Преди да научи българските букви, Ана-Мария проговаря английски

Въпреки пандемията от COVID-19 и дистанционното обучениешестокласничката от Златица има най-успешната учебна година

Присъствено, дистанционно, маски, противоепидемични мерки, видео срещи, обучение от дивана вкъщи. Последната година и половина обърка много ученици и доста от тях загубиха мотивация за учене. Но не и шестокласничката Ана-Мария Бързакова. Напротив, тя се подготвя за три олимпиади, ходи на извънкласни курсове и развива многостранните си интереси. Затова за нея изминалата учебна година е най-успешната досега.

Момичето е от град Златица и учи в СУ “Св. Паисий Хилендарски”. Онлайн обучението не я спира да се явява на олимпиадите и да ги печели. В Софийска област Ана-Мария се класира

на 1-о място

по математика

и география,

а по български език се нарежда на второ място. Независимо че отличничката учи по всички предмети поравно, любима ѝ остава математиката. Най-лесните и приятни задачи за момичето са с геометрични фигури.

“Човек постоянно смята, най-вече когато е в магазина. Затова математиката е важна през целия живот. А и в повечето професии се изисква всеки да е добър по математика”, казва Ана-Мария. На олимпиадата по география се е явила, защото ходи на географски клуб.

Обича да чете фантастика, а сред любимите ѝ книги са “Хари Потър” и “Пърси Джаксън и боговете на Олимп”.

Още преди да научи българските букви, Ана-Мария проговарила на английски от анимационните филмчета. Сега Ана-Мария иска да се запише и на курсове по немски. Родителите ѝ владеят много добре двата езика, затова много често вкъщи цялото семейство си говори на различни езици.

“Много концентрирано слуша, запомня веднага и има силна памет. Затова ѝ се удават и чуждите езици. Още по време на час запомня всичко и е нужно само веднъж да прочете урока”, казва майка ѝ Илина Урукова. Ана-Мария е дете мечта за всеки родител, защото учи сама, не разказва допълнително уроците и не иска родителите да ѝ помагат.

Освен на курсовете по немски бъдещата седмокласничка смята да се запише и на допълнителни уроци по пиано. Тя обича музиката и първата ѝ самоинициатива е да се научи да свири на китара. Била е още в предучилищна група, когато поискала от родителите си да я запишат на уроци. Харесва рок музиката и това разпалва интереса ѝ към музикалния инструмент. Вече пет години Ана-Мария ходи на школа по китара и изнася концерти по различни поводи в училището си.

Музиката не е единствената страст на отличничката. Тя тренира художествена гимнастика, а доскоро ходи и на уроци по балет и народни танци. Детството ѝ засега минава в рисуване, каране на колело и игри с приятели на спортната площадка. Ана-Мария прекарва време и на телефона като повечето деца, но

използва

социалните

мрежи, за да

гледа видеа

за рисуване

Отскоро ученичката има и друго хоби - изработва фигури от полимерна глина. Прави куклички с различни костюми, на които сама измисля дизайна. Всяка кукла има професия. Творчеството със сигурност ѝ се удава, защото тя обича да създава и лога, колажи и интересни надписи. Открила е програма на телефона си за дизайн и сама се учи. Дизайнът - дали интериорен, графичен или моден, може да е бъдещата ѝ професия. Ана-Мария още не знае. Според майка ѝ тя много добре съчетава цветовете, има усет за комбинациите, умело работи с различни програми на компютър и много обича да рисува.

Дали ще бъде дизайнер, или не, със сигурност тийнейджърката сама ще реши. Родителите ѝ не се намесват в предпочитанията ѝ и искат тя сама да поеме по пътя си, след като завърши. Въпреки че химията ѝ е интересна и си купува енциклопедии за веществата, Ана-Мария е убедена, че няма да кандидатства медицина, защото не може да гледа кръв. А по биология ѝ е любопитно да учи за животните. Вкъщи домашните ѝ любимци са зайче и рибки.

Автор на статията

Виктория Костова Виктория Костова


Споделете статията

Четете още