ЕС разследва "Епъл" за нарушения на цифровия пазар

Американският гигант "Епъл" (Apple) има редица "много сериозни" проблеми според правилата на ЕС за големите технологични компании. Това посочи днес еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер, след като се появи информация, че регулаторите подготвят обвинения срещу концерна, предаде Си Ен Би Си.

През март Европейската комисия започна разследване на "Епъл", "Алфабет" (Alphabet) и "Мета" (Meta) по Законодателния акт за цифровите пазари (Digital Markets Act - DMA). Това е законодателство в областта на цифровите технологии, чието прилагане започна тази година, съобщи БТА.

В разследването са очертани няколко притеснения на регулаторите относно "Епъл", включително дали технологичният гигант не блокира бизнеси, предлагайки на потребителите им по-евтини опции за продукти или за абонаменти извън магазина за приложение "Ап стор" (App Store).

"Имаме редица проблеми в "Епъл". Намирам ги за много сериозни", каза Вестагер пред Си Ен Би Си.

Компанията засега не е отговорила на запитванията за коментар.

Еврокомисарят изрази надежда заключенията от разследването да бъдат оповестени скоро.

Вестник "Файненшъл таймс" съобщи, позовавайки се на източници, миналата седмица, че в разследването Брюксел ще отправи обвинения срещу "Епъл" по Законодателния акт за цифровите пазари. Те ще са предварителни и компанията ще може да предприеме действия срещу тях.

Ако се установи, че нарушава разпоредбите на законодателството, "Епъл" може да бъде глобен с до 10 процента от общия й световен годишен оборот.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още