На 14 октомври – най-честната и истинска българска класация

Те помагат без корист, спасяват, щедро даряват, градят безвъзмездно, отстояват справедливи каузи, на първа линия в борбата със заразата са.

Инициативата на “24 часа” “Достойните българи на годината” започна през 2003-а, за да разказваме с помощта на читателите вдъхновяващи истории на обикновени българи, направили необикновени постъпки.

Всяка година ги отличаваме на специална церемония.

В четвъртък е 19-ата церемония “Достойните българи”, на която отново ще покажем хора с големи сърца.

“Достойните българи” е една от най-ярките и вдъхновяващи инициативи у нас. Досега през годините разказахме за 737 достойни българи. Всяка година има голямо отличие.

Добротворците получават и специални медали и грамоти.

СМОЛЯН 

След паметника на Левски 94-годишният Георги Милушев прави и на Раковски

 

94-годишният Георги Милушев от Смолян прави паметник на Георги Раковски. “Работя усилено. Паметникът ще бъде поставен в района на Дома на армията”, казва бай Георги. През юни Милушев, който цял живот е бил счетоводител, постави бюст-паметник на Левски в центъра на града.

“Самоук съм в изкуството. Умея обаче много технически неща. Всичко сам съм правил в живота си с двете си ръце, затова вече са изкривени”, казва Милушев.

Идеята за паметник на Левски назряла преди около 10 г. Гранитът за постамента е от Смолян. Тъй като е възрастен и ръцете му не могли да го издялкат, му помагал скулпторът Рашко Митев. Проектът за бюста е изцяло на Милушев. Моделирал го 2 години. При гипсовите и бронзовите отливки търсел съветите на скулптора Спас Киричев от Пазарджик. Монтажът е извършен отново от пенсионирания счетоводител с помощта на двама монтажници.

Възрастният родопчанин изумил всички през 60-те години, когато направил сам автомобил, за който дори получил разрешително от КАТ.

ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Доброволката Билгюл измъкна 2 момичета от катастрофирал автобус

 

“Различният свят не може да бъде изграден от безразлични хора.” Тази максима споделя 21-годишната студентка Билгюл Харунова, която помогна на две момичета да се измъкнат от катастрофирал автобус през март т.г.

Студентката от търновския филиал на Медицински университет - Варна, пътува към родното си село Плъстина, когато автобусът се сблъсква с камион край с. Козаревец. При среднощния челен удар на главния път София-Варна загинаха трима, сред тях и мъж, на когото отстъпила мястото си на предната седалка. Билгюл изхвърча, удря главата си, но чупи с аварийното чукче стъклото и помага на две момичета да се измъкнат.

Тя вече е третокурсничка, учи за акушерка и все така не приема стореното като саможертва. “Мисля, че всеки би го направил. Там сме хора, това е човешки живот, трябва да помогнеш”, казва Билгюл, която е една от най-добрите студентки.

В началото на пандемията тя била и доброволка в Първо вътрешно отделение на областната болница. Асистирала на медиците при обгрижването на ковид болни. След преживения ужас мечтае, като завърши, да работи в спешно отделение.

ВРАЦА

Момчил Тошков спаси жена от ледените води на Дунав

Полицай, който работи в полицейското управление на АЕЦ “Козлодуй”, скочи в ледените води на Дунав, за да спаси млада жена от самоубийство. Това стана в Белене, където Момчил Тошков и негови колеги бяха командировани като охрана на транспорт с гориво.

В началото на декември 2020 г. 32-годишният мъж от Враца чакал свой колега пред хотела, в който били настанени. Тогава при тях изтичало момче, което им казало, че млада жена е на брега на Дунав и се готви да скочи в реката, за да се самоубие. Служителите на реда веднага изтичали към мястото, за да помогнат.

Младата жена говорела по телефона, последните ѝ думи били “Нали няма да ме биеш?”, сподели Тошков. След това разстроената жена хвърлила мобилния апарат в реката и скочила. Мъжът веднага се хвърлил след нея и я извадил от реката.

Минути по-късно на мястото пристигнали полиция, линейка и близки на самоубийцата, които я успокоили. Колегите на врачанския полицай от Белене му благодарили за бързата реакция, с която жената била спасена от сигурна смърт.

На специална церемония в Академията на МВР в края на миналата година Момчил Тошков бе обявен за полицай на годината.

ПОМОРИЕ

Веселин Анестиев затвори адвокатската си кантора и влезе като санитар в COVID отделение

В пика на заразата през ноември миналата година, когато болниците не смогваха да приемат тежко болни пациенти с коронавирус, адвокат Веселин Анестиев от Поморие отложи 15 дела и затвори кантората, за да влезе като един от първите доброволци в COVID отделението на местната болница. Цял месец юристът работи като санитар в отделението, помощник на малобройния медицински екип и опора на болните.

Работният му ден започваше рано сутрин с дезинфекция на помещенията и завършваше късно вечер, след като се е погрижил за всеки един пациент. Веско Анестиев сменя подлоги, носи храната на болните, бързо се научава и да включва системи, защото не достига персонал. Дава и нощни смени, но те са му най-тежки заради страха, че може да се случи нещо с болните.

Докато е в COVID отделението, адвокат Анестиев всеки ден вижда страха в очите на заразените, борбата им за глътка въздух. С присъщото си чувство за хумор обаче адвокатът бързо става любимец на пациентите, които го очакват всеки ден с нетърпение. Не само да им занесе обяда, но и да им повдигне духа с някоя добра дума.

Адвокатът решава да стане доброволец, след като гледа няколко репортажа по телевизията как медиците изнемогват в битката с коварната болест. “Виждах как болните нарастват с всеки ден, а няма достатъчно персонал. Страх ме беше, защото аз не бях прекарал заразата, но пък бях убеден, че ако мога да помогна с нещо, трябва да го направя. Аз съм вярващ човек, убеден съм, че е Божа работа какво ще се случи”, казва популярният юрист. Преди да се захване с адвокатурата, Веселин Анестиев дълги години работи като следовател в местното полицейско управление.

Смята, че герой в днешно време е онзи човек, който с поведението си проявява изключителните си личностни качества и способности. Човек, който действа в полза изцяло на обществото, дори на цялото човечество. “Герои на нашето време са всички онези, които платиха с живота си, за да помогнат на заболелите от тази коварна болест COVID-19”, смята юристът.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още