Интензивни обучения и работа по реални бизнес проекти – в Лятна стажантска програма на Vivacom

Практически опит, менторство и перспективи за кариерно израстване са едни от най-важните условия за работодателите, които искат да привлекат млади таланти днес. А как се отговаря на тези условия – с възможност за работа по реални бизнес проекти, с ментор, който е изминал „стълбицата на успеха от най-ниското стъпало“ и с възможности за развитие в компанията след това. Тази пътека отдавна е отъпкана от най-бързоразвиващия се телеком в България – Vivacom, който вече 21 години реализира една от най-успешните стажантски програми у нас. Тя се утвърди като динамична и вдъхновяваща общност, в която млади и талантливи хора могат да развиват, обогатяват и споделят своите знания и умения.

Новото издание на Лятна стажантска програма на Vivacom предизвика още по-голям интерес – за него кандидатстваха над 1400 студенти, с 400 повече от миналата година. А 58 от тях, преминали през прецизен подбор, започват първата си работа на трудов договор в ключови направления на телекома. Те ще имат възможност освен да се включат в интензивни обучения и да работят с ментори, и да опознаят работата в различните отдели и дирекции чрез 360-градусова ротация. Ще натрупат знания и опит чрез практическа работа по реални бизнес проекти. И ще се приобщят към голямото семейство на Vivacom с участие в инициативите, част от корпоративната култура на компанията.

Кое е най-ценното в програмата?

Най-ценното според HR директора на Vivacom Малина Чавдарова, е, че всяка година 50% от стажантите започват постоянна работа във Vivacom. Един от примерите за това е Августин Миланов, който от стажант е преминал през различни позиции и отдели и вече е директор в направление Развитие на продажбите. Тази година именно той посрещна новите участници в Лятна стажантска програма на Vivacom в първия им ден и сподели за своя опит в компанията в продължение на 18 години.

Ние насърчаваме тази подкрепяща, позитивна и много динамична среда със страхотни технологични проекти“, каза Чавдарова, която също е започнала своя път в компанията като стажант.

Ноухау от върха

Всеки стажант получава препоръки и насоки лично от главния изпълнителен директор на Vivacom Николай Андреев по време на срещата със стажантите, като част от инициативата.

„Много съм щастлив, че интересът към програмата расте всяка година. Сигурен съм, че стажантите ще се чувстват добре при нас, ще натрупат безценни знания и опит в страхотна подкрепяща среда. Те ще работят с вдъхновяващи екипи и ментори – всичко необходимо за летящ старт в един от най-динамичните сектори в страната. До сега над 1700 стажанти са преминали успешно през програмата. Над 500 от тях са започнали работа в компанията. Освен  летящ кариерен старт, младите таланти имат възможност да постигат резултати и да се развиват. Затова до момента над 80 служители, започнали като стажанти във Vivacom, вече са на ръководни и експертни позиции в компанията“, коментира главният изпълнителен директор на Vivacom Николай Андреев

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още