Достойните българи - как виждат страната ни след 10 години

На 25 януари в. “24 часа” ще благодари за 19-и път на специална церемония на онези сънародници с големи сърца, които със своите дела са ни карали да се чувстваме горди, че сме българи. Помагали са без корист на бедстващи и страдащи. Отстоявали са добри каузи. Спасявали са, щедро са дарявали, градили са безвъзмездно. Имали са куража да променят.

Попитахме номинираните за достойни българи на годината “Как си представяте България и българите след 10 години?”. Вижте какво казват те тук и в следващите броеве.

Отличията “Достойните българи” се връчват от 2003 г. и през изминалите 19 години инициативата се наложи като каузата, която изтъква обикновените хора, давали вдъхновяващ пример, и намира новите герои на нашето време.

Николай Борисов: Обединение и образование ни трябват

На 12 ноември 2020 г. ученикът Николай Борисов, тогава в седми клас на природо-математическата гимназия в Ловеч, спасява възрастен мъж, който припада на улицата. Никой от свидетелите на инцидента не спира. Николай звъни на Бърза помощ и стои неотлъчно до човека, докато пристигне линейката. Лекарите казват, че без намесата на момчето възрастният човек е щял да издъхне.

За мен България и българският народ ще се развият и ще достигнат невиждани нива. Вероятно с новото правителство и новата ера на управляващи това развитие на родината ще бъде възможно и по-европейско. Трябва обаче много работа, за да се реализира това. Трябва финансиране на образованието, за да повиши интелектуалното и моралното развитие.

През тези трудни времена ни е нужно обединение, което, за жалост, аз не виждам. Разделението трябва да се пречупи. Една кауза за обединение ни трябва.

Яна Николаева: Летящи коли до всички планети

За рождения си ден Яна Николаева от Враца не пожелала да получи от близките си подаръци, а помолила парите за тях да бъдат дарени. Така събрала прилична сума, с която след консултация с родителите си купила два таблета за училището, за да помогне на съученици с по-скромни финансови възможности.

Как си представям България след 10 г.? Представям си, че колите вече са летящи и мога да достигна всички планети в Космоса, както е в “Междузвездни войни”.

Автор на статията


Споделете статията

Четете още