
Заради ценовия шок търговците не могат да избегнат повишенията на стоки в магазините
Поне десет основни суровини за хранителната индустрия бележат 100 и над 100% поскъпване по борсите за последната година, а две от тях - и над 200%. Това показват актуалните данни, които компанията за пазарни проучвания GfK разпространи през последните дни.
Това означава, че търговците няма как да избегнат повишенията на цените на стоките, които се произвеждат от тези суровини, а става дума за широк кръг от хранителни продукти.
Лидер по поскъпване безспорно е какаовото масло с 209%
за последните 12 месеца, както и какаовата маса - с 203%. Поне половината от това повишение на цената идва през последното тримесечие.
Какаовото масло и какаовата маса са двата продукта, без които не може да се произведе никакво шоколадово изделие. От тях се добива и какаото на прах, което поскъпва със 183% за същия период. (Виж инфографиката).
На практика това е най-големият скок на цената на тези суровини за последния половин век. Основните причини са лошото време, съчетано с вредители по реколтата в африканските плантации и липсата на работна ръка. Според борсови анализатори ще мине съвсем кратко време – може би 2-3 месеца, докато този скок се отрази напълно на крайните цени на шоколада и шоколадовите изделия, но това поскъпване ще е неминуемо.
Освен това много от останалите основни продукти, които се използват в сладкарската промишленост, също са с много голям скок на цените. Например маслото в големи разфасовки от 25 килограма на немския пазар е поскъпнало с 41% за последната година, слънчогледовото олио и палмовото масло с по 25%, млякото - независимо дали е на прах или в течно състояние, е нагоре с над 20%, а различните видове ядки като лешници, орехи и други - и с до 98%. От тези суровини единствено захарта поевтинява в глобален мащаб с около 20% за една година.
Поскъпването на маслото и млякото ще повлияе и на много други продукти,
освен на сладкарските и на захарните изделия. Хранителната индустрия например използва яйцата не в този вид, в който ги познават потребителите, а под формата на разбита на течност маса. Нейната цена също е пораснала с 12% за последната година и на практика много полуготови храни, както и хлебни изделия също ще поскъпнат. Още повече че самата пшеница е поскъпнала с 19%. Специално за хлебните изделия влияе и фактът, че след като над година и половина ДДС върху хляба и брашното бе нула процента, от Нова година вече се облага с 20%.
Кафето е друга важна суровина, чието
поскъпване върви с огромни темпове
през последната година, макар че напоследък забави ход. Сортът “Робуста” бележи 62% по-високи цени в момента спрямо година назад, а арабиката – 84%.
Причините за това са чисто борсови – и в Бразилия, която е най-големият производител на арабика в света, и във Виетнам и Индия, където е концентриран голяма част от световния добив на робуста, метеорологичните условия са по-добри от миналогодишните.
Но сривът в световните доставки, който се получи тогава, кара сега търговците да задържат и да не продават продукцията от новата реколта, което вдига котировките.
Също борсови са причините за поскъпването на соевото масло – важна съставка в много храни, а и в козметични продукти.