” и “специалист по кетъринг”. Такива специалности предлагат например три гимназии по туризъм - в Бургас, Несебър и Поморие. Това са специалности с прием след 8-и клас, който се осъществява само по документи.

Сравнително нова специалност, но все още невписана в държавния класификатор, е “хотелски програмист”. Става дума за чисто IT специалност, нуждата от която възникнала в последните десетина години. Защото преди това хотелите в България са ползвали само 4 най-известни програми за резервации и управление на хотели, но

те вече са над 400

и буквално всеки хотел прави своя собствена програма. Освен да бъде създадена, тя трябва и да се поддържа, обслужва и надгражда, а това според Драганов са специфичини софтуери, които са свързани и работят с международни мрежи и у нас има все повече хора, които се занимават с това.

“Няма да повярвате, но допреди две години у нас дори

хижар не се считаше за професия

Едва преди три години Българският туристически съюз подаде документи пред Асоциацията на индустриалния капитал в България, която издейства от държавата включването ѝ в регистъра и разработването на образователна програма за нея. Тъй като само работодателска организация може да направи това”, обясни Драганов.

В хотелите има доста професии: камериер, рецепционист, аниматор. Наред с тях има и две, които са познати с английските си наименования: bell boy и valet.

Bell boy е човекът, който

посреща гостите на входа и пренася куфарите им вътре

или им помага да ги натоварят при напускане. Или както често се нарича у нас – пиколо. Названието bell boy идва от английската дума за звънец, защото по традиция пристигането на гости в един хотел се е известявало със звънец.

Valet също е вписано в националния класификатор на професиите, макар че у нас такива служители

се използват сравнително рядко, предимно в най-големите хотели

Неговата задача е да посрещне колата с гостите при пристигането ѝ, да отвори вратите, след което да вземе ключа от шофьора и да я паркира. Понякога организатори на големи събития с много гости също наемат валета за тази дейност.

 

Автор на статията

Христо Николов Христо Николов


Споделете статията

Четете още