На 6 г. Ния харесала математиката, 3 г. по-късно е супершампион по ментална аритметика

Скъпо е това занимание на дъщеря ни - нещо като тениса в спорта. Но най-добрата инвестиция за бъдещето са децата и тяхното обучение, казва майката на момичето

Тя вече има толкова много купи, медали и грамоти от цял свят, че сама не знае колко са въпреки математическите си умения.

Деветгодишната Ния Шкетиева от Враца изумява с дарбата си видни специалисти, а за лаиците изглежда като извънземна. 

Ния проявява интерес към математиката още от съвсем малка. Родителите дълго се чудят къде да я запишат, за да развива уменията си. 

Когато Ния е на 6 г., майка Миряна попада в интернет на информация, че във Враца е открит детският образователен център, филиал на Smarty Kids.

Записват я и момичето толкова бързо усвоява преподаваната там ментална аритметика, че изненадва всички.

В последните години менталната аритметика е изключително популярен вид обучение, с който се постигат реални резултати в развитието на децата.

Хиляди центрове по ментална аритметика работят в 81 държави

по света, включително и в България. Компанията Smarty Kids сътрудничи с авторитетни световни организации по ментална аритметика.

Във врачанския образователен център заварваме Ния заедно с още няколко момчета на поредния урок при учителката Александрина Иванова. Тук се обучават 70 деца от Враца, а Ния е едно от изявените. 

В центъра ни посрещат много дружелюбно. А момчетата като истински малки кавалери подреждат спечелените от Ния купи от международните състезания за обща снимка и споделят, че един ден и те ще имат толкова много награди.  

“Менталната аритметика влияе върху цялостното развитие на детето и не е тясно насочена само към математическите му умения - разказва Иванова. - Чрез занятията се тренират нервните връзки на децата и се развиват скоростта и качеството на възприемане и мислене.

Чрез тренировките с древното сметало абакус децата не само се научават да смятат бързо наум, а развиват въображението си и умението да правят изводи от предлаганите задачи.”

Талантливата Ния Шкетиева даде повод на цяла България да се гордее, когато преди месец грабна купата “Супершампион” от международната олимпиада по ментална аритметика в Египет. Като единствен представител от България там Ния се представи отлично. 

Състезателите в олимпиадата бяха от над 20 държави, като всяка се състезаваше в екип. Въпреки това Ния показа на всички, че с много труд и постоянство всичко се постига, и 

с гордост развя българското знаме

Така момичето затвърди позициите на България и на Враца на математическите върхове.

Малката Ния се оказа измежду най-големите имена в аритметиката, като за две години спечели 8 шампионски трофея за България и много други награди.

Последното участие бе в поредното състезание по ментална аритметика, проведено преди седмица в Анталия, Турция, откъдето Ния отново се завърна с шампионска титла.

Сега малката математичка се подготвя за ново предизвикателство извън менталната аритметика.
В началото на юли заедно с други деца от Враца тя ще участва в състезанието “Математика без граници”, което се провежда в Несебър.

Тази година Ния Шкетиева завърши трети клас в началното училище “Св. Софроний Врачански” във Враца. Там я познават като лъчезарно и учтиво дете, което редовно участва в различни прояви в училището, града и областта, и то не само свързани с математиката. 

Печели няколко награди по английски език и според преподаватели способностите в тази сфера са като на петокласничка.

“Тя е представител на класа в детския парламент на училището - споделя нейната класна Весела Вълчева. - А има и не само математически успехи, макар че в тази област е най-добра. Ния обича да рецитира поезия, лесно запомня дълги прозаични текстове и бързо схваща основното, изразено в тях. Сигурно заниманията с менталната аритметика помагат, но детето видно има природна дарба.” 

Родителите на талантливото дете Миряна и Георги Шкетиеви имат добър семеен бизнес като собственици на хотел във Враца. И двамата казват, че по време на COVID пандемията се борели с доста критични моменти, но успели да се задържат, без да фалират.

Според майката, когато заниманията на дъщеря се подновили и математическите състезания отново започнали да се провеждат, много врачански бизнесмени спонсорирали децата от центъра, за да не пропуснат възможността да представят уменията си в чужбина.

“Скъпо е това занимание на дъщеря ни - казва с усмивка Миряна. - Нещо като тениса в спорта. Но ние усвоихме принципа, че най-добрата ни инвестиция за бъдещето са децата и тяхното обучение и се придържаме неизменно към него. Ния вижда нашите усилия и става все по-отговорна и старателна.”

Автор на статията

Валери Ведов Валери Ведов


Споделете статията

Четете още