Изяли сме 5 пъти повече агнета на този Великден спрямо минали години според отчета на търговци. "Едва изпълнихме накрая заявките.
В началото плахо вървеше и износът, и продажбите за вътрешния пазар, но накрая стана бум, та едва смогнахме с поръчките. За вътрешния пазар вместо 10 хиляди агнета, както бе всяка година, на този Великден само месокомбинатът в Свищов е дал на търговската мрежа 50 хиляди агнета", призна д-р Исмет Шабанов, който е най-крупният търговец на агнета у нас (виж интервюто на 3-а стр.).Според него това е най-силната кампания от 20 години насам. Наред с агнешките плешки рекордна продажба бележи и търговията на карантия - черва, дроб, главички, въпреки настойчивите вопли от Европарламента те да изчезнат от магазините и трапезата ни въобще.
Подемът на мръвката по време на криза е на път да превърне агнешкото в желано на трапезата ни не само по време на майските празници, но и през цялата година. "Убеден съм, че ако се поддържат по-ниски цени с нормални печалби от 50-60 стотинки на килограм, нашият народ също ще консумира агнешко през цялата година, както е в Гърция и Италия", прогнозира д-р Шабанов. Той смята, че положителният ефект се дължи и на евросубсидията от 16 евро на овца, които държавата започна да изплаща на всеки производител и овцевъд. Отделно от 8 април на всяко предадено в месокомбинат агне собственикът му ще получи 10 лв. от фонд "Земеделие". "Оздравителният ефект от тази мярка е двоен - хем ще намалеят прекупвачите, които вдигат цените, хем хората ще се откажат да ходят в нерегламентирани кланици", смята д-р Шабанов.
Държавната помощ се отрази и на цената на агнешкото тази година, което поевтиня с около лев за килограм. Ако на едро се продава за около 9,50, цената на щанда трябва да е не повече от 10,50, пресмятат търговци.
Проверка на "24 часа" в магазинната мрежа показа, че гергьовденската мръвка върви от 11 лв. нагоре дори и в месарниците на Женския пазар. Най-евтино е дълбоко замразеното агнешко - 9,99 лв. в шуменския "Кауфланд", но охладена плешка там се предлагаше за 11,30, а бут за 12,80 лв. В столичния магазин от същата верига в кв. Младост замразени котлети струваха 11,99, а замразен бут - 13,99 лв. На витрината противно на логиката охладеното струваше по-евтино - 11,49 за плешка и 13,69 за бут.
В софийска "Била" охладено цяло агне вървеше по 11,90, предна плешка - 10,70, а бут - 12,90. На една цена пък се продаваше и врат, и бут, и плешка в столичния кв. Ситняково - 11,60 лв. за килограм. Най-евтино бе агнешкото в столичните Хали - 8,90 лв./кг
Реалните очаквания от тръгналите субсидии в овцевъдството са да увеличат стадата и поголовието у нас. За сметка на голямото търсене на агнешкото през сезона, в трета глуха са продажбите на телешко и особено на свинско след паниката от мексиканския грип.
ПЕЧЕНО ПО ГЕРГЬОВСКИ
Продукти:едно агне, черен пипер млян, олио или зехтин, краве масло, 2 връзки зелен лук, ориз, магданоз, чубрица или джоджен, мащерка или девесил, червен пипер, 10 скилидки чесън и връзка пресен, сол, чаша бяло вино
Приготвяне:Измийте агнето, подсушете го и го поръсете отвътре и отвън с млян черен пипер, сол, червен пипер и чубрица или джоджен.
За пълнежа в подсолена вода сварете черния дроб, сърцето и момиците и после ги нарежете на дребно.
Задушете в кафена чаша олио пресния лук, след това сложете и измития ориз, а накрая прибавете и запържете и полусварените дреболии. Добавете сол и черен пипер и залейте с прецедения бульон, в който са врели дреболиите. Като се сгъсти сместа, свалете от огъня и добавете нарязаните магданоз, пресен джоджен или чубрица, мащерка или девесил.
Агнето се пълни със сместа и се зашива. Прободете го отвън на десетина места с нож и вкарайте в месото скилидки чесън. Залейте го отгоре със зехтин и разтопено краве масло. Сложете го в тава с малко олио, вода и чаша бяло вино на дъното, наредете до него пресен чесън и няколко моркова и увийте във фолио. Печете първо на силно, а след час на по-умерена температура. Извадете го след 4,30-5 часа.