С 250 думи Симона описа как да се променят спортът, образованието и културата в пандемията

С есето си ученичката спечели кампанията “Посланик за един ден” и гостува на посолството на Куба в София

“Където има олимпиада, аз ходя” е импровизираното мото на единадесетокласничката Симона Борисова. Ученичката от СУ “Христо Ясенов” в Етрополе всяка година се записва на олимпиадите по всички предмети. Знанията ѝ доста често я класират на областен кръг, но през отминалата учебна година успява да стигне до националния кръг по география. За него се подготвя само в училище без допълнителни уроци и курсове.

Не националният кръг на олимпиадата обаче е най-големият успех за Симона през тази учебна година. Тя стана посланик за един ден, преборвайки 25 участнички от цялата страна. За кампанията “Посланик за един ден” отличничката подготвя есе от 250 думи, в които

представя

идеите си за

подобряване на

три области,

засегнати от

COVID-19 у нас

Избира да пише за най-близките ѝ сфери - образование, спорт и култура. Според нея образованието през тази учебна година бе засегнато не само на училищно, но и на университетско ниво.

За нея и съучениците ѝ голяма част от онлайн обучението е неефективна. Уроците се предават, но не остават в главите на учениците. Идеята на Симона е да има отделни часове, в които не само на малки, но и на големи допълнително да се обяснява материалът.

Тя залага на това след училище да се наваксва с взетия материал.

Клипчетата и презентациите, изпращани от учителите в часовете по физическо, са другият проблем за Симона. Като волейболистка за нея движението е особено важно.

В есето си описва колко по-полезно за здравето на учениците е да спортуват навън. Тя дава пример с родния си град, в който има големи училищни дворове и няколко физкултурни салона, които побират около 10 деца с достатъчна дистанция между тях.

“Когато едно дете се учи как да спортува само с видеа от интернет, то нито е мотивирано, нито ентусиазирано”, пише ученичката. Именно това я кара да посочи спорта като основен приоритет.

От наблюденията си като танцьорка на народни танци Симона посочва културата като трета област, която има нужда от възстановяване. Ученичката с разочарование разказва за фалиралите читалища и народни формации. “Не разбирам как може един от най-важните сектори - културата, да няма пари да просъществува. Наложи се да се правят дарителски кампании в социалните мрежи за подкрепа на творците”, възмущава се Симона.

Приоритетните области, които е избрала ученичката, и идеите, които е предложила в есето си, ѝ носят участие в кампанията “Посланик за един ден”. Посланикът, с когото работи Симона, е Нейно Превъзходителство Каридад Ямира Куето Милиан - посланик на Куба в България.

Заедно с учителката, от която е разбрала за кампанията, отива в посолството. Симона се среща със семейството на посланичката, както и с хора, заемащи различни длъжности, които ѝ разказват за бизнеса и държавното управление в страната.

По думите на Симона денят е “незабравим”, но не само заради срещите и наученото, а най-вече заради казаното от Каридад Ямира Куето Милиан.

“От всички

места, на които

съм била

посланик,

най-много ми

харесва

България!”

Тези думи се запечатват в съзнанието на Симона. Това я кара още повече да се гордее с родината си и да иска да се развива заради по-доброто бъдеще на страната ни.

Всички училищни и извънкласни постижения досега ѝ се струват недостатъчни. Отличничката е наясно, че още не е успяла да разгърне целия си потенциал.

Освен страстта по географията Симона не крие любовта си към математиката, философията и чуждите езици. През годините се явява на различни състезания по математика, които ѝ носят първи места и медали.

Владее отлично английски и испански език, като иска да учи и други езици. Освен това активно тренира волейбол и от 4 години играе в местния отбор, с който също печели много състезания.

Изненадващо обаче

не победата,

а загубата е

мотивация

за Симона Борисова.

“Когато спечелим, си мислим, че няма какво да подобрим. Когато загубим, виждаме грешките си и се стараем много повече”, категорична е тя.

Освен във волейболния отбор тийнейджърката активно участва в училищните дейности и през последните две години е председател на училищния съвет. Целта ѝ е да промени средата, в която учи и живее, за да има повече активности за младите. Тя организира благотворителни събития и турнири. Мечтата ѝ е да замине в чужбина, за да учи, но след това да се върне със знания, които да ползва в България. През следващата учебна година на Симона ѝ предстоят матури, за които ще се подготвя усърдно, за да може да запише бизнес администрация или мениджмънт.

Автор на статията

Константина Костова Константина Костова


Споделете статията

Четете още