Благовеста Николова: Доброволчеството може да бъде най-хубавата част от седмицата ви

20 истории, подкрепени от Фондация “Америка за България” и разказани от “24 часа”

В този проект ви разказваме 20 истории на българи от Клуба на модерните оптимисти, защото трендът днес е да вярваш, че ще успееш. И да има кой да те подкрепи.

Този път представяме Благовеста Николова, изпълнителен директор на TimeHeroes (https://timeheroes.org).

TimeHeroes е платформа за доброволчество и правене на добро. На сайта им може да намерите идеи как да превърнете времето и уменията си в суперпозитивна сила.

 - Г-жо Николова, TimeHeroes за поредна година организира своите награди за доброволчество. Какво да очакваме този път от тях и защо са важни наградите?

- Наградите ги организираме за 5-а поредна година. Целта е да покажем добрите примери, които ни вдъхновяват и за да благодарим на всичките тези хора и организации, които отделят от времето и вниманието си, за да подкрепят каузи и да развиват доброволчеството. За нас важната част на наградите са всички истории, до които успяваме да стигнем благодарение на това, че мнозина решават да номинират себе си или човек, постигнал нещо значимо за обществото. По този начин ние се запознаваме с огромен брой личности с много силни истории, които след това опитваме да разкажем и те да достигнат до повече хора. А наградите са един чудесен вариант това да се случи.

- На какви критерии трябва да отговарят номинираните?

- Критериите са, че доброволческата проява трябва да се е случила през 2021 г. Няма ограничен брой номинации. Приемаме номинации в 4 категории - доброволец, организатор на доброволчески инициативи, компании и журналисти. От тях търсим прояви и практики, които са смели, новаторски или са

пример за

положително

въздействие

върху дадена кауза

или общност

Такава например би била по-мащабна кaмпания, която, да речем, се организира с помощта на голям брой доброволци, или акция, която се провежда постоянно.

Много често чрез номинациите ние стигаме до историите на граждани, които са съвсем обикновени. Буквално може да е човек, за когото ти не си подозирал, че е направил подобни дела и е постигнал толкова много. Може да е колега в офиса, съсед или близък приятел. Тези хора съществуват и с наградите ние искаме да им покажем, че техните дела се забелязват, че това, което правят, има огромен смисъл и да ги насърчим да продължават в същия дух.

- Кога ще се проведе награждаването?

- Очакваме да бъде през първото тримесечие на следващата година. Преди пандемията имахме чудесна церемония, на която обявявахме победителите, но миналата година това нямаше как да се случи. И като алтернатива на онлайн форматите решихме да връчим призовете в радиоефир, за да запазим момента на изненадата и да запечатаме всички емоции и спомени. Тази година все още не сме решили какъв ще бъде форматът, обмисляме всички варианти.

- Доброволческата платформа съществува от 2012 г. Какво успяхте да постигнете за тези близо 10 години?

- От една страна, платформата е създадена да улеснява контакта между доброволци и организации, които имат нужда от подкрепа. Идеята е възникнала от известно изследване на Евростат, показало, че България е на едно от последните места по доброволчество в ЕС. Съответно по-малко от 10% от българите изобщо някога са се включвали в подобни дейности. Смисълът на платформата е да бъде място, където хората по лесен начин да намират информация за предстояща доброволческа инициатива, в която да се включат. TimeHeroes доказва, че българите имат нужда от инструменти или начин, който да улеснява тяхното включване в доброволчески програми. Така показваме, че хората имат огромното желание да помагат, но им трябва малко повече информация, трябва това да се случва и по лесен за тях начин.

Ако погледнем статистиките на сайта - те растат всеки ден, около 85 хил. души са регистрирани в платформата за последните 10 г., което показва много положителна тенденция. Все повече се говори за доброволчеството и медиите вече търсят добрите примери и истории. От друга страна, българите разбират, че организаторите на мисии не са някакви хора, които се занимават специално с това. Много често те също са доброволци като мен и вас, които просто са решили, че могат да помогнат с разрешаването на някакъв проблем.

В цялата тази екосистема от доброволци, организатори, журналисти и компании, с които ние работим и развиваме доброволческата култура в България, се вижда, че все по-често се полагат усилия то да се насърчава. През последната година на сайта имахме доста инициативи, които бяха публикувани от активни граждани.

- В момента имате 2315 мисии, 85 384 герои, 986 организаторa в 287 места в страната. Какво се изисква, за да бъдеш доброволец?

- На първо място любопитство и желание да помогнеш. Аз съм сигурна, че във всички го има това желание. Много често обаче те не знаят как и откъде да започнат. Тук идва ролята на платформата, средно в нея има по 70-80 активни инициативи всеки ден, тоест постоянно

може да намериш

тази кауза, която

ти е най-близка

до сърцето

Най-малко е важно желанието да пробваш, защото понякога хората си мислят, че доброволчеството може да е трудно или да носи някакъв емоционален багаж, но всъщност, включвайки се в една добра инициатива, ти виждаш, че получаваш повече, отколкото даваш. Това отделено време в помощ на някой друг просто не може да се сравни с нищо друго, което си преживял през седмицата. За мен това са моментите, които ще си спомням през седмицата. Да не говорим колко много е разтоварващо, особено за тези, които са много заети. Това е времето, в което могат да отидат и да премахнат стреса, натрупан през седмицата. 

