Александра изобрети робот на водород, който може да е личен асистент

Шестото издание на инициативата “Отличниците на България” започва “24 часа” от 4 май. Стотици талантливи български деца, международни медалисти и бъдещи научни светила по математика, физика, химия, астрономия, езици и бизнес попаднаха в нашата кампания през тези години. “Отличниците на България” откроява красивите умове, децата, които ни карат да се гордеем с постиженията им в науката и по международни състезания. Целта на вестника е да покаже, че в България има достатъчно умни и знаещи деца, които са желани от всеки университет по света. С “Отличниците на България” искаме да разкажем техните истории като пример за следващите ги. Можете да ни предлагате ученици с особено високи постижения на имейл [email protected]

Още е ученичка, а вече преподава. Създала е и бързо градско колело на бъдещето, харчи 1,4 ст./километър

Робот, който да помага на хората, и колело, което се задвижва от въздух и прави разход от 1,4 стотинки за километър, са само част от изобретенията на Александра Умленска. Тя е едва на 17 г., но има толкова грамоти и награди в различни състезания, че не стигат за една витрина.

Александра се занимава с роботика, химия, инженерни науки и физика, като вече е и преподавател по математика в една от частните платформи за образование. Тя е ученичка в Природо-математическа гимназия “Професор Емануил Иванов” в Кюстендил.

Първото ѝ изобретение е Star Seeker, което представлява звездна

карта с над 50 от най-големите съзвездия,

съставени от над 300 звезди. В нея са и латинските им наименования и техните най-важни компоненти, като в проекта използва най-новата технология за провеждане на светлина - фиброоптични влакна, голям светодиод, който представлява Полярната звезда, и други светодиоди за цялостно осветление. Тази технология се използва и в медицинската техника. А картата може да се използва и в класната стая. Към нея е разработен и софтуер за социално-образователна игра, за да привлича децата.

Разработването на картата ѝ отнема няколко месеца. За мен идеята бе ключова, защото в образователния процес трябва да се въведат много промени, сега астрономията се изучава много малко, а децата имат интерес към нея, защото това е част от физиката, която виждаме всеки ден, убедена е тя.

The Past Future Bike е колело, задвижвано от въздуха, с различни допълнения към него. Повлияно е от градския транспорт в Ню Йорк и Париж през миналия век. Вдъхновение получава от нуждата за екологичен и ефективен метод на придвижване в модерните градски условия. Използва реновирано колело, за да се създаде демонстрация на прехода - минало - бъдеще. За задвижването е употребен двойно действащ пневматичен цилиндър, който документално издържа над 40 000 000 цикъла без промяна и бутилка може да бъде 250 атмосфери, а за демонстрацията използва бутилка от пожарогасител. Животът на такава бутилка може да бъде между 30 и 35 г. и тя се рециклира напълно.

Използва се енергията на сгъстения въздух

за извършване на възвратно-постъпателно движение, което се превръща във въртеливо. Мощността му е 0,96 конски сили, а разходът - 1,4 стотинки за километър. Това е изключително малък разход, ако погледнем цените на бензина, разказва още момичето. А за да бъде ефективно в модерния град, има допълнения - камера, аларма, соларна батерия, стойка за телефон и километраж. “Въздухът е единственото безплатно напълно екологично гориво, което е достъпно. Една от причините е, че от данни от 2017 г. годишно са умирали над 5 млн. човека от замърсяване на въздуха”, разказва тя.

“Родителите ми имат компания в областта на машиностроенето, но държа да разработвам сама проектите си. Използвам само материалната база, защото не всяко дете има човек, който да застане зад него, а при състезанията трябва да е честно. Всяко дете може да си поръча материалите за изработка, но не може да си комуникира с инженер, затова аз използвам това, което всички имат”, разказа още тя.

Последният ѝ проект е роботът AUHydroBot 2021. Той се задвижва от екологично чист източник на енергия, като включва модул за дистанционно управление. Също има добавени “хитринки” за употреба в модерното ежедневие. Роботът вече е в етап на разработка, направени са практически тестове на самостоятелно създадени водородни клетки.

Роботът има възможност да бъде персонализиран и така да получи различни приложения - да е от робот асистент, рецепционист и други, до приятел за деца и възрастни, разказва още талантливото момиче.

Включва модул за дистанционно управление, а корпусът и шасито са етажирани и олекотени. Добавена е камера с интелигентен режим на следене и релета с цел реверсиране на моторите, чрез които роботът се движи спрямо обекта - следва човека, което го прави един перфектен асистент. Той има и режим за ръчно управление чрез дистанционно или камера.

В момента Александра преподава математика.

“Това бе голямо предизвикателство, но вярвам, че

във всяко дете има искрица, горяща за науката,

и тя само трябва да бъде подтикната, за да се превърне в голям плам. Знанията са, за да се споделят, само тогава те придобиват истинска стойност. Бях изключително щастлива, когато ми предложиха да преподавам и в частно училище като външен лектор, тъй като то е уникално в сферата си на развитие и се работи с мотивирани деца”, казва тя.

След като завърши, иска да се развива в сферата на медицинската техника. Тя има много голяма роля и вярвам, че при подходящи условия, лечение и грижа човешкият живот може да бъде олекотен и удължен, кзва още Александра. Категорична е, че ще остане в България, защото иска да приложи знанията си тук и да остави следа в науката. Вярвам, че всеки може да успее, без значение къде се намира, казва още Александра.

Автор на статията

Цветелина Стефанова Цветелина Стефанова


Споделете статията

Четете още