НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

НАСА си хареса за БГ астронавт Калина – шампионка по физика и щанги

- 16-годишната ученичка от Велико Търново мечтае да прави иновации във физиката, ще я учи едновременно с право

- Само с година вдигане на тежести стана сребърен медалист

16-годишната Калина Досева се завърна с медал Райт стаф (Right stuff) за изключителни познания в областта на космическите науки от лагер на НАСА в Измир, Турция. Момичето от Велико Търново е отличено сред 80 участници в учебно-тренировъчния център и защо не да е астронавтът, когото България ще изпрати в Космоса.

Калина е ученичка в десети клас на Природоматематическата гимназия “Васил Друмев” във Велико Търново. Учи в паралелка с профил математика и немски език, но

най-голямата ѝ

любов са

физиката и

астрономията

Интересът ѝ започва още от дете. “В последна група в детската градина ми бяха подарили една доста шарена енциклопедия, която ми хвана окото с различните цветове на Слънцето, Марс, Луната и т.н. Оттам нататък започнах със състезателната математика по инициатива на моите родители, то пък взе, че ми хареса. По-късно видях приложенията на математиката в астрономията, в 7-и клас открих физиката”, разказва Калина.

Четири години подред се класира за националния кръг на олимпиадата по физика, а в 5-и и 6-и клас -и по астрономия.

Търси тихо място, за да поговорим, защото сега е на лагер по физика с прочутия преподавател Теодосий Теодосиев в иновативно училище в Бургас.

“Чувате какво е, едни играят футбол, други свирят на китара, но след малко започваме с производните и ще видим дали ще е толкова забавно.” Търновското момиче

за втора година

работи с Тео,

както го наричат всичките му ученици.

“Страхотно е, още сме в началото на цялата игра, защото е едва вторият ден от двуседмичното приключение, но нямам търпение да напреднем малко с материала, ентусиазирана е Калина.

За космическия лагер в Измир кандидатствала чрез Центъра за творческо обучение. Спечелила стипендия с есе от 400 думи на тема “На ръба на черна дупка”. “Разказах малко повече какво представляват черните дупки, някои мои теории и очаквания за тях. Така бях избрана”, обяснява десетокласничката.

Определя учебно-тренировъчния център по модел на НАСА като наистина специален, тъй като всеки участник има шанса да се качи на тренажори, които са използвани от Американската космическа агенция за трениране на реални астронавти.

“Не бях преживявала нещо подобно. Закачат те на едни колани и

започват да те

въртят през

глава, през пети,

както им падне

Беше доста забавно”, спомня си момичето. Имало симулатори, които представяли как човек би се чувствал при по-ниската гравитация на Луната, как би управлявал космическа совалка. Между симулациите се провеждали кратки лекции и презентации на космическа тематика.

Лагерът в Измир е посещаван от ученици от цял свят, но тази година заради пандемичната обстановка участниците били само от Турция и България. Децата в лагера се разделят на отбори, работният език е английски и има няколко съревнования между тимовете.

“Един отбор с доста активно българско присъствие взе награда за създаване на хипотетична колония на Марс. Те трябваше да мислят как ще се донася водата, как ще се изхвърлят отпадъците и т.н. Моят отбор спечели състезанието за дизайн на марка за мисия.

Нашата мисия

беше за

откриване на

допълнителни

екзопланети,

на които вероятно можем да разпространим живота, както го познаваме ние”, пояснява Калина.

Казва, че за нея останало тайна как е избрана за човека, показал най-добри качества и умения за справяне като реален космонавт. Аз бях много щастлива, тъй като доста от учениците бяха на сходно ниво”, анализира момичето.

“Надявам се чрез науката да се развия, да направя някоя и друга иновация, човек може да мечтае! Защо пък не и космонавтика, щом

ми се отдава шанс

сега с този медал

Бих казала, че доста се разви въображението ми за бъдещето”, разпалва се Калина.

Най-изненадващо обаче вглъбеното в науката момиче споделя, че релаксира с вдигане на тежести. Шегува се, че едната физика подпомага другата. “За да бъде един астронавт възможно най-полезен, той трябва да е физически силен, здрав. Астронавтът, ходейки в Космоса, трябва доста здраво да се упражнява, за да не му атрофират мускулите. Вероятно с подготовката по вдигане на тежести това би било по-лесно”, казва ученичката.

От една година се занимава с щангите, но вече е вицешампионка на републиканско първенство при момичета до 16 г. в категория 59 кг.

Има ясен план в преследването на целта един ден да изучава галактики и планети. Иска да продължи образованието си отново в STЕМ насоченост с физика. Най-вероятно това ще бъде в чужбина, докато изучавам задочно право в Софийския университет.

“Мама е юрист и каза, че е добре да си знам правата. Като премислих, се съгласих с нея, защо пък да нямам две възможности в живота”, разсъждава Калина.

Вече обмисля дали да не специализира космическо право. Сигурна е, че един ден ще се върне в България, защото тя има какво да ѝ даде.

Автор на статията

Дима Максимова Дима Максимова


Споделете статията

Четете още