- Кои са най-подкрепяните каузи в TimeHeroes?

- Каузите, свързани с подкрепата на деца, винаги са много търсени. Мнозина искат да подкрепят младежи, лишени от родителска грижа. Или пък много популярни са акциите, които търсят ментори на младежи - дали ще бъде за кариерно ориентиране, или просто някакъв тип менторска програма.

Желаещи има и за тези в подкрепа на животни и културни събития. Но не бих наредила и другите каузи на по-задни позиции. Това е идеята да има толкова различни програми, просто за да може всеки човек да открие това, което му харесва, и евентуално след това да пробва нещо друго. Мисля, че всички инициативи се радват на еднаква подкрепа и това е хубавото.

- Как се промени доброволчеството през пандемията?

- Със сигурност се промени. В началото, когато обявиха извънредното положение, много бързо трябваше и ние да направим някакъв план за действие. Как точно можем да помогнем на всички стотици организации, с които работим, с насоки и съвети. Какво могат те да направят, как може да адаптират дейностите си по такъв начин, че да не спират работа, защото имаше един първоначален шок, в който повечето от тях, включително и ние, изпаднахме. Много от организациите промениха заниманията си (през 2020 г.), когато не беше съвсем ясно при какви условия може да се случват инициативите. Всички мерки бяха изключително засилени и строги по отношение на безопасността и

изключваха на 90% акции,

които се случват на терен

В началото най-важните и активни мисии бяха свързани с това да намерим доброволци за болничните отделения, да открием и хора, които да се включват в акциите за доставки на храна и лекарства. След това малко по малко започнахме да свикваме с обстановката и да знаем много по-добре кое, кога и как е възможно да се случва. От началото на 2021 г. вече започнаха да се завръщат инициативи, които са се случвали и преди пандемията.

- Какви са доброволците на 2021 г., ако можем да ги опишем? Кои са най-младите и съответно най-възрастните сред тях?

- Доброволците могат да бъдат както от първи или втори клас, така и хора в една зряла възраст, които са натрупали достатъчно житейски опит и могат да го споделят. Наскоро с нас се свърза представител на дом за възрастни хора в Асеновградско, за да ни разкаже, че живеещите там искат да се организират и да изпратят подаръци и коледни пакети с хранителни продукти и неща от първа необходимост на други нуждаещи се възрастни хора, и ако може, ние да ги насочим към такава инициатива. Това е един прекрасен жест. Любима ми е и една история от Пловдив за детска градина и дом за стари хора, в която децата ходят при бабите и дядовците, за да им четат приказки или обратното. Всякаква такава форма на комуникация, която сближава поколенията, е невероятна.

- Имате доброволческо състезание на училищата в България, наречено “Купата на героите”. Как ви хрумна тази идея и каква е целта ѝ?

- “Купата на героите” е продължение на една наша инициатива, която стартирахме през 2015 г. Идеята беше да развием мрежа от ученически доброволчески клубове в училищата, за да възпитаме в най-ранна детска възраст ценностите на доброволчеството. Това в краткосрочен план им позволява да участват в инициативи, да преживеят възможността да помогат на някого. Знаете, че в тези ранни години

умовете и сърцата

са много по-отворени

и тогава е много по-лесно да се възприеме мисълта, че можеш да помогнеш на някого или да направиш нещо полезно. Отделно може да общуваш много непосредствено с хората, на които помагаш, и по този начин от първо лице да формираш мнение по важни въпроси. И това те кара да се замислиш. Пораствайки, ти ставаш човек, който е много по-ангажиран, много по-запознат с всичко, което се случва около теб, и имаш активна гражданска позиция. За да повишим интереса, миналата година организирахме състезанието “Купа на героите”, в което всички клубове от мрежата се състезават помежду си, правейки добро. Страхотен интерес има към него, само тази учебна година има около 35 доброволчески клуба от училища от цялата страна. Всеки месец ние задаваме конкретна тема, с която младежите организират различни инициативи. 

- Участвате в разговорите за нов закон за доброволчеството, бихте ли разказали какъв трябва да е той?

- За закона за доброволчеството се говори от над 15 г. Внасят се различни законопроекти и стигат доникъде. От Българския център за нестопанско право, това е тяхна инициатива, ни поканиха да участваме в различни групи и дискусии, които да задвижат въпроса за закона и съответно да съберем мнения. Би било страхотно наистина, ако такъв закон се приеме и той да насърчава доброволческото включване с различни стимули, вместо да бъде административна тежест. Надявам се следващите години да имаме такъв закон.

Автор на статията

Стоян Илков Стоян Илков


Споделете статията

Четете още