"Отличниците на България" поискаха да са в час и с ваксина

Министър Денков обеща връщане в клас възможно най-рано, но в безопасна среда

Учениците да се върнат по-бързо в клас, да има масова ваксинация и да се спазват всички мерки, но и да се извлекат всички ползи на онлайн обучението. Тези съвети чу служебният министър на образованието акад. Николай Денков от талантливите деца в петия випуск "Отличниците на България.

Епидемията и  онлайн обучението станаха централна тема на тазгодишната церемония “Отличниците на България”, която се проведе онлайн. 28 момичета и момчета получиха виртуално награди за блестящите си постижения на годишната церемония, която организира “24 часа” с партньорството на А1, “Аурубис България”,“Джи Пи Груп”, “Геотехмин” и фондация “Трейс за хората”.

Честит празник! За съжаление за втора поредна година се налага заради пандемията да направим церемонията по връчването на наградите „Отличниците на България" онлайн. Пета година поред в Деня на будителите „24 часа“ приема своя випуск „Отличниците на България“ - ученици с красиви умове, постигнали благодарение на ума и труда си извънредни успехи. Тук до мен е министърът на образованието Николай Денков, който от няколко дни е академик в областта на химията – колоидно-дисперсни системи и техните приложения в индустрията и бита. Сред първите 2% на най-добрите учени в света според класацията на престижния Станфордски университет. Сред нас не е само един министър, а и световен учен, каза издателят на "24 часа" Венелина Гочева. 

"Честит празник! Това е празник за хората, които в трудностите са посочили пътя, по който България може да излезе напред, за да се развие. Всички трудности създават и нови възможности. Надявам се, че като народ ще се поучим от това, което другите направили, ще можем заедно да преодолеем тази трудна ситуация. Искам да поздравя "24 часа", която като медия, която вече години наред поде тази инициатива, за да покаже на България и Българите по света, че имаме красиви умове, които не само са свидетелство за високото качество на образованието у нас, но също дават и надежда за бъдещето. Вие сте тези, които ни мотивирате да работим за бъдещето на България", каза министърът на образованието.

Акад. Николай Денков връчи наградата на Огнян Траянов, който направи онлайн речник на архаичните думи в българския език, който се разпространява като безплатно приложение за смартфон. А в момента работи върху синтезатор на българска реч.

Книгоиздателска къща "Труд"  успя да съкрати класиката, която се учи от 7-и до 12-и клас.

Огнян е пример как от трудностите може да създаде възможност за развитие, каза акад. Денков. За мен е чест да приема тази награда, каза Огнян, чието приложение вече има над 200 изтегляния.  

Тази година все повече отличници не само печелят медали и се развиват в науката, но и залагат на практични решения и изобретения. Такива са учениците от гимназията по селско стопанство и туризъм в Чепеларе Костадин Желтушкин и Валентин Хаджиев.Двамата са част от отбор, създал електромобил, който успява да измине 598 километра само с един киловатчас електроенергия. Когато през май разказахме за тях колата им можеше да стигне от Чепеларе до София и да се върне срещу левче. Сега цената е малко непредсказуема, но със сигурност е по-евтино и по-чисто от всеки нормален сериен автомобил. Имаме още един такъв отбор, който прави пазарни разработки. Това са Виляна Динева, Яна-Силви Тончева и Виктория Петрова от Стара Загора, които разработиха дезинфектант от изцяло природни продукти. Наградите на Костадин и Валентин, и на Виляна, Яна и Виктория връчи Мариела Рунтева от фондация „Трейс за хората.

"Честит празник. Благодарим на вестник "24 часа", че за поредна година създава една общност, защото на днешния празник е важно да излъчваме общности, които да водят държавата ни напред. Децата са имали щастието да намерят учители, които да ги водят по пътя на откривателството", каза Мариела Рунтева от фондация „Трейс за хората".

Нашият автомобил вече може да измине за 1 лев не само пътят до София, но и до Белград. Очакваме, че тази година ще можем да направим нов прототип на автомобила, който да бъде по-конкурентен и да успеем да влезем в челната тройка. Той трябва да е по-лек и с по-хубава аеродинамика, каза Костадин. Материалите обаче били скъпи, а спонсорите малко. 

