
На пръв поглед правенето на хляб и шиенето на дрехи нямат нищо общо. Но в две от дейностите по проекта „Модерна занаятчийница“ участниците намериха допирни точки. И в двата занаята има традиции и модерни тенденции. А новото, модерното ги прави интересни и привлекателни за младите хора, които учат в профeсионални училища.
Учениците от 12 клас, специалност „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“ в Неврокопската професионална гимназия станаха част от проекта „Модерна занятчийница“ като темата бе „Машинната и ръчната бродерия и интеграцията ѝ в съвременните облекла“. Как да се бродира и как да се вграждат традиционни шевици и бродерии в днешните дрехи – две от лекциите бяха посветени именно на тези тенденции. Това не се учи в училищната програма, но заради нарастващия интерес на клиентите, има ключово значение за дизайна и модната индустрия.
Гост- лектори на събитието бяха Румяна Джибова, специалист по ръчна бродерия от Народно читалище „Изгрев“ в село Баничан и Фейка Братанова, представител на фирма за бродерия „Ефистил“ .
Румяна Джибова разказа на гимназистите за символиката на българската шевица, нейния ритуален характер и съвременното й приложение в модни дрехи. Демонстрирани бяха различни приложения на традиционната бродерия днес – от елемент на рокли и блузи до създадената от нея бродирана точна карта на село Баничан.
Фейка Братанова разказа за процеса на създаване на машинна бродерия, който съкращава времето за везане на една дреха. Тя представи специализираните приложения за бродиране и подчерта големия интерсе на различни фирми към бродерията като част от идентификацията на работно облекло, емблеми за дрехи, хавлиени кърпи и други.
Старши учител Соня Воденова и дванадесетокласниците активно участваха в професионалната дискусия, като представиха свои колекции на ученически модели с шевици, участвали в национални състезания и печелили награди. Гостите бяха впечатлени от професионалните компетентности на преподавателя и учениците, а също и от творческата идея и изработката на готовите модели.
Модерна занаятчийница съчетава традицията и иновацията, вдъхновява младите таланти и изгражда връзката между поколенията в модното производство.
Има ли мода в древния занаят за правене на хляб? Как се е развивало и обогатявало приготовлението на тесто и хляб в исторически план? Отговори на тези и много други въпроси даде вдъхновяващата лекция и демонстрация, направени от кулинарния талант Виктория Станимирова пред младежи от Професионалната гимназия по туризъм "Алеко Константинов" в Банкя. Виктория в момента учи в най-престижния кулинарен университет „Кордон бльо“ в Лондон и запозна младите бъдещи готвачи и хотелиери с историята на хляба и модерните тенденции при направата на тестени изделия. Учениците участваха в практическа демонстрация и получиха задача да приготвят безглутенов хляб от червена леща, традиционен занаятчийски хляб с хрупкава коричка, диетични пърленки по стара българска рецепта. Те се справиха добре със задачата и с удоволствие опитаха от приготвените хлябове. Младите участници бяха информирани от домакините от Рене гурме кетъринг за възможностите за практика и работа в една от най-големите кетъринг фирми.
Една от целите на дейностите по проекта „Модерна занаятчийница“ е да запознаят младите хора, които учат в професионални гимназии с реалната практика и да скъсят пътя от училището до работното място.
Посещението и дискусията се излъчваха на живо в социалните мрежи.
https://www.facebook.com/modernazana
Проектът „Модерна занаятчийница“ се осъществява от сдружение „Антимонопол“ по Националната програма за младежки дейности на Министeрството на младежта и спорта.