Декември пристига с множество поводи за празнуване. Първият от тях е сред най-обичаните празници в българския народен календар - Никулден. Отбелязван на 6-и декември, денят е посветен на свети Николай Мирликийски Чудотворец, който се смята за покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите. Чудесна възможност е за семействата да се съберат и да го отпразнуват заедно, тъй като той носи със себе си духа на топлината и вярата в доброто.
И независимо дали носим име, което се чества на този ден, или просто обичаме рибните специалитети, традицията повелява да поставим на масата вкусно приготвен шаран за здраве и благополучие. Освен това рибата е символ на изобилието и благоденствието.
А ето и някои от тънкостите при приготвянето на шаран:
Почистването на шарана започва с бланширане във вряла вода за няколко секунди. Тази процедура улеснява отстраняването на люспите и перките, които отрязвате с ножица. След това разрязвате корема по дължина до хрилете и внимателно изваждате вътрешностите. Особено внимание трябва да отделите на жлъчката, която трябва да отстраните цяла, за да не горчи рибата.
Изключително важно е да не забравяте да премахнете и така нареченото „седефено копче“ или “горчиво кокалче”, както се нарича в някои краища на България. To се намира на върха на главата на шарана при връзката му с тялото и също може да придаде доста неприятен и горчив вкус.
След като сте изчистили и подготвили добре рибата, я измивате обилно под течаща вода и я подсушавате с чиста кърпа.
Ако пък не сте достатъчно уверени в тази процедура, Lidl са намерили решението на този проблем и през тази седмица във всеки магазин от веригата можете да откриете напълно почистен шаран без люспи на цена 7,99 лв./кг.
Как се овкусява и кои са рецептите за вкусен никулденски шаран?
Още една хитринка за по-добър вкус е да мариновате шарана в лимонов сок, оцет или традиционен разтвор от тригия (винен камък, утайка от вино). Така след мариноването ще придадате на рибата един по-сочен вкус и ще я направите по-лесна и приятна за приготвяне.
Семействата в различните краища на България си имат собствени традиции и “чалъм” за приготвянето на вкусен никулденски шаран. Но ако тази година сте решили да потърсите един по-различен вкус на рибата за този празник, изобщо няма да сгрешите, ако заложите на някои от следните рецепти: пълнен шаран с праз лук, стафиди и орехи, филе от шаран със спаначено ризото с печени орехи и домати или пък влашка саламура с шаран от видинския регион. Тези рецепти са част от подходящите за Никулден вкусни предложения от Lidl, като цялата селекция от ястия с основен герой - шаран ще откриете тук.
За финал не забравяйте - когато приготвяте шаран за вашите гости, отделете си една малка люспичка от него и си я сложете в портмонето. Според поверието, така няма да се отървете от пари и ще имате благополучна година! Пожелаваме ви весел и вкусен празник!