Летящото момиче на Виктория Иванова влезе в музей на ЮНЕСКО

- Художничката от плевенската школа “Колорит” е донесла за България над 100 награди от международни и наши конкурси

- Тя е в топ 100 на младите дарования в световна класация

- Завършва математическата гимназия, ще следва медицина

Босоного момиче с червена рокля лети в небето над Париж. Привързани в русите му коси разноцветни балони го издигат все по-високо - даже над реещите се бели птици. Долу, в ниското, остават забележителностите - Триумфалната арка, Айфеловата кула, катедрали.

Виктория Иванова от плевенската школа “Колорит” рисува тази картина в спрялото време на пандемията. Хвърчащото момиче излиза изцяло от въображението ѝ - художничката още не е била в Париж. С живописната творба, наречена “Цветен полет над света”, Виктория спечели Голямата награда на ЮНЕСКО от международния конкурс за детска рисунка в Троа, Франция. Нейният “Цветен полет” ще се пази като артистична памет на човечеството в световния музей на детското творчество на ЮНЕСКО, казва ръководителката на “Колорит” Майя Ананиева. Отново в застоя на пандемията за Виктория научават и в Израел. Нейната “Българка” е удостоена със златен медал на международен конкурс. Българката от рисунката е облечена с везана риза, в шевиците и в украсата по главата преливат жълти, зелени, цикламени и пурпурни бои - също като в старинните невестински носии.

Наскоро за Виктория дойде пореден златен медал от международния конкурс “Евора 2022” в Португалия.

Златото от “Евора” идва за трети път при нея

- взела го е и през 2017 и 2019 г. През тези два сезона живописните ѝ платна са с награди за най-добра творба. Получени са в жестока конкуренция с безброй рисувачи от различни континенти. Заради достойното представяне на България Виктория е в творческия екип на плевенската школа за участие в 23-ата международна среща на младежкото изкуство в Португалия от 9 до 16 октомври т.г.

“Виктория е в “Колорит” от 5-годишна. Бързо прие основното правило на школата: “Художникът вижда невидимото за другите и с преживяванията и емоциите си създава свой неповторим приказен свят”. Тя притежава артистичен потенциал и отвежда в тайнството на невидимото с нестандартно мислене, композиционни и колоритни послания. Не спира да овладява нови техники на рисуване, да развива и обогатява своя талант”, горда е с ученичката си Майя Ананиева.

За 13 г. в школата Виктория е донесла за България и Плевен над 100 награди от международни и наши конкурси за детско и младежко творчество. Нейни творби са подредени в колективните изложби на “Колорит” в Япония, САЩ, Индия, Португалия, Македония, Русия, Словения, Полша, Украйна, Италия, Хон Конг, Бангладеш - повече от 30 страни в различни краища на планетата. Плевенчанката е в топ 100 на най-талантливите деца в света според класация на международен комитет в Бангладеш от 2021 г. - оттам Виктория получава сертификат за световно признание.

“В началото е ясна само основната идея - после тя спонтанно се усложнява, в процеса на работа се отварят нови перспективи, става ясен пътят, по който творбата ще поеме”, разказва Виктория. Често за да доразработи идеята, тя си помага с вдъхновяващи снимки и картини. Едва тогава хваща молива и на белия лист се появява първата скица. Усъвършенства рисунката, докато реши, че е готова да наслагва цветовете.

“Процесът при мен е спонтанен - не прекарвам много време в планиране. Аз

действам и оставям картината сама да ме отведе

към окончателния си вид”, споделя младата художничка в творческата си лаборатория.

Наградите ѝ от артфорумите у нас и в по света вероятно ще напълнят цяла стая. Възможно ли е да се открои най-изстраданата и любима работа?

“Създаването на рисунката е път със своите премеждия. Всяка творба оставя отпечатък. Но може би най-преживяните картини са тези от колекцията ми “Домашни любимци” - защото

много обичам животните

и са мои любими обекти за рисуване. С добавянето на нови детайли всеки образ придобива характер и оживява на листа. Привързвам се към тези образи”, признава Виктория.

Родителите ѝ първи забелязали, че дъщеря им проявява афинитет към изкуството. Именно те я записали в артшкола “Колорит”. “Винаги са ме подкрепяли и окуражавали, радват се на успехите ми. Оценяват когато им подаря моя картина”, благодарно е момичето.

Тя вече е в 12-и клас на престижната математическа гимназия в Плевен. Майя Ананиева сравнява работата в школата с безкрайна олимпиада. “Хубаво е да покориш върха и да станеш първи сред 20 хиляди. За да запазиш шампионската титла обаче, освен дарование е нужен и характер на боец”, повтаря и днес учителката пред своите ученици.

Виктория също търси

къде е спойката между математиката и изкуството

“Математиката развива абстрактното мислене, изкуството го прилага. Създаването на картина е като решаването на задача - всяка следа от четката разкрива следващата стъпка от решението и те насочва към крайния резултат. Когато започнеш да рисуваш, имаш план за това как да осъществиш идеята си, както в математиката знаеш кои формули и зависимости са ти необходими за решаването на дадена задача. Но финалният отговор остава загадка до последната стъпка от решението”, разсъждава отличничката.

“Може би не всички ще станете художници. По-важното е да умеете да откроявате красотата дори в мидата, изхвърлена на пясъка от морето, в пеперудата или в някаква странна тревичка”, съветва Ананиева своите възпитаници.

Виктория наистина няма насита на рисуване и сигурно няма да му изневери - споделя, че за нея изкуството е страст. Но вече е направила своя избор - ще кандидатства медицина.

Автор на статията

Буряна Божинова Буряна Божинова


Споделете статията

Четете още