Германия призовава ЕС да смекчи митата върху китайските електромобили

Германия иска да предотврати влизането в сила на новите мита на Европейския съюз върху китайските електрически превозни средства или поне да ги смекчи, съобщава "Блумбърг Нюз" (Bloomberg News), цитиран от Ройтерс.

Правителството на канцлера Олаф Шолц по-рано предупреди, че митата могат да навредят на световната търговия и обсъди перспективите ЕС да проведе преговори с Пекин за "приятелско" решение на проблема до началото на юли, съобщи БТА.

По-рано тази седмица Европейската комисия обяви, че планира да наложи вносни мита на китайските електромобили от 17 до 38 на сто заради държавна помощ, която получават производителите в азиатската държава.

Вицеканцлерът и министър на икономиката Роберт Хабек ще пътува до Китай следващата седмица като част от усилията за постигане на решение.

Европейската автомобилна индустрия предупреди да не се налагат митата, като германските производители на автомобили са най-уязвими от контрадействия, тъй като почти една трета от продажбите през 2023 година са за Китай, показват търговски данни.

"От наша гледна точка би било много желателно да постигнем приятелско решение. Не се нуждаем от допълнителни търговски бариери, а трябва да улесним световната търговия", каза говорителят на Шолц на брифинг по-рано тази седмица.

"В същото време обаче търговията трябва да бъде справедлива. В това отношение Европейската комисия и китайската страна сега трябва да обсъдят това помежду си. Също така насърчаваме всички, които трябва да участват в тези разговори, да го направят."

В знак на по-нататъшна ескалация китайските фирми вече официално са подали заявление за антидъмпингово разследване на вноса на свинско месо от ЕС, съобщи китайският вестник "Глобъл Таймс" (Global Times).

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още