Кирил от Пирдоп започва бизнес без нито един клиент, 3 г. по-късно ръководи спедиторска фирма и управлява над 150 камиона

20 истории, подкрепени от Фондация “Америка за България” и разказани от “24 часа”

В този проект ви разказваме 20 истории на българи от Клуба на модерните оптимисти, защото трендът днес е да вярваш, че ще успееш. И да има кой да те подкрепи. Този път представяме Кирил Лалов от Пирдоп, който е участвал в Бизнес академията за стартиращи предприемачи BASE в село Мирково. 27-годишният млад мъж ръководи успешно спедиторска фирма, която осигурява транспорт в страната и в чужбина.

Ако имате идея за бизнес и искате да станете предприемач, запишете се за участие в BASE - Бизнес академия за стартиращи предприемачи, на интернет адрес https://baseprogram.bg/. От сайта може да изтеглите и безплатно учебника за лекциите. Той е написан на лесен и достъпен език. Адаптиран е за българските условия с данъчна и правна информация и има много примери.

Мечтае да стане шофьор, а днес управлява фирма с над 150 камиона. Това накратко е историята на Кирил Лалов от Пирдоп. Само на 27 години той ръководи спедиторска фирма и осигурява всякакъв вид транспорт на товари в цялата страна и в чужбина.

Кирил е израснал в семейство на шофьори - дядовците му, чичо му и баща му го качват по автобуси и камиони от малък. Това се превръща и в негова мечта - някой ден и той да пътува стотици километри зад волана на големите превозни средства. За да не бъде постоянно на път и далеч от семейството си, баща му го убеждава да се занимава

с нещо малко по-различно

Тогава се ражда идеята на Кирил да създаде собствен бизнес, в който ще използва таланта си да шофира, но и още нещо. По това време младият мъж работи във фирма за доставяне на цветни метали и трябва да вземе решението да остави сигурната си заплата всеки месец, но за сметка на това да осъществи мечтата си. Предприемаческият му дух, мотивацията и силната амбиция да бъде независим и да разполага с времето си, както поиска, му помагат да направи избора. Сам знае, че няма да е лесно, но се захваща в името на това, което го прави щастлив и удовлетворен.

Но преди да успее, Кирил Лалов трябва да мине през много предизвикателства. Да знае всичко за инвестициите, за бизнеса, за спедиторските услуги, за вноса и износа, за търговията с превозвачите. И понеже няма случайни неща, негова колежка му казва, че в село Мирково, което е близо до Пирдоп, ще се организира Бизнес академия за стартиращи предприемачи BASE. Той решава да се запише от любопитство, без дори да подозира, че това ще му отвори много врати и ще му даде повече, отколкото предполага. Ходи на лекциите с голям интерес и е впечатлен, че всички преподаватели са хора, които вече са успели да създадат собствен бизнес. По време на обучението има много практически задачи и възможност всеки да представя собствените си идеи.

“Когато участвах, бях на 23 години. Хората обаче не ме възприемаха като дете, а се обръщаха към мен като човек, у когото виждат потенциал. По време на лекциите ни казаха нещо много важно, което ще помня винаги - когато правиш бизнес, не трябва да се вслушваш в думите на своите близки, защото те влагат емоция.

За един приятел и роднина ти винаги ще си

най-успешният, най-добрият, най-умният

Но това е през призмата на подкрепата, защото си техен близък. Трябва да имаш отзвук от други хора, които нямат досег до теб, за да могат да са коректив на твоите положителни страни и недостатъци”, разказва Кирил.

Накрая на програмата има представяне и защита на бизнес плановете на участниците пред експертно жури и определяне на победителя.

Кирил Лалов се явява с идеята си за създаването на спедиторска фирма и логистични услуги. Той не е сред първите трима наградени от академията, но по-късно осъзнава, че е спечелил много повече. Запознанствата му с другите участници и най-вече с лекторите, които са успешни собственици на различни бизнеси, го мотивират и му помагат след години.

“Научих, че човек не трябва да се предава и че всичко е възможно. Нещата не са лесни в частния сектор или в изграждането на един бизнес, но когато се срещнеш с хора с опит, може да ги попиташ, виждаш енергията, че не са се предали. Намираш при тези хора една искра, която те запалва и теб. Програмата на академията за стартиращи предприемачи BASE бе една възможност да изразя себе си и да чуя обратната връзка на хората, които вече са успели и са създали собствен бизнес”, разказва младият предприемач. 

След програмата Кирил има късмета да е приятел със собственик на транспортна фирма, който му предлага като възможност за развитие да му помогне хем като му отстъпи да ръководи компанията, хем и с финансова помощ.Тогава 27-годишният мъж също влага своите спестявания и получава генерално пълномощно, с което да управлява фирма за спедиторски и логистични услуги. Приятелството им прераства в съдружие. Най-накрая Кирил Лалов има възможността да сбъдне мечтата си, но трябва да се справи преди това с намирането на производители, вносители, износители, търговци.

“Когато започнах - октомври до декември, получавах непрекъснати откази. За три месеца имах само два-три товара. Започнах без нито един телефонен номер на превозвачи, на клиенти, буквално от нулата. Трябваше да се докажа пред големите фирми и да ме вземат на сериозно”, казва Кирил Лалов.

Първата половин година ходи на срещи, търси денонощно

потенциални клиенти, учи все повече за бизнеса

и за спедиторските услуги

През цялото време обаче той е мотивиран от думи от друг участник от академията BASE: “Ако не днес, пък утре”. И така до днес, три години по-късно, когато вече управлява между 150-200 камиона на месец и работи с над 10 компании. Той осигурява морски, речен, жп, сухопътен, извънгабаритен, групажен, частичен транспорт за групови или комплексни товари.

Неговите три основни съставки в рецептата за успешен бизнес са дисциплина, търпение, постоянство. А ако някой се чуди дали да се запише за бизнес академията BASE, той ще му каже: “Задължително! Мотивацията за създаването на свой собствен бизнес трябва да идва от други източници, а не от парите. Те са резултат, средство за постигане на целите, но удовлетвореността и благодарността са много по-важни”.

Автор на статията

Виктория Костова Виктория Костова


Споделете статията

Четете още