Съветът на ЕС ще гласува нови правила за генно редактиране на земеделски култури

В сряда правителствата на ЕС ще гласуват нови проектоправила, позволяващи някои култури да бъдат генно редактирани, за да станат по-устойчиви на суша и вредители, в стремежа да се облекчат някои от най-строгите разпоредби в света върху генетично модифицирани организми (ГМО), пише Ройтерс.

Най-силните играчи в сферата на така наречените нови геномни техники (НГТ), които могат да редактират генетичния материал на организъм без въвеждане на чужда ДНК, са Испания, Португалия и Италия, страни, които вече се борят с последиците от изменението на климата, като например сушата.

Горещата вълна, която обхваща цяла Европа тази седмица, ще нанесе тежки последици на летните култури в югоизточната част.

Поддръжниците на НГТ казват, че те ефективно ускоряват мутациите, които могат да се появят естествено с течение на времето, като помагат за намаляване на употребата на пестициди и правят културите по-устойчиви на суша и по-питателни. Критиците казват, че НГТ не се различават от ГМО и могат да увредят крехките екосистеми, засягайки здравето на хората.

Гласуването идва в момент, когато Европейският съюз е изправен пред ответна реакция от страна на фермери, които твърдят, че неговият зелен дневен ред ограничава способността им да се конкурират с производители извън блока.

Първият опит за одобрение на технологията НГТ се провали миналата година, когато държави от ЕС отхвърлиха мярката поради опасения относно патентоването на семена, произведени с помощта на НГТ, което потенциално ограничава достъпа на фермерите.

Новите проекти на правила от Белгия обаче, които се стремят да отделят НГТ технологията от разпоредбите, обхващащи традиционните ГМО, искат всички патентовани НГТ семена да продължават да попадат под най-строгите правила за ГМО, според източник от ЕС, цитиран от БТА.

Преговорите са трудни и не е гарантирано споразумение въпреки промените, коментираха източници от ЕС.

"Ако бъде одобрено, това ще бъде решителна стъпка. Това е технологична еволюция и ЕС не може да се развива по отношение на конкурентоспособността на селското стопанство, ако се изолира от останалия свят", каза Луис Мира, генерален секретар на Конфедерацията на португалските фермери.

Липсва законодателна рамка

Европейският парламент подкрепи технологията през февруари.

Ако европейските държави се съгласят да подкрепят новите правила в сряда, тогава законодателството ще влезе в преговори между съвета и парламента, преди да бъде подложено на окончателно гласуване.

"Липсата на правна рамка в ЕС поставя европейските фермери в неравностойно положение в сравнение с фермерите в трети страни, където тези техники не са предмет на такова ограничително законодателство", заяви португалското министерство на земеделието пред Ройтерс.

Предишният текст предложи разделянето на НГТ растенията в две категории.

Европейски учени вече разработват технологията с очакването, че ЕС ще облекчи регулациите.

"Необходими са цели 15 години, за да се създаде нов сорт растения чрез конвенционално размножаване. Редактирането на генома ще съкрати времето до няколко години за генериране на сорт със същите характеристики като този, разработен конвенционално", обясни изследователят Пол Кристу.

Екологичните групи изразиха загриженост. "Те приравняват НГТ с конвенционалните растения, докато всъщност има риск за околната среда и хората. В тези растения могат да възникнат мутации и тъй като няма проследимост, няма реална оценка на риска, не е възможно да се провери дали това не се случва", каза Хелена Морено от "Грийнпийс Испания".

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още