Гуугу йимитир - езикът, за който Александра Найденова пише реферат и печели световен бронз по лингвистика

  • Ще учи мехатроника на немски в Техническия университет в София
  • След 2 медала от Международната олимпиада, едва на 19 г., перничанка вече започва и да преподава

“Има змия на изток от крака ти” - така в езика гуугу йимитир биха казали на някого, че има змия до крака му. Работи се с генерални посоки, които са доста обобщени и са приложими за абсолютно всеки говорещ.

Гуугу йимитир е австралийски език, който се говори в щата Куинсленд, Австралия. За него 12-окласничката Александра Найденова от Перник пише реферат, за да се класира за националния отбор на България по лингвистика.

Два медала от Международната олимпиада по лингвистика е спечелила Александра: сребърен през 2021 г. и бронзов от тазгодишното състезание, провело се на остров Ман.

Лингвистиката представлява

решаване на задачи на редки езици, които никой от състезателите не владее

Убъхски, алабамски, нтцуки, арабански, пратямски, фанрангски, тямски и царски са езиците, на които тази година Александра и другите състезатели са решавали задачи на олимпиадата.

“Задачите в лингвистиката са напълно самодосатъчни, което ще рече, че всичко, което е дадено, е достатъчно тя да се реши. Прилагат се различни схеми и модели. Всеки човек с времето развива определени тактики и методи за решаване, които му помагат да се ориентира по-бързо”, разказа пред “24 часа” Александра.

Владеенето на чужди езици обаче в лингвистиката не помага, тъй като е възможно знанията да заблудят лингвиста.

Още от 7-и клас Александра се е запалила по тази наука. “Тогава бях в основното училище и учителката, която ръководеше школата, дойде в един час, раздаде ни кратки задачи, които са елементарни - решават се за 10 минути, но добре показват какво се изисква от човека. Тогава взех решението да се запиша в тази школа”, спомня си момичето. Но трябвало да изчака малко - не приемали 7-класници.

Обикновено състезателите по лингвистика са математици. Но тя е изключение

от правилото. Тази година е завършила езиковата гимназия в Перник. Именно там е била школата ѝ.

“Занимавам се с лингвистика от осми клас и оттогава не съм спирала да решавам задачи”, казва Александра.

За да стигне до олимпиадата, минава през няколко аршина. Първата ѝ цел е да успее да влезе в разширения състав на националния отбор. Там се приемат 16 души на база резултатите им от националния кръг на олимпиадата в България и националното състезание по лингвистика.

“Аз не се справих добре на националното състезание и наистина не се знаеше дали изобщо ще вляза в разширения отбор”, спомня си Александра. Успява обаче да компенсира с точки от другото състезание и така е приета в състава.

Реферат и още 10 контролни са следващите нива, през които младите лингвисти трябва да преминат, за да успеят да се класират за международната олимпиада.

Тези 16 човека и други, които имат желание да участват в подбора, се събират в Слънчев бряг на 10-дневен семинар, където се решават 10 контролни. Към точките от националното състезание и националния кръг се добавят и тези от двете контролни, както и от реферата, който се пише междувременно. “Всеки съставя научно изследване за явление, което му е направило впечатление, и създава задача към него”, обяснява лингвистката.

Даване на посоки в езика гуугу йимитир е темата, която тя си избира и която я класира за олимпиадата. Така на 24 юли заминава за английския остров Ман.

“Имаше задачи от синтаксис, с роднински връзки, морфология и една задача с преводни съответствия. В нея отново се разглеждаха някакви морфологични, отчасти, може да се каже, и семантични явления”, обяснява Александра. Общо 5 задачи за 6 часа са имали състезателите. Казва, че времето е било крайно недостатъчно.

На острова българите прекарват една седмица. Не попадат на много топло време - 18-20 градуса, но пък било по вкуса на Александра. Успяват дори да се потопят в Ирландско море, нищо, че в този ден било ледено. През цялото време било и много ветровито.

“На слизане на летището имахме чувството, че ще ни отвее, а един човек там ни каза, че още нищо не сме видели”, разказва през смях момичето. Парадоксално за млад човек, на острова

най-много я впечатлява спокойствието

“Подходящо е за хора, които искат да релаксират. Там има много българи - около 600 според българката, с която говорихме. Тя ни разказа, че хората дори не си заключват вратите, защото няма никаква криминална дейност, всичко е безопасно и приятно, но за сметка на това бързо омръзвало - няма много опции за развлечение”, обяснява Александра. Тя и съотборниците ѝ обаче нямали време за отегчение.

184 състезатели мерят сили в индивидуалното състезание

на международната олимпиада. Александра влиза в топ 3 с бронзовия си медал. България се представя с два състава в отборното състезание, като и двата печелят почетни грамоти. Първи се класират САЩ, следвани от Румъния и Япония. Александра разказва, че България и Русия традиционно също се представят добре, като страната ни е била в топ 5.Тази година обаче заради санкциите руснаците нямат право да се състезават отборно, а само индивидуално, където представителят им Артьом Борисов става първи.

Александра избира да остане в България, а не да замине за чужбина - не се чувства достатъчно готова. Спряла се е на специалността “Мехатроника и информационна техника” в Техническия университет в София. И за да не ѝ е прекалено лесно, ще следва изцяло на немски.

Вероятно тази олимпиада е била последното състезание по лингвистика на Александра, тъй като те са само за ученици. Но планира догодина да се включи като доброволец, тъй като

международната олимпиада ще

бъде в България Вижда се и като помощник-преподавател в училищната школа, където е била наскоро, за да раздаде на децата същите малки кратки задачи, които преди година разпалват нейния интерес.

Автор на статията

Весела Бачева Весела Бачева


Споделете статията

Четете още