КНСБ: Болниците ще фалират не от ръста на заплатите, а заради липсата на кадри

Болниците ще фалират не от ръста на заплатите, а заради липсата на кадри. Това каза Пламен Радославов, зам.-председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ. 

Представители на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“ коментираха казуса с липсата на консенсус относно заплатите на медицинските специалисти, след като по-рано тази седмица служебният здравен министър д-р Галя Кондова каза, че експертите в Министерството на здравеопазването предлагат поне още една година да останат непроменени основните възнаграждения, указани в досега действащия КТД.

Не може да се фиксира цяла една година, защото се притесняваме, че ще прекъснем преговорите сега и ще започнем да ги водим чак през май догодина, каза Радославов. Той посочи, че още през април са изпратили официално писмено искане да бъде удължен КТД във вида, в който е, до подписване на нов. От федерацията очакват да се дадат възможните варианти, а не просто да се казва „не“ на всички предложения на синдикатите. По думите му има нежелание за по-високи основни възнаграждения в болничната помощ. Радославов обаче предупреди, че има брожения в болниците и текучество на персонал от болници към детски ясли и градини или в спешната помощ, където вече са повишени основните заплати. Болниците ще фалират не от ръста на заплатите, а заради липсата на кадри. Нека припомним, че персоналът в общинските болници е на възраст между 55 и над 60 години, коментира също синдикалистът. Не можем да постигнем възнагражденията, които взимат работещи в търговските вериги, как тогава младите да бъдат мотивирани да учат за медицинска сестра с години, след като после ще им бъде предложена ниска заплата, запита той. Радославов подчерта, че синдикатите няма да оставят нещата така и след изборите – „най-вероятно в края на лятото – началото на есента“ - ще има протести. Не може да оставим хората с тези основни заплати, добави той.

На това мнение е и Росица Палешникова, председател на Медицинска федерация "Подкрепа". Не може касиерка в търговска верига да започва работа с 2000 лв., а медицинска сестра с висше образование – 1500 лв., посочи тя. Персоналът е малко, кадрите застаряват, младите специалисти бягат в чужбина, за да работят, каза Палешникова. Единствени продължаваме да настояваме за подписване на нов браншов КТД, в който заплатите на медицинските специалисти да бъдат увеличени, като съответно увеличението трябва да бъде диференцирано, защото различните лечебни заведения работят с различни клинични пътеки и не е реално да искаме еднакво увеличение за всички, коментира тя. И добави, че има работодатели, които се противопоставят дори на 10-процентен ръст на основните заплати.

В понеделник министър Кондева припомни, че през април тази година изтече срокът на действие на КТД. В документа беше записано, че началната основна заплата на лекар без специалност трябва да бъде 2000 лв., на медицинска сестра – 1500 лв., на санитар – 910 лв., каза тя, цитирана от БТА. 

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още