Област Сливен прие 182 възрастни и деца, напуснали Украйна заради войната

В област Сливен в момента пребивават 182 възрастни и деца, напуснали Украйна заради военните действия, информира областният управител Веселин Вълчев. Преобладаваща част от украинските граждани са настанени в хотели и на частни адреси в областния център Сливен. Близо 30 души са в община Твърдица и още толкова – в общините Нова Загора и Котел. Повечето имат издадени карти за временна закрила. До дни ще бъдат обработени данните и на останалите.

Лицата с такъв статут имат право да работят, децата им да посещават детско заведение или училище, да кандидатстват за еднократно социално подпомагане. Засега две жени започват работа в сливенски частни фирми. Екип на Бюрото по труда проведе среща с голямата група украински граждани, настанени в хотел, на която са разяснени възможностите за започване на работа. Има и хора, посетили Бюрото по труда на място. В Дирекцията за социално подпомагане са постъпили седем заявления за получаване на еднократна социална помощ.  В РУО е подадено едно заявление за записване в училище на дете в ученическа възраст. В близките дни то ще бъде насочено към конкретно учебно заведение. Към момента няма заявление за прием в детска градина.

След 1 април започва изплащането на държавната помощ за собствениците на регистрирани хотели и места настаняване, приели украински граждани.

На свой ред община Сливен създаде платформа в помощ на украинските бежанци https://help.sliven.bg/

В нея актуална информация може да бъде намерена на български, украински, руски и анлийски език в портала https://ukraine.gov.bg/.

Автор на статията

Ваньо Стоилов Ваньо Стоилов


Споделете статията

Четете още