 Една от каузите на „24 часа“ е България скоро да има отново астронавт. И такава надежда виждаме в Калина Досева. Очевидно и НАСА видя нейния потенциал, защото я определи като най-вероятният български астронавт. Калина е уникална и с това, че е едновременно шампионка по Физика, но и по щанги. Уникално дете е и Велина Костадинова, която успява да участва във всяка една олимпиада по науки и да печели медали. Маргарита Караиванова от Свищов пък успя да впечатли всеки един университет в Германия и те се състезаваха при кого да отиде да учи медицина. Тя избра да е в Хайделберг. Техните отличия връчи Наталия Тулуш ръководител „Човешки ресурси“ в GP Group. 

"Честит празник! За мен е голяма чест да връча отличията на тези прекрасни млади дами! Пред вас има големи възможности и имате шанс да станете такива, каквито мечтаете да бъдете. Искрено се надявам да се върнете в нашата красива държава. Продължавайте да вървите напред, да надграждате и да се стремите да постигате мечтите си!", каза Наталия Тулуш ръководител „Човешки ресурси“ в GP Group. И обясни, че до сърцето й е много близка Маргарита, защото и тя е завършила медицина.

"Благодаря за възможността да съм част от тази церемония. Много е трудна ситуацията с пандемията. В Германия мерките са много строги, но има много оптимизъм, че благодарение на науката и медицината ще стигнем до положителен изход от пандемията. Тези трудни времена ще родят едни по-силни хора, които ще бъдат по-мотивирани и амбициозни да успеят", каза още Маргарита.

Искам да благодаря за оказаната ми чест. Едната физика помага на другата. Няма как да се отиде до Космоса, ако не познаваш физиката, а за един силен астронавт е важна и физиката форма, каза Калина. 

Издателят на "24 часа" Венелина Гочева препоръча интервюто на 17-годишният Виктор, за когото "24 часа" разказа на страниците си. Той лично написа писма до своите съученици, учители и родители и иска да организира национална кампания за ваксинация за децата над 15 г.

Награди получиха и няколко впечатлителни младежи. Радостин Чолаков от Пловдивската математическа гимназия е първия двукратен  носител на наградата „Отличниците на България“. Този път Радостин получава наградата за собствената си разработка на изкуствен интелект на български език.

Калоян Георгиев и Вичо Вичев от Бургас пък разработват сайт за сомоподготовка за националното външно оценяване след 4-и клас. От Бургас и Шумен са и Антония Митева, Салимехмед Мехмед Ниязи, Румяна Иванова, Мартин Жечков и Денислав Ангелов, които са изобретили хранилка за птици, която се управлява през мобилен телефон. Техните награди връчи издателят на „24 часа“ Венелина Гочева.

Радостин е избран от нашия партньор А1 за носител на тяхната специална награда и ще получи освен традиционните плакет и значка и таблет от А1. 

Определено ни харесва повече присъственото обучение. Има повече тестове и изпитвания, но определено ни харесва повече да сме сред съучениците си, каза Калоян. 

Нямаме никакво различие в това, че присъственото обучение е много по-добро, по-полезно и по-ефективно. Дистанционното обучение може да бъде само допълнение в една нормална среда, само че средата сега не е нормална. Училищата днес са опасни, няма как да върнем децата, докато не осигурим безопасна среда. Ако на 15 септември заболяемостта е 100 на 100 хил., то днес в  София  е над 1300 на 100 хил., увеличението е 13 пъти. Очакваме здравното министерство  да избере тестовете, да сключат договорите. Датата ще бъде първата възможна, когато тестовете ще са на линия", обеща министър Денков.

Много е трудно да се разработват инструменти за изкуствен интелект на български език. Има много налични ресурси за английски език, но не и за български. От друга страна онлайн обучението може да бъде ефективно. Аз уча в Пловдивската математическа гимназия, но съм от родопското село Барутин. Сам се научих да програмирам с онлайн уроци и клипове, а по този начин научих и английски език. Сам съм си изградил методи на обучение, защото нямах избор. Благодарение на технологиите, днес е възможно онлайн обучението. Ако тази пандемия се беше случила преди 10 г., резултатите щяха да са други. Искам да не забравяме онлайн обучението, когато пандемията свърши, а да извлечем всички негови ползи, а там където куца - в социалните контакти, да се опитаме да го поправим", посъветва министъра талантливото момче. 

