Илхан Кючюк отличи пловдивска гимназия с наградата „Симон Вей“ за мултикултурно образование и толерантност

Инициативата е на евродепутата и неговия съветник, подкрепена от Американския еврейски комитет

Френската гимназия в Пловдив „Антоан дьо Сент-Екзюпери“ стана първото училище, отличено с наградата „Симон Вей“ от евродепутата Илхан Кючюк. Учредители на наградата за мултикултурно образование и толерантност са евродепутатът Илхан Кючюк и неговият съветник Валентин Тончев.

„Няма съмнение, че заветът на Симон Вей е актуален и днес. Поредното доказателство за това е работата на френската езикова гимназия в Пловдив, която притежава потенциала, силата и далновидността да подкрепя устоите на демократичните ценности и европейските принципи.“, заяви Кючюк при връчването на наградата.

Той подчерта още, че от 2007 г. гимназията се е превърнала в „дом на европейската история“ чрез своя клуб “Активен европеец“, който се наложи сред училищната общност като основен фактор за реализиране на европейската образователна идея.

„Свобода, равенство, братство (на френски: Liberte, egalite, fraternite) е не само държавният девиз на Френската република, но и основна аксиома на образователната система във ФЕГ „Антоан дьо Сент-Екзюпери“. Преподаването на европейски ценности и формирането на нагласи, необходими за демокрацията, гражданството, диалога между културите и личностното развитие, все постулати на непреходната Симон Вей, заслужено правят френската гимназия първия носител на наградата.“, каза съучредителят на наградата Валентин Тончев.

„Първата жена председател на Европейския парламент е не само символ на европейската интеграция, но и олицетворение на силата на духа и паметта, които осветяват пътя ни и ни напомнят за унищожителната сила на мрачните исторически периоди като Холокоста“, заяви Виктор Меламед, директор на Американски еврейски комитет в България.

По думите му тази инициатива е достоен пример за израждането на връзката на младото поколение със стремежа към знание, толерантността и отговорността, която всички носим за бъдещето чрез делата си.

След церемонията по награждаване на гимназията, Кючюк изнесе лекция на тема "Бъдещето на Европа“.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още