След десетки медали и прием в Оксфорд Явор Йорданов мечтае “най-накрая да научи физиката”

  • Ще бъде студент в Софийския университет - не успял да събере средства за високите такси във Великобритания след Брекзит
  • Младият астроном съветва: първо да колонизираме Луната, а Марс да изчака

След десетки медали от международни състезания по физика 19-годишният Явор Йорданов мечтае най-накрая да научи физика.

Физик, астроном и астрофизик е Явор, който тази есен ще бъде студент в първи курс на Софийския университет, въпреки че е бил приет в Оксфорд. Пътищата му с елитния английски университет се разминават заради Брекзит - студентските такси във Великобритания се вдигат значително, прекратява се и отпускането на студентски кредити.

“Преди Брекзит таксата беше 9000 паунда годишно за студенти от ЕС, а сега е 39 000. Отделно има и към 10 000 паунда такси за живот. Но

50 000 паунда на година ми дойдоха в повече”,

разказа за “24 часа” Явор.

Той и друг български ученик с множество успехи - Костадин Чучулайн, участват в кампания за набиране на средства, за да могат да стигнат до мечтаните университети. Събират се, но недостатъчно. Затова Явор решава да преведе парите обратно по сметките на дарителите и да кандидатства във Физическия факултет на СУ. Казва обаче, че не е разочарован, а решението да кандидатства в Оксфорд е било спонтанно и в последния момент. Преди това дори не е планирал да заминава в чужбина.

“Реших да пробвам, защото мислех, че мога. Като по-малък имах тази мечта - да отида в Оксфорд, но го направих по-скоро за пробата. Видя се, че не стана, и се връщам на първоначалния си план”, разказва младият физик.

Преди да стигне до Софийския обаче, Явор завоюва два бронзови медала от Международната олимпиада по физика, два златни и един сребърен от тази по астрофизика и сребърен и бронзов по астрономия. Има и общо три златни и два бронзови медала от Жаутиковската олимпиада в Казахстан и от Олимпиадата на мегаполисите, както и по един бронзов медал от международните турнири на младите физици и на младите естествоизпитатели. Самият Явор се затруднява да изброи всичките си отличия.

Освен като отличен състезател тази година за първи път се доказва и като ръководител. Само на 19 години той

става един от наставниците на “А” отбора

на България на турнира на младите естествоизпитатели в Тбилиси, Грузия. Те стават абсолютни първенци в състезанието.

“Беше интересно, защото в Грузия се проведоха две състезания, в които участвах едно след друго. Заминах в средата на август и участвах на международната олимпиада по астрофизика, а една седмица по-късно, вместо да се прибера с останалите състезатели в София, пътувахме с ръководителя ми Никола Каравасилев от Кутаиси до Тбилиси и там участвахме на турнира на младите естествоизпитатели, където бях ръководител. Общо прекарах в Грузия половин месец”, разказва Явор. И като състезател, и като ръководител печели златни медали.

“Дадоха много гадни задачи. Като знаех какво съм направил, реших, че е много зле положението. В крайна сметка обаче съм със злато - определено командировката ни в Грузия беше доста успешна”, казва талантливият българин.

За Оксфорд и Нобелова награда мечтае като дете.

От Нобеловата награда още не се е отказал,

както и от мечтата да стигне до Космоса. Надява се полетите дотам да станат по-достъпни, за да има шанс да отиде и той.

И като добър учен препоръчва: първо да колонизираме Луната, а не Марс.

“Спрямо сегашните ни познания за технологията Марс е най-вероятният кандидат за колонизация, но там има доста проблеми. Първо, че е далече, съответно ресурси не може да се доставят. Второ, че там на място няма никакъв кислород. Трябва да се произвежда някак, но ресурс за цяла планета би било сложно да се произведе.

Може би има резон първо да правим колонии на Луната, защото, дори и да са лоши условията, поне е близо. Горе-долу е възможно да си доставяме някакви количества ресурси. Реално за няколко дни можем да стигнем до нея, а до Марс в най-добрия случай пътят е 9 месеца. И това е веднъж на няколко години, защото разстоянието се променя”, обяснява Явор.

Големия интерес към Космоса в последните години той обяснява с факта, че в следващите вероятно ще ни се наложи да напуснем Земята заради проблеми като климатичните промени и нарастващата популация.

Опознаването на Космоса обаче не трябва да става за сметка на опазването на Земята, вярва Явор. И дава за пример бизнесмена Илон Мъск: “SpaceX” е, за да изследва Космоса, но “Тесла” я е създал, за да има електрически автомобили, които да подобрят положението с изкопаемите горива и климатичните промени. Трябва да се работи и в двете насоки, а не едното да е за сметка на другото”.

Освен с физика, астрономия и астрофизика Явор се занимава и с химия и математика - завършва Националната природо-математическа гимназия с профил “Химия и физика”. Разбира обаче, че химията не му е силата.

Квантова и космическа теоретична физика е избрал да учи - от октомври Явор ще бъде първи курс в Софийския университет. Заедно с това обаче си е поставил и други две предизвикателства - да преподава в школата по астрономия на НПМГ и да започне курсове по пиано.

Автор на статията

Весела Бачева Весела Бачева


Споделете статията

Четете още