НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Андрей Янкулов: Обществото осъзнава, че борбата с корупцията е за негово добро

20 истории, подкрепени от Фондация “Америка за България” и разказани от “24 часа” 

В този проект ви разказваме 20 истории на българи от Клуба на модерните оптимисти, защото трендът днес е да вярваш, че ще успееш. И да има кой да те подкрепи.

Този път представяме адвокат Андрей Янкулов от неправителствената организация “Антикорупционен фонд”. Тя работи в интерес на гражданското общество и в съдействие на правосъдието за възпрепятстване, изобличаване и разследване на корупцията на всички нива в страната и по високите етажи на властта. Повече за работата и екипа на организацията може да откриете на https://acf.bg/bg/.

- Антикорупционният фонд работи за изобличаване на корупцията. Колко време е необходимо за едно ваше разследване и откъде най-често получавате сигнали за вашата работа?

- Организацията може да се определи като нещо хибридно между медия и институт за анализи. От една страна, ние се занимаваме с журналистически разследвания, а от друга, публикуваме аналитични документи основно по правни въпроси, които са в центъра на общественото внимание. Това ни дава добра възможност за достъп до по-широка аудитория и до покриване на различни теми, които са в интерес на хората.  А времето за разследванията зависи много от естеството им и въпроса, който се изяснява. 

Сигналите, които се подават до нас, са горе-долу както и при правоохранителните органи. Те са основно от лица, пострадали от определено поведение или до тях е достигнала

информация за

корупционно

поведение

Най-често идват от хора, които под някаква форма са засегнати. Те са основните податели на сигнали, от които започва изясняването на съответния въпрос, събирането на информацията и разплитането на историята.

Залагаме изключително много на проверка на информацията, която ни се подава от външни източници.  Всичко, което публикуваме, е с голяма степен на достоверност и провереност от екипа.

- Имало ли е случаи, когато са правени опити да ви подведат?

- Разбира се, има много сигнали, при които не може да бъде проверена информацията, която ни се подава. Сега дали това е заблуждаване, или обективно не сме били в състояние да потвърдим информацията, е въпрос, който може да има и едното, и другото обяснение. Но ако не може да потвърдим информацията и ако за нас тя не е с висока степен на достоверност и високо обществено значение, не публикуваме сигнала.

- Колко е важен изборът на правилен екип за организация като вашата?

- Точният екип е необходим за всяка една работа независимо от областта. При нас една част от колектива работи по журналистическия аспект, а друга се занимава с правноаналитичния. Имаме сериозен юридически екип. Целта е нещата, които публикуваме, да имат не само чисто информативна стойност за гражданите, но да има и аналитична стойност за институциите, когато им предоставяме сигнали или анализите, които извършваме по правни въпроси. Така, когато институциите прочетат това, което сме им изпратили, да могат да преценят дали да се ангажират и да пристъпят към изясняване на проблема.

- Какво породи създаването на Антикорупционния фонд?

- Логиката на създаването на тази организация е да се получи адекватен посредник между институциите и гражданското общество. Както и за изясняването на сигнали, които се подават от гражданите и не намират обратна връзка от институциите. Тогава те могат да се предоставят на неправителствена организация като нашата, която да послужи като посредник между хората и институциите. Тоест тя под някаква форма да свърши част от работата, защото ние не можем да стигнем докрай по един сигнал - нямаме възможностите на държавните органи. Но ние можем да проверим информацията, да я надградим и анализираме правно, и след това да я предоставим на властите във вид, в който те в много по-адекватна форма да се запознаят с казуса и съответно да предприемат по-нататъшни действия. Открити сме за сътрудничество с всички институции в антикорупционната сфера. 

- Търсят ли ви институциите, след като вие първи сте ги потърсили?

- За съжаление, обратната връзка не е особено добра. Според нас причината е основно в нежеланието на институциите, защото особено при големите разследвания, които сме правили, като например “Осемте джуджета”, нямаме никакъв адекватен институционален отговор на фактите, които сме предоставили, които са проверени на база документи, анализи и т.н. Има открояваща се тенденция за нежелание за адекватна връзка по такива значими въпроси от страна на властите. Но от друга страна, имаме и отклик от някои институции. Конституционният съд например ни беше поканил да дадем становище миналата година по конституционното дело за механизма, който беше предложен за наказателното преследване на главния прокурор. Имаме и отклик от ЕК по аналитичните материали, които сме публикували. Често сме цитирани в нейните доклади, като например за върховенството на правото на територията на страните членки. Имаме добра комуникация с европейските институции по въпросите за върховенството на  правото и антикорупцията в България.

- Как гледа българското общество на борбата с корупцията и колко важна е тя за него?

- През последните години въпреки трудната среда има позитивно развитие на съзряване и утвърждаване на гражданското общество. Като своя последица това неминуемо води до изостряне на сетивата на това общество

по отношение на

корупцията по

високите етажи

 В последните години това все повече и повече се налага като тема. Беше видимо и при протестите през 2020 г. Гражданското общество започва все повече и повече да разбира, че добруването му и позитивното развитие зависят сериозно от това как се провежда борбата с корупцията. На всеки в държавата, дори и да не следи отблизо процесите, му е ясно, че особени резултати при борбата с корупцията по високите етажи на властта в България няма. Това се идентифицира като сериозен проблем от всички.

- Какви са целите на Антикорупционния фонд за тази година?

- Всяка година публикуваме по едно мащабно разследване в няколко части, което е с голям обществен отзвук и от голям обществен интерес. По линия на разследвания и тази година ще се съсредоточим върху това. Работим успоредно и по няколко отделни казуса, един от които ще бъде представен мащабно, а други няколко - не толкова, но и те ще бъдат представени. Всяка година имаме мониторингов доклад за дейността на антикорупционните институции през предходната година,  който е фокусиран върху два проблема - от една страна, наказателните разследвания на престъпления по високите етажи на властта, свързани с корупция.

Анализираме определен брой наказателни производства, които се развиват, приключили ли са или са започнали през дадения период, свързани с корупция по най-високите етажи на властта, техните резултати, какви са причините там, където развитието не е адекватно. Другият е дейността на антикорупционната комисия относно конфликта на интереси. Но тази година в мониторинговия доклад мислим да представим цялата дейност на антикорупционната комисия по всичките ѝ направления - конфликта на интереси, разкриването на корупционни престъпления и отнемането на противозаконно придобито имущество. Какви са резултaтите от всички тези дейности.

CV

Андрей Янкулов завършва право в Софийския университет “Св. Климент Охридски” през 2005 г. След дипломирането си започва работа като юрисконсулт. През 2014 г. е назначен за заместник-министър на вътрешните работи. В продължение на десетилетие е бил прокурор в Софийска районна и Софийска градска прокуратура.
От началото на 2020 г. е адвокат в Софийската адвокатска колегия и се присъединява към екипите на неправителствената организация “Антикорупционен фонд” и консултантската компания PMG Analytics.

 

Автор на статията

Стоян Илков Стоян Илков


Споделете статията

Четете още