Мария Габриел: Любовта към четенето е умение за цял живот

Днес българският еврокомисар Мария Габриел прочете откъс от любимата си книга „Малкият принц“ на деца от столичната 166-та детска градина „Веселушка“. Така тя се включи в инициативата „Походът на книгата“, организирана от Асоциация „Българска книга" с подкрепата на Столична община. Целта на кампанията е да убеди децата, че книгата е приятел, който ще ги съпътства през целия живот, да събуди любопитството им и да ги стимулира към четенето.

„Малкият принц“ е книга, която никога няма да спре да вълнува малки и големи. С всяко следващо прочитане тя ни разкрива нещо ново. Не всичко, което е достъпно за възрастните, веднага ще бъде разкрито на децата. Но книгата привлича с простотата на представяне, подходяща за дете, с онази атмосфера на духовност и топлота, присъща на приказката.“, отбеляза Мария Габриел.

„Малкият принц“ съдържа житейски уроци за деца и възрастни. 3D изданието на книгата представя по интерактивен начин героите. Пътувайки из планетите и опознавайки техните обитатели, едно малко момче научава света, а ние с него. Комисар Габриел прочете откъса посветен на Малкия принц и розата: „Ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милиони и милиони звезди, това ти стига, за да си щастлив, когато гледаш звездите. Мислиш си: “Моето цвете е там някъде”. Лоялността и верността на Малкия принц към розата е доказателство, че тези качества са много важни и без тях човек не би могъл да направи нещо добро и красиво. Всеки, независимо дали е дете или възрастен, може да бъде единствен и неповторим, когато е обичан, когато е намерил приятели.

Според комисар Габриел е важно да насърчаваме четенето с личен пример от най-ранна възраст, със създаване на подходящата среда – в семейството, в детските градини, в училище. Детето придобива знания за други страни, за природата, технологиите, историята и всичко, което го интересува. Четенето е умение, на което ни учат и в същото време чрез него се учим през целия си живот.

„Книгата е нещото, с което всеки човек израства. Тя е ключ към познанието, себепознаването, ключ едновременно и към реалния, и към измисления свят. Моето послание днес е да насърчаваме любовта към четенето. Днес, в ерата на новите технологии, традиционните и електронните книги могат да живеят заедно, отваряйки ни повече възможности за четене. Наша задача е да запазим четенето като ценност, да насърчаваме у децата стремеж да развият любовта към четенето“, коментира още Мария Габриел.

„Походът на книгите" продължава до 23-ти април, когато отбелязваме Международния ден на книгата. Дигитална платформа позволява включването на деца от цялата страна и от чужбина.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още