НА ЖИВО: Пленарно заседание на депутатите от 49-ото НС

Видео Подкаст image/svg+xml

Атанас печели медали по информатика, докато работи в компания за 3D макети на сгради

Ученикът от СМГ вече е програмист в MYX Robotics, която създава дигитални близнаци на истински обекти

Програмирането е голямата страст на Атанас Димитров, което му донесе сребърен медал на най-престижната международна олимпиада по информатика, която се състоя в Индонезия от 7 до 15 август тази година.

Талантливото момче e XII клас в Софийската математическа гимназия. То успява да грабне среброто в конкуренцията на 350 деца от 88 държави.

Нашият отбор завоюва общо четири медала. Освен Атанас със сребро си тръгна и Деян Хаджи-Манич от Математическата гимназия във Варна. Мартин Копчев от Природоматематическата гимназия в Габрово и Андон Тодоров от СМГ взеха бронзови отличия. Трите момчета вече са част от клуба “Отличниците на България” и за тях ви разказахме в предишните ни кампании.

В колекцията на Атанас има и сребърен медал от международната Жаутиковска олимпиада. В началото на месеца

той получи и президентската награда “Джон Атанасов”

Грамотата спечели в категорията “Ученици и техните преподаватели”, а учителят с най-голям принос за успехите му е Иван Тончев.

Атанас Димитров е роден във Варна, но като много малък се мести да живее в София. До пети клас учи в 119-о СУ “Акад. Михаил Арнаудов” , като след това продължава образованието си в СМГ.

Той се гордее с всичките си отличия през годините и не може да назове кое от тях е най-ценно. Преди година обаче е най-силният му период, защото участва в доста състезания. Печели златен медал на Националната олимпиада по информатика, с което се класира и за националния отбор по информатика. На Балканиадата в Румъния пък печели първото място.

Атанас винаги се е интересувал от компютри, но в шести клас се записва на школа към академията “Телерик”. И така се отключва голямата страст към програмирането. Това обаче не му стига и той започва да отделя повече време, като решава и задачи вкъщи.

“Определено смятам, че в България има голямо поле за развитие на младите хора. Единственото, което ме кара да си подам документите и в чуждестранните университети, е любопитството ми какъв е животът навън”, разказва младият информатик.

“Ако все пак замина да уча в чужбина, ще се върна обратно тук и ще работя като програмист. Не искам да оставам там за постоянно”, казва още той.

Макар че все още не е избрал къде ще учи, едно е сигурно - неговата специалност е “Компютърни науки”. Варианти пред него са Великобритания и Нидерландия, но първото му желание обаче е родният Софийски университет.

Въпреки че още дори не е завършил гимназия,

Атанас работи за една от най- бързоразвиващите се IT компании

у нас - MYX Robotics. Фирмата се занимава със създаване на дигитални близнаци на истински обекти. Нейни клиенти са едни от най-големите телекоми у нас и до момента е привлякла инвестиции за няколко милиона евро.

Вече година и половина Атанас работи там и върви по пътя на своите колеги - също българи и завършили СМГ.

“Те са страхотни професионалисти, от които може да се научи много. Екипът е доста цветен - има бивши състезатели, такива, които все още се явяват, други пък са били в чужбина и са се върнали тук. Това ме мотивира и ме кара да ходя с удоволствие на работа”, споделя Атанас.

Стереотипът за програмиста, който по цял ден стои пред компютъра, не приляга на Атанас.

“Не смятам, че е необходимо един програмист, какъвто искам да стана аз, да стои от сутрин до вечер пред компютъра. Един нормален работен ден от 8 до 17 часа е достатъчно време, дори може и по-малко”, обяснява той.

Въпреки че е програмист, голяма част от времето си Атанас прекарва навън - пуска дронове, които да сканират сградите и да им правят снимки. След това снимките се обработват и се прави дигитално копие на сградата.

“В момента единствено съм се фокусирал над програмирането, гледам да не се разсейвам със странични неща. Единствено когато имам свободно време, излизам навън с приятели, ходя на фитнес или на лостове”, разказва Атанас.

В училище не е любител на всички предмети, точните науки са неговата сила и там се справя най-добре. За него четенето на книги е много полезно, но все не му остава време. Въпреки това в момента е започнал книгата на Виктор Юго “Човекът, който се смее”.

Освен за успешна кариера като програмист Атанас мечтае и да пътува. Но не до далечни дестинации - иска да направи обиколка на всички балкански страни. Близката Сърбия е най-интересна за него, затова смята един ден да тръгне именно оттам.

Автор на статията

Деляна Къркеланова Деляна Къркеланова


Споделете статията

Четете още