Виктор е най-добрият млад учен в ЕС, учи изкуствения интелект да мисли логически

Талантливото момче е част от отбора на “Отличниците на България”

Един от най-добрите млади учени в Европа е българинът Виктор Колев, който учи изкуствения интелект да мисли логически. През септември талантливото момче, което е част от “Отличниците на България”, за първи път постави страната ни на върха в един от най-престижните европейски конкурси за млади учени EUCYS 2021.

Проектът му Neural Abstract Reasoner му донесе първата награда в областта на компютърните науки и 7000 евро. Разработката му се занимава с абстракцията и решаването на логически задачи с изкуствен интелект. С него той търси решението дали може да се правят причинно-следствени връзки, или дали може да разбере абстрактни понятия като “обект”, “събитие” или “действие”. По проекта си работи заедно с научни ръководители - д-р Светлин Пенков и д-р Богдан Георгиев.

Конкурсът на ЕС за млади учени е създаден от Европейската комисия през 1989 г., за да насърчи сътрудничеството и обмена между младите учени и да им даде възможност да бъдат наставлявани от някои от най-изтъкнатите изследователи в Европа.

Виктор спечели първото място в конкуренцията на 158 обещаващи млади учени на възраст между 14 и 20 г., идващи от 34 държави. Учениците представиха 114 различни проекта пред международно жури на известни учени, председателствано от д-р Атила Борикс от Унгарската академия на науките.

Общият награден фонд е 93 000 евро, а в битката влязоха разработки за квантовите изчислителни технологии, иновативните слънчеви клетки и статистическото проучване на половото стереотипизиране на 5-7-годишните.

Виктор стана част от четвъртия випуск на “Отличниците на България” през миналата година. Изкуственият интелект го привлича от години. Той е представял България на международната лятна школа RSI в Масачузетския технологичен институт, САЩ. Със своята разработка за невронните мрежи той бе сред първите петима отличени, а

на самото

представяне

се класира

в десетката

“Тези срещи са изключително интересни и разширяват хоризонта. Получаваме информация за най-новото, което се случва в науката”, обяснява отличникът.

Професори, академици, докторанти и специалисти помагат на младите изследователи да осъществят своите идеи. Виктор разработва темата си под ръководството на инж. Светлин Пенков, създател на центъра за предприемачи и учени Sciro Research, и Димитър Василев, технолог в компютърния гигант Microsoft.

С екипа решили да се насочат към невронни мрежи - алгоритми, които имитират човешкия мозък. Работата по създаване на изкуствен интелект ги направи особено актуални в наши дни, иначе разцветът им е бил през 80-те и 90-те години на миналия век. Учили се на принципа проба-грешка.

Виктор решил да изследва дали невронните мрежи може

да притежават

качества,

характерни за

човека, и при

решаването на

логически задачи

“Ключовото при невронните мрежи е, че те съвсем сами намират връзки и зависимости”, казва ученикът.

За да е по-ясно, бърза да даде пример. “Ако тренираме невронна мрежа да различава котки от кучета и започнем всеки път да я подтикваме да предположи кое кое е, като впоследствие покажем дали е познала, в един момент тя сама ще открива зависимости и ще си съставя правила, по които да разграничава едното от другото.”

Само с една изписана тетрадка и един лаптоп целият проект бил готов. Младежът най-много цени срещите си на живо с двамата ментори.

Той учи в СМГ от 5-и клас, а на първото си състезание по математика бил второкласник. Казва, че срещал немалко трудности, но те били предизвикателство и повод за по-голямо удовлетворение. ,,Както често се чува по коридорите на СМГ, ако е лесно, не е интересно!”, споделя той.

В началото на 2019 г. той разработва първия си научен проект заедно със своя съученик Стефан Хаджистойков (отличник от първия випуск на “24 часа” - б.р.). Тогава двамата се явяват на конкурса на МОН “Млади таланти” със свой проект в сферата на финансовата математика и статистиката. Акцентирали на възможността

инвестиционни

фондове да

направят

по-голяма

печалба с

по-малък риск

Постигнали голям успех и се класирали за участие в световното научно младежко изложение Expo-Sciences International 2019 в Абу Даби.

,,Тогава със Стефан разбрахме какво означава да правиш наука, опитът беше поучителен”, разказва младежът.

Сега Виктор разработва проект заедно с двама бивши възпитаници на СМГ, който е продължение на работата му от лятната школа. Целта е изкуствен интелект да може да решава абстрактни и логически задачи и да се адаптира към тях по интуитивен начин. ,,Надяваме се да публикуваме разработката на конференция, която ще се проведе до края на януари догодина”, казва той.

Сега Виктор учи в Станфордския университет в Калифорния. Трябва да бъдеш активен, да имаш мечти и да ги преследваш, да не те е страх да си изцапаш ръцете”, категоричен е отличникът.

Виктор беше и най-младият лектор на #FutureMakers2020 - онлайн събитие за кариерно и личностно развитие. Там той говори за житейските уроци, които могат да се извлекат от изкуствения интелект.

Автор на статията

Цветелина Стефанова Цветелина Стефанова


Споделете статията

Четете още