
Държавата има достатъчно механизми да затвори всяко месопреработвателно предприятие, ако произвежда менте - продукти по стандарта "Стара планина". Това заяви вчера земеделският министър Мирослав Найденов. Сега инспекторите на ДВСК са се превърнали в пъдари- във всяко предприятие, което произвежда по този стандарт, има по един ветеринарен инспектор. Това обаче не може да продължава вечно, заяви министърът. В даден момент контролът ще се прехвърли в магазините. Там на случаен принцип ветеринарите ще купуват продукти и ще ги изследват в лаборатория. Ако пробите покажат, че в продукт от марката "Стара планина" са вложени нерегламентирани подобрители и соя, производителят ще бъде санкциониран.
Глобите по наредба са 3000, 5000 и 10 хил. лв. Най-тежкото наказание е отнемане на лиценза за производство на продуктите с марка "Стара планина". Това обаче би провокирало пълна проверка на целия производствен процес, а всяка констатирана нередност би довела до затваряне на предприятието, обясни министърът. Вчера той посети винарна "Тера тангра" в Харманли, където даде старт на на гроздобера в района.
Найденов обеща на винопроизводителите, че скоро и при тях ще бъде въведен стандарт за вино и така ще се ограничи влагането на спирт в гроздовите напитки, включително и в ракията.
България ще се бори пред ЕС да защити ракията като национален продукт, за да може акцизът й да бъде намален с 50%.Това обаче ще стане едва след като държавата докаже, че поне 25% от ракията се прави от винен дестилат, поясни министърът.
От земеделското министерство прогнозираха, че реколтата от грозде тази година няма да е добра заради климатичните условия. И тази година земеделците се жалват, че винпромите изкупуват гроздето на безценица, между 25 и 45 ст. за килограм. Държавата обаче реално няма механизъм за намеса при определяне на изкупните цени на гроздето.
Качественото "Българско кисело мляко" със специален БДС номер ще се появи на пазара до месец, съобщиха от агроведомството. Тогава изтичал срокът на годност на пробната партида и ще се установи дали е достатъчно съдържанието на уникалната ни млечно-кисела бактерия в него.