Денис Цветков иска да качи “Супер скрабъл” онлайн на български език

  • Преди мечтаел да работи в Apple и Google - днес иска собствена компания в България
  • Прави игра с карти, за да може съучениците му да се справят по-лесно с химията

“Супер скрабъл” вече ще може да се играе и онлайн на български благодарение на 19-годишния Денис Цветков. Проектът му донесе и грамота “Джон Атанасов”, която миналата седмица му връчи лично президентът Румен Радев.

С него Денис постига и най-висок актив точки в индивидуалното класиране на Националната олимпиада по информационни технологии тази година. Проектът му се нарежда на първо място в категория “Разпределени приложения” и в класирането. Ръководителят с най-голям принос за успехите му е Александър Кръстев.

“Разработвах проекта с моя съученик Георги Кирилов, идеята ни беше да направим платформа, където свободно да се играе “Скрабъл”. За съжаление, няма уеб сайт и затова решихме ние да го направим. А после ни се родиха още доста идеи, които се надяваме скоро да осъществим”, казва талантливото момче.

“Когато се разработва такъв проект, няма как да не възникнат проблеми. Един от нашите за играта беше набирането на думите в българския език, т.е. да имаме някаква база данни с думи. Установихме е, че няма официален речник на български, който да е онлайн или публична база данни. Затова се наложи да прибегнем до някакви сайтове, които предоставят по-малки речници, и така

успяхме да наберем около един милион думи, което за българския език е доста малко”,

разказва младият учен. Надява се скоро от БАН да пуснат официален речник на български език и да им предоставят достъп до базата им. Тогава играта може да бъде завършена, а до една година да се качи в мрежата, за да бъде достъпна до всичките ѝ фенове.

Интересът на Денис към математиката се разпалва още в пети клас в 8-о СУ “Васил Левски”. Година по-късно вече знае, че ще се занимава с програмиране. Планът му го отвежда в НПМГ “Акад. Любомир Чакалов”, която завършва с отличие.

Първото му състезание е в IX клас - “Аз мога тук и сега”, където отборът му печели 2-о място в категория “Програмиране”.

“Важното в тази сфера е да се занимаваш сам вкъщи или да посещаваш семинари, лекции, курсове.

Училището не стига - трябва да имаш повече самостоятелна подготовка”,

споделя опита си Денис.

Година по-късно се явява на националната олимпиада по информационни технологии, участва с проект за игра, свързана с химията.

“Имах желание да направя предмета по-интересен за учениците. Забелязвам, че много от тях я смятат за трудна и доста безинтересна, което не е вярно. В играта се ползват карти, като трябва да се правят химични съединения и се печелят точки - който има най-много, печели”, разказва младежът.

Харесва всеки предмет в училище, старае се да бъде добър във всичко. Твърдо не подкрепя стереотипа, че на програмистите не им върви по химия и биология, и сам доказва обратното.

От малък има голяма мечта - да работи за някои от големите компании като Apple, Facebook, Google, защото именно те правят интересните и иновативни неща. По-късно осъзнава, че той също има много добри идеи и вече мечтае за собствена компания, която обаче да бъде в България.

“Имам желание да се развивам тук. Напоследък е доста болна тема дали младите ще продължат да напускат страната. И аз имах намерение да замина за Нидерландия, да уча в Техническия университет в Делфт, но се отказах. Смятам, че

в България има голямо поле за развитие”,

вярва Денис Цветков.

В свободното си време обича да спортува и да поддържа добра физическа форма. Като малък тренирал футбол, но тежка контузия го разделя със спорта. Не съжалява обаче - тогава започва да отделя повече време на информатиката. Макар че не смята за здравословно да прекарва по 10 часа пред компютъра.

И днес продължава да търси нови хобита, обича да пътува, надява се скоро да посети Италия.

Приоритет обаче остава образованието му. За да се посвети изцяло на специалността “Софтуерно инженерство” в Софийския университет, засега си е дал почивка от проекта “Супер скрабъл”.

Автор на статията

Деляна Къркеланова Деляна Къркеланова


Споделете статията

Четете още