НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Четири деца от Сливен ще участват в голям европейски концерт в Страсбург

Те са част от проекта "Музиката вместо улицата" , през февруари се представиха на концерт в Париж под патронажа на френския президент

Четири деца от проекта "Музиката вместо улицата" в Сливен ще участват в голям концерт с деца от 27-те държави на ЕС в Страсбург. Това съобщи във Фейсбук профила си създателят на проекта маестро Георги Калайджиев.

Сашо, Цоньо, Вели и Николина на 26 февруари участваха в концерт в зала "Пиер Булез" в Париж, под патронажа на президента на Франция.

"Повод за тази нова среща е френското председателство на Съвета на Европейския съюз", пише още маестро Калайджиев. "Девети май е Ден на Европа и на този ден в Страсбург ще се проведе конференция за бъдещето на Европа, на която ще участват многобройни висши служители от Франция и ЕС. Този уникален оркестър е прекрасен символ на единството, особено предвид настоящата геополитическа ситуация в Европа."

Децата заминават за това участие утре сутринта, каза пред репортер на БТА Радка Кусева, музикален педагог, преподавател по цигулка и координатор на проекта. На възпитаниците на проекта предстои и концерт по повод фестивал в град Гера, Германия през юни. На 24 май децата от "Музиката вместо улицата" ще участват в концерт в Сливен по повод Празника на българската култура и писменост.

От 14 години цигуларят помага на деца в неравностойно положение с проекта си „Музиката вместо улицата“. Георги Калайджиев бе номиниран в кампанията на "24 часа" "Достойните българи". Самият той е роден в ромското гето „Надежда“ в Сливен и благодарение на музиката и собствените си усилия от години е на световните музикални сцени. С децата работят 11 специалисти с координатор музикалния педагог Радка Кусева.

Автор на статията

24 часа


Споделете статията

Четете още