Нанси Шилър: За 14 г. в страната “Америка за България” дари $260 млн.

Херо Мустафа благодари на Фондацията за усилията да укрепва приятелските връзки на страната ни със САЩ и обяви - скоро ще има директни полети между двете държави

“За да има успешна средна класа, трябва да има добро образование, качествено здравеопазване, предприемчиви хора, култура и туризъм. Трябва да има активно гражданско общество, което да изисква прозрачност и отчетност на действията на управляващите и бизнеса. Но на първо място има нужда от активна и ангажирана общност. Без активни и посветени хора дори и най-великите идеи остават безполезни”, заяви президентът на “Америка за България” Нанси Шилър. Тя говори на четвъртата годишна среща на общността на фондацията във вторник. Във форума, организиран под мотото “Заедно светим по-ярко”, участваха посланикът на САЩ Херо Мустафа, както и партньори на “Америка за България”.

Според нея гръбнакът на всяка демокрация е стабилната и успешна средна класа, визирайки хората, които създават бизнеси, предоставят работни места и на свой ред допринасят за благото на обществото.

Над 260 млн. долара е предоставила като финансова подкрепа на страната ни за 14 г. Фондация “Америка за България”. От тях 130 млн. са за инициативи в областта на образованието.

Защо то е приоритет, обясни президентът на фондацията Нанси Шилър - няма силна икономика без достъп до добро образование. 

От 2009 г. насам фондацията е подкрепила над 1000 проекта у нас. А мисията на партньорството с български организации е укрепването на частния сектор и свързаните с това демократични институции.

“Неправителствените организации се захващат с едни от най-трудните проблеми. Те са партньорите на бизнеса и държавата, за да може България да е по-добро място за живот”, убедена е Нанси Шилър. Тя припомни, че през последните няколко месеца, “Америка за България” заедно с нейни партньори са се присъединили към усилията на държавата да подкрепи бягащите от войната чрез инициативата “Заедно с Украйна”.

“Предоставянето на медицинска помощ никога не е било част от мисията на Фондация “Америка за България”. Нито пък подпомагането на хора, разселени от война. Но едно от най-ценните качества на нашата фондация е гъвкавостта да се адаптира и да откликне на актуалните предизвикателства за България... Не можем да останем неутрални към човешкото страдание – било то във връзка с COVID или с война”, каза Шилър. 

“За да има успешна средна класа, трябва да има добро образование, качествено здравеопазване, предприемчиви хора, култура и туризъм. Трябва да има активно гражданско общество, което да изисква прозрачност и отчетност на действията на управляващите и бизнеса. Но на първо място има нужда от активна и ангажирана общност. Без активни и посветени  хора дори и най-великите идеи остават безполезни”, заяви президентът на “Америка за България”.

Нанси Шилър съобщи, че музеят “Фийлд” в САЩ подготвя изложба “Първите крале на Европа” през септември, която ще бъде представена в Ню Йорк, Чикаго и Гатино (Канада). Със свои артефакти в нея участват 11 държави, сред които и България. Фондацията ще предостави подкрепа за популяризирането на изложбата у нас и сред българската диаспора в Ню Йорк и Чикаго.

“Намираме се в решаващ момент за България. Някои дори биха казали, че е също толкова решаващ, колкото през 1989 г. Всички сме тук, за да градим тази общност. Само чрез силна, активна, свързана и отчетливо заявила се общност мечтите ви за една по-добра България биха могли да се превърнат в реалност”, обобщи Нанси Шилър.

А посланик Херо Мустафа благодари на фондацията за усилията да укрепва приятелските връзки между САЩ и България: “Времената, в които живеем, са сложни, тревожни, неоснователна война в Украйна, смущения в доставките, хуманитарна криза, последиците от пандемията водят до икономическа несигурност. Това поставя на изпитание нашите демократични институции и тук в България, и на други места по света. Но аз съм човек, изпълнен с надежда, това е  любимата ми българска дума".

Според Мустафа, когато между България и САЩ има директни полети, което щяло да стане много скоро, повече американци ще могат да видят красотата на страната ни.  

 

Автор на статията

Стоян Илков Стоян Илков


Споделете статията

Четете още