„Геотехмин“ е една от компаниите, които активно съдействат активно на българските училища. Със сигурност фирмата има принос и за успехите на Ана-Мария Бързакова и Симона Борисова. Ана-Мария е отличник от олимпиадите по математика и география, а Симона успя само в 250 думи да опише стратегия как образованието да функционира по време на COVID. Отличник от училищата, които подпомага „Геотехмин“ е и Лало Лалов. Техните награди връчи Доминик Хамерс, изпълнителен директор на „Геотехмин".

"Геотехмин" отдава много внимание на регионите, където развива своята дейност. Затова днес съм радостен, че мога да връча награда на трима "Отличници на България", които идват от наш район. Позволете ми накратко да се обърна към тях. Симона, пожелавам ти да запазиш своя състезателен дух, да продължаваш да участваш в олимпиади, но и да продължиш да тренираш волейбол. Бъди ученичка за пример, не само за Етрополе, а и за всички, които искат да бъдат сред българските отличници. Анна Мария, доколкото разбирам е момиче с всестранни заложби, тя свири на китара, тренира художествена гимнастика и прави фигури от полимерна глина, така че й пожелавам да намери още свои таланти и да ги развива. Щастливи сме, че има такива таланти в Златица, другия град, който подкрепяме. А на Лало му пожелавам като участник в олимпиади по география и икономика, сега е студен в СУ, да бъде успешен като студент и да се реализира в родината. На тримата желая много здраве и успехи, и да гледаме с оптимизъм напред", каза Доминик Хамерс, изпълнителен директор на „Геотехмин".

"Беше много трудно да синтезирам ситуацията с пандемията в толкова малко думи. За нас, но и за учителите, е трудно да получим връзката, която имаме в живия контакт", каза Симона. Лало обясни, че онлайн технологиите дават много възможности и днес работното място е само на един клик разстояние. 

Когато преди пет години започнахме да даваме наградите „Отличниците на България“ искахме просто да разказваме историите на тези, които прославят България, печелейки медали от най-големите научни състезания в света. Такива са Любослав Стефанов, бронзов медалист по биология, и Мария Касия Петрова – младата надежда в математиката, която вече не брои медалите си. Румяна Антонова и Антония Митева пък са създатели на количка за пазаруване, която зарежда мобилни телефони. Техните отличия връчи Тим Курт изпълнителен директор на „Аурубис България“.

"Много се радвам да бъда днес с вас, макар и дистанционно, и че имам възможността да поздравя две млади талантливи българчета - Мария и Любослав. Живея в България от повече от 7 г. и продължавам приятно да се изненадвам колко много способни и талантливи млади хора има тук. Бъдещето е ваше, бъдещето на България е ваше, не спирайте да работите усърдно и да изкачвате нови върхове. Успехът ви е и отговорност. Вярвам, че България е в добри ръце с хора като вас. Мария, Любослав, за мен е част - поздравления и не спирайте да се развивате!", каза Тим Курт изпълнителен директор на „Аурубис България“.

"Нашата церемония трябва да е радостна, но за съжаление в последните две години тъгата е навсякъде около нас. Всеки от вас, когато описвахме историята му, е отбелязвал колко важно за успехите му е, че е попаднал на преподаватели, които са го вдъхновили, окуражили и са му дали всичките си знания. За съжаление тази година наградата Създател на отличници е посмъртна и се връчва на Марияна Влъчкова – създателката на Първа частна математическа гимназия. Нейното училище бързо се превърна в едно от най-елитните в България, а тя стана известна с това, че дава шанс не само на деца от семейства с възможности, но и на красивите умове, чиито родители не биха могли да си позволят материално елитно образование са децата им. Тя е търсила начин да им даде равен старт", обясни издателят на "24 часа". Наградата прие нейната 24-годишна дъщеря Антония.

Твоята майка е пример как с ум, сърце, организационни умения и отдаденост, може да се постигне нещо, което изглежда невъзможно. За съжаление е пример, че болестта отнема близките ни хора. Тази болест не е по вестниците, не е по телевизиите, а сред нас и трябва да се пазим, обърна съм към Антония министър Денков. И обясни, че е загубил един от учителите си в науката.

Изключително съм развълнувана и горда, че получавам тази награда. Моята мисия е да бъда мотивирана и още по-вдъхновена да продължа нейния дух, това, което тя е правила със сърцето си толкова дълги години, развълнувано обясни Антония.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още