5 безполезни нагласи и 5 фини настройки на ума, които водят към успеха

Ако се погледнете честно през черно и бяло, може да разпознаете стереотипи, които ви пречат

"Точният човек" е специален проект на "24 часа" за професионалния успех, растежа в кариерата, личностното развитие, отношенията на работното място, за добрите практики на работодателите, за новини от HR сектора и мениджмънта, за пазара на труда и свободни работни места.

Обличате се за излизане и хоп, бримка на чорапогащника. Казвате си "Ами тънък е, къса се", взимате друг и се обувате, сякаш нищо не се е случило. Или ви пада копче на ризата и я сменяте бързо, без драми.

Поздравления - вие сте от хората, които мислят прагматично и са настроени за успех.

Можеше да сте от онези, които веднага ще възкликнат "Ау, ужас, днес няма да ми върви". Според психолозите това е грешно състояние на ума. Някаква си бримка, някакво си копче, а разклаща нагласата, че ви чака хубав ден. Твърде крехка е вярата в собствените ви сили. А тя е най-важната, върху която се градят постиженията ви и в професионалния, и в личния живот. Всичко започва от собствената ви глава, от начина ви на мислене.

Леле, как ви е писнало от тези теории за самосбъдващи се пророчества. Но ако щете вярвайте, специалистите казват, че грешното състояние на ума саботира успеха.

В живота на практика нищо не е черно-бяло, винаги има нюанси. Но ако искате да се опознаете, може да опитате да се погледнете отстрани малко опростено, чрез взаимоизключващи се нагласи. Честно си кажете на коя от двете сте по-склонни да се поддавате, добра ли и ако не, какво правите, за да я промените.

1. Недостиг или изобилие

Това със сутрешната драма за чорапа или копчето е пример за настройка към недостиг, не към изобилие. Ядосвате се на късмета, виждате пръст, с който съдбата ви сочи, че днес няма да ви върви. Дреболия се случва, а й придавате голямо значение заради своята неувереност. Хич да не ви пука - ако нямате друг чорапогащник, боси ще излезете, ако няма друга чиста риза, по тениска ще тръгнете, ще си свършите работата и ще победите.

Друго криво проявление на нагласата "недостиг - изобилие" е завистта. Бизнесът и обществото са основани на конкуренция, но винаги ще се проваляте, ако мислите, че успехът на един означава неуспех на друг. Това да не е тото, та като спечели някой джакпота, да няма милиони за останалите в няколко следващи тиража.

Работете, не завиждайте, радвайте се на успеха на другите и вярвайте, че както е дошъл при тях, така ще дойде и при вас - това е нагласата на победител, подчертават експертите по личностно развитие.

2. Отличник или некадърник

Сравнението е друга безполезна умствена нагласа. То се насажда от ранните години, когато родителите и учителите не могат да се сдържат да дават за пример отличниците. Спомнете си колко мразехте оная Веселка и онзи Деян, които всичко правеха перфектно.

Щом знаете колко неприятно е сравняването, защо сами продължавате да си причинявате негативни чувства, като мислите за колегата си отличник. Това е напълно непродуктивно. Той може да има талант, какъвто вие не притежавате. Това не ви прави некадърни, а различни. Гледайте себе си, оценявайте своите силни страни и ги развивайте, за да постигнете успех.

Специалистите обаче подчертават да не правите и обратната грешка - да се опиянявате от себе си, като се сравнявате с некадърници. Така не сте в състояние да използвате потенциала си.

Но понеже все пак работите сред хора и е някак си неизбежно да се съпоставяте, поне нека е конструктивно. Не като противопоставяне "отличник - некадърник". Не завиждайте на колегата, не го мразете, а го изследвайте - как той постига успех. Това вече означава да имате правилна нагласа на ума, да искате да оцените и да "купите" челен опит.

Впрочем специалистите съветват и да не плащате "данък обществено мнение". Очаквате признание от другите и като не го дочакате, толкова се разочаровате, че сами започвате да се подценявате. Свикнете с мисълта, че повечето хора са егоисти, гледат себе си и рядко оценяват по достойнство чуждото постижение. В това число може да е и шефът ви, който смята, че да постигате успехи ви е служебно задължение.

Не страдайте дори ако партньорът, родителите, приятелите не се сетят да ви похвалят. Вероятно са вярвали във вас, точно това са очаквали да се случи не виждат успеха ви като голямо събитие. Вие най-добре знаете какво ви е струвало постигнатото, така че сами си отдайте признанието, което заслужавате. Зарадвайте се истински и се вдъхновете за следващ успех. (Да, и успехът е навик.)

3. Максималист или "каквото стане"

Тази нагласа също се формира от ранно детство, започват я родителите и учителите, после я поема шефът - от вас се иска да правите всичко по най-добрия начин. И вие започвате да искате това от себе си, ставате максималисти.

Рискувате обаче да се пренавивате и да се разминавате с успеха. Или го постигате, но не се чувствате удовлетворени, защото нещо малко не се е получило точно както сте си го намислили. Или толкова сте се изтощили в старанието да бъдете перфектни, че не можете да се зарадвате.

Няма как да сте идеални. Това е не просто грешна настройка на ума, а изпитана рецепта за нещастие и даже пряк път към професионално прегаряне, депресия и разни други страшни неща.

Не е пряк път към успеха обаче да сте невзискателни към собствената си работа. "Каквото стане" е неуважение преди всичко към себе си. С подобна нагласа обикновено става зле.

4. Заинатяване или гъвкавост

Тръгвате да гоните цел и не се отказвате, докато не я постигнете. Страхотно, но само на пръв поглед.

Успешните хора не се заинатяват, не настройват ума си в една посока, а се променят, когато е нужно.
Не само може, но и трябва да сте гъвкави, да прекроявате плана. А не е грях и да смените целта, ако тя вече не изглежда правилната, било защото обстоятелствата са други, било защото пътят към нея не ви прави щастливи. Целеустременост и закостенялост не са синоними.

Естествено, бързото отказване не е добра нагласа. Едно от най-ценните качества е човек да може да избере кога си струва да продължава и кога е по-разумно да направи промени в усилията и намеренията си.

5. Вяра и неверие

Тази настройка е много лесно да се провери. Помислете си колко често сте склонни да отхвърляте. Шефът нарежда нещо или пък колега прави предложение. Вашата светкавична реакция на ум или на глас е "Това не може да стане".

Нагласата към неверие още "на първо четене" е стереотип, който обрича на неуспех. Всичко може да бъде отхвърлено, но след като бъде обмислено, след като се претеглят "за" и "против".

Сляпата вяра е глупост, но и сляпото неверие ей така, по принцип е силно непродуктивно. Обикновено човек, който реагира така към предложенията на другите, развива същата реакция и към себе си. Започва да гони своите идеи с "Това няма да стане, какво да се мъча".

Някои хора са склонни към песимизъм по рождение, но много често проявяват или не проявяват това качество в зависимост от средата си.

Да се влияете се от черногледци е по-лесно. В всеки офис ги има и са заразни. Колко му е да се присъедините към тези, които вечно мрънкат, оплакват се, смятат, че "това няма как да стане", предричат крах. Но хленченето обърква мислите ви, отнема енергията ви, лишава ви от вяра в успеха.

От вас зависи да отбягвате негативните хора и да общувате с мотивирани. Ентусиазмът също е заразен.
------ Аз-ът - самодоволният или самокритичният

Нагласата за успех или за провал наистина е в главата и започва от това как говорите за себе си на себе си.

Зрелият човек трябва да вярва в собствените си сили, да има правилна самооценка и нито да се подценява, нито да бъде самодоволен. Балансът е доста сложен. По-често се случва залитане в една или в друга крайност.

Самодоволството е ясно, че не води до развитие. Но и прекалената самокритичност съще не води. Тя по принцип е добро качество в определени граници. Извън тях вреди.

Ако при всяка грешка се наричате "глупак", ако нищо у себе си не харесвате, нищо няма да постигнете.
Напротив - положителното самоговорене много помага, уверяват психолозите.

Не разбирайте понятието съвсем буквално. Самомислите се положително. И всяка вечер си казвайте на глас, че сте страхотни, защото я колко добри неща сте постигнали днес.

В "Точният човек" можете да прочетете още:

"Няма връзка с този номер" - отпуската отпуска, ако дава непознати усещания

Какво е предотпускарски синдром и как да го избегнете

"Войната за отпуската" трябва да завърши с поне 10 работни дни

4 минути закъснение - какво пък толкоз се сърди някой? Може да е вродено, но как се преодолява

Гордост и горделивост - разликата определя успеха в кариерата. А скромността вреди

Самопредлагате се? Не е срамно, а води към успех, като го направите по 3 умни начина

Как да се справите с колега критикар

Грешите името на събеседника си?! Голям фал. Трикове да запомняте

7 техники да плените непознати колеги

5 фрази, които никога да не казвате пред шефа

Слушането като духовно гостоприемство е трамплин за успех. Упражнения да го научите

Автор на статията

Димитрана Александрова Димитрана Александрова


Споделете статията

Четете още