Димитър Димитров: В екстремна ситуация мога да приютя и изхранвам 60 семейства на служителите си

“Готов съм за реакция при екстремна ситуация като война, природно бедствие или друг катаклизъм, който би могъл да сполети страната ни. Живеем на малка планета, а под краката ни, в дълбините ври и кипи. Случвали са се и ще се случват войни, изригвания на вулкани. На всеки 20-30 г. в историята на човечеството се случват някакви бедствия и ние трябва да сме готови.”

Това разказва бизнесменът Димитър Димитров от Кюстендил, отличен в кампанията на “24 часа” "Доостойните българи" , който има IT фирма в София. Дава пример с най-голямото вулканично изригване в историята през 1815 г. - вулкана Тамбора на остров Сумбава в днешна Индонезия. Това води до катастрофални последици за огромни части от света. През следващата година няма земеделска продукция, измират хиляди хора от глад, а след това и от болести. Заради такива драматични ситуации, от които не сме застраховани, той е предвидил всичко необходимо за живот поне за 1 г. напред.

В подземия на базата му край Кюстендил е складирал

тонове консервирани

храни, картофи, пшеница,

вода, дизелово гориво,

генератори, медикаменти и др. стоки от първа необходимост. Там е и резервната техника, която да се включи при нужда, за да продължи да обслужва десетки хиляди клиенти от цял свят. Има три източника на интернет, единият от които е сателитен, така че дори в цялата страна да прекъсне нетът, при него ще има връзка.

“Моите служители знаят, че при нужда има къде да ги приютим, няма да страдат от недостиг на храни и медикаменти и електричество за 1 г. Разполагаме с продоволствия и подслон за 60 семейства. Веднага мога да разпъна палатков лагер със самостоятелна палатка за всяко семейство, включително и печки с мобилни генератори за отопление. Целта на всичко, което съм изградил и поддържам, е не само да оцелеем при някакъв катаклизъм, но и да продължим да работим на безопасно и защитено място. Клиентите ни са предплатили за услугата за 1 г. напред и ако нещо се случи, няма да е коректно да се оправдаваме защо не си изпълняваме ангажимента”, допълва бизнесменът.

Цялото оборудване за непредвидими ситуации е събрал в 12 морски контейнера. Консервираните храни, които купува на едро, подменя, когато започне да изтича срокът им на годност. Много от продукцията сам си произвежда в оранжерии и на полето - картофи, домати, зеле и др. Казва, че само хлебна пшеница не произвежда, а купува по няколко тона на година, но ако се наложи, може и да сее.

Използва фотоволтаици, като е закупил и нови батерии за общо 120 кВ/ч. Поръчал е още, но доставката, която е трябвало да пристигне през ноември м.г., се бави заради недостиг на материали и голямо търсене в световен мащаб.

Държи на склад и достатъчно гориво за автомобили, защото има строителна и селскостопанска техника. Готов е при нужда, ако се стигне до внезапна енергийна криза,

да предостави гориво

за линейки, пожарни и

полицейски коли

“Колегите ми в офиса в София преди 13 г. сигурно са ме смятали за луд. Един ден им бях оставил шивашки метър, за да си вземат размерите, за да купя противогази. Казаха, че няма нужда. Обясних им, че дори и един железарски магазин да се запали отсреща, тези бои и лакове така ще горят, че човек може да се окаже в капан, в невъзможност да диша. Купих само 10 противогаза. Няколко месеца след това ми звънят: “Шефе, гръмнаха складовете в Челопечене. Къде са противогазите?” Много бързо направиха списък с размерите и вече имаме 50 противогаза в склада”, разказва любопитната история Димитров.

Той бе основен спонсор на околосветската обиколка на най-младата жена сама с ултралек самолет. През януари т.г. 19-годишната белгийка Зара Ръдърфорд приключи обиколката си и постави световен рекорд.

Димитър веднага прие да е основен спонсор и на 16-годишния ѝ брат Мак, който иска да подобри рекорда. Пъвоначалната идея да се наеме ултралек самолет не се осъществила и се наложило нашият бизнесмен да купи самолет. Оттам пък се появили други процедурни проблеми, а накрая и войната в Украйна. Планирано било да прелети над Киргизстан и оттам над Русия, но се наложило маршрутът да бъде променен през Китай и Япония. “Все още има неща, които трябва да изчистим около това сериозно начинание, но се надявам наистина на 15 март Мак да тръгне от България на околосветския си полет”, допълва Димитров.

Автор на статията

Тони Маскръчка Тони Маскръчка


Споделете статията

Четете още