Бейли Галисия, помощник-учител по английски език: Изграждам уроците около интересите на децата и така те учат със страст

В този проект ви разказваме 20 истории на българи от Клуба на модерните оптимисти, защото трендът днес е да вярваш, че ще успееш. И да има кой да те подкрепи. Този път представяме една от програмите на “Фулбрайт” , която се реализира с подкрепата на Фондация “Америка за България”. Тя е за помощник-учители по английски език и предоставя възможност на млади американци с бакалавърска или магистърска степен в различни области да преподават английски език в държавни и общински български гимназии за 1 година. Учителите развиват разнообразни извънкласни дейности, които допълнително спомагат за развитието на комуникативните умения на учениците. За повече информация посетете сайта: www.fulbright.bg.

Бейли Галисия е роден в Лейк Чарлс, щата Луизана, САЩ. Той е завършил “Политически науки” в университета в Остин, Тексас. Сега преподава английски език в Математическата гимназия “Д-р Петър Берон” във Варна.

- Г-н Галисия, вие преподавате английски език в Математическата гимназия във Варна. Как преминава един ваш урок?

- Зависи на кой клас преподавам. Имам няколко общи теми, които са заложени за всички класове. В началото на учебната година си поставих за цел да изградя доверието помежду ни,  за да могат учениците да се чувстват достатъчно комфортно да учат английски език  в моите часове. С по-малките ми ученици се старая да преподавам чрез игри и занимания, било то за културни теми или  свързани с граматиката. С по-големите водим дискусии като начин за по-ефективно изучаване на езика.

- Кои са най-честите въпроси, които учениците ви задаваха в началото?

- Учениците ми бяха много любопитни коя е любимата ми българска храна. Това беше най-често задаваният въпрос във всеки един клас в началото. Лютеницата ми е любимата българска храна и я слагам на всичко, което ям. Често се шегувам с моите ученици, че ще ми трябва един допълнителен куфар, когато стане време да се връщам в САЩ, който да е пълен само с лютеница.

- Може ли да изредите кои са най-важните неща при изучаването на английския език?

- Това, което съм научил от практиката си, е, че най-много помага учениците да са ангажирани в час. Когато има страст към това, което се учи, тогава и

самите деца полагат по-големи

усилия, за да го запомнят

Например това, което аз направих, за да поддържам вниманието, интереса и ангажираността им, беше да изградя уроците около техните интереси. В началото видях, че всички се интересуват  каква българска храна харесвам, и ги накарах да направят презентации за българската кухня, след което имахме дискусии по темата.

- Прилича ли Варна на родния ви град? Какво ви харесва най-много в морската ни столица?

- Моят роден град се казва  Лейк Чарлс, в щата Луизиана. Подобно на Варна, той е пристанищен град в много по-малък мащаб обаче. Плажовете на Варна са много по-красиви. Изключително много ми харесва, че тук имам лесен достъп до плажа и морето, а училището, в което преподавам, е на 10 минути от  Морската градина. Така спокойно се наслаждавам на морето.  

- Харесва ви ли България? Свикнахте ли с езика и културата?

- Мога да кажа, че се влюбих в България. Едно от положителните неща на това, че учебната година започна онлайн, беше, че

можеше да преподавам отвсякъде

и имах възможността да пътувам  - до морето, из планините,  и да се насладя на вашата страна. По отношение на българския език още съм в средата на своето обучение, но ставам все по-добър. Първата дума, която запомних, е обичам.

- Може ли да изредите кои са приликите и разликите между българското и американското образование?    

- На първо място аз преподавам в Математическа гимназия -  в тази част на  САЩ, откъдето съм,  нямаме такива специализирани училища. Другото, което ме впечатли и е различно, е високото ниво на владеене на чужди езици от учениците  тук. Това прави уроците ми по-лесни, защото ми позволява да прилагам интерактивни занимания и игри в процеса на учене и възможността да водим интересни дискусии.

- Как се разбирате с вашите български колеги?  Дават ли ви съвети и обменяте ли идеи?

- Работя с много добри колеги и всички сме част от един екип. В 11-и клас имаше задание учениците да направят презентация с любимите им американски автори. По идея на мой колега преподавател и аз имах същата задача - да направя презентация, за да насърча учениците да участват по-активно.    

- Защо кандидатствахте за помощник-учител по английски език по програмата на “Фулбрайт”? Как тя помага на българските училища?

- Когато учих в университета в САЩ, бях доброволец в една обучителна програма за преподаване на гражданско образование на ученици. На база на този опит осъзнах, че бих искал да прекарам повече време в дейности, свързани с преподаването. Освен това, когато бях студент, имах лекция за България  и нейната история,  и така реших, че искам да дойда тук. Първоначално на българските ученици им беше малко стряскащо да общуват на английски непрекъснато с човек, който идва от англоговореща страна, но когато се почувстваха комфортно с мен, разбраха, че те имат необходимите познания да общуваме заедно. А това е възможност да усъвършенстват владеенето на английски език.   

 

 

 

Автор на статията

Виктория Костова Виктория Костова


Споделете статията

Четете още