Заплатите в Германия са се повишили рекордно през първото тримесечие

Доходите от работна заплата в Германия са нараснали рекордно през първото тримесечие, дори коригирани спрямо инфлацията, което се дължи на силния ръст на възнагражденията и бонусите, осигурени от много работодатели, предаде БТА, като се позовава на ДПА.

В сравнение със същия период на миналата година, заплатите в Германия в номинално изражение са се увеличили с 6,4 на сто, показват най-новите данни, публикувани от Федералната статистическа служба "Дестатис".

След коригиране спрямо инфлацията, реалните заплати са нараснали с 3,8 процента през първото тримесечие на годишна база. Това е най-значителният растеж на реалните заплати в страната, откакто се води подобна статистика - през 2008 г.

Инфлацията се забави значително в Германия през последните месеци. Реалните заплати растат от средата на 2023 г., след като близо две години висока инфлация "изяждаше" реалните доходи.

В допълнение към колективно договорените увеличения на заплатите, доходите също се повишиха поради бонусите, които бяха осигурени, за да компенсират ефектите от инфлацията. Изплащаните на работещите бонуси бяха освободени от данъци, ако не надвишават 3000 евро (3250 долара).

По-специално, работниците с по-ниски доходи и служителите в публичния сектор са били облагодетелствани от силния ръст на заплатите